Reţeta de scordolea cu peşte sărat este autentică din regiunea Dobrogea şi este foarte gustoasă.
Ingrediente
un 1 peşte sărat de 1kg
1 si ½ kg de cartofi
1 căpăţână de usturoi pisat pasta
1/2 cana de ulei (daca vi se pare prea uleios amestecul, puneti mai putin).
Citeşte şi Reţeta dobrogeană: Plachie ca în Delta Dunării
Modul de preparare:
Peştele se pune în apă calduţă ca să se desăreze bine. Daca e nevoie, se schimbă apa. Se pune la fiert, se scoate şi, după ce s-a racit, se dezosează cu atenţie.
Cartofii se fierb curăţaţi de coajă în zeama în care a fiert peştele, se scurg de zeamă,se lasă să se racească şi se zdrobesc ca la piure, se bat cu ulei, usturoi pisat şi sare, daca mai este nevoie.
Pe un platou se aşează un strat de piure, se presară peştele dezosat şi se acoperă cu restul de piure. Se nivelează frumos cu un cuţit, se pot trasa urme cu furculiţa. Se aşează de jur împrejur măsline întregi sau felii. Dacă faceţi mai mult, se pot aranja mai multe straturi de cartofi şi peşte.
Vizulizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis şi a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul proiectului. Pensiunile din Dobrogea care au pus la dispoziţia proiectului reţete tradiţionale, sunt: Pensiunea Casa dintre Sălcii şi Pensiunea Cherhana.
Citeşte şi Reţeta dobrogeană: Chifteluţe din peşte alb, ca în Delta Dunării