Reteța de ”ciolan de porc cu găluște de cartofi” este o specialitate din Tirol, o regiune din Austria care atrage anual milioane de turiști în stațiunile montane.
Ingrediente pentru ciolan și sos:
Ciolan de porc cu os
Chimen
Vin roșu
Zahăr brun
Ingrediente pentru găluște de cartofi:
Cartofi
Ou
Făină
Piper alb
Crutoane de pâine
Mod de preparare:
Ciolanul se pune la cuptor, pe aburi, la o temperatură medie, până se pătrunde. Apoi se mărește temperatura cuptorului până când ciolanul se rumenește foarte bine.
Între timp se prepară găluștele în felul următor: cartofii fierți se dau pe răzătoarea mică și se amestecă cu ou, făină, sare și piper alb. Se adaugă câteva crutoane de pâine, se modelează chiftelele și se introduc în apă clocotită. Se fierb câteva minute până ce găluștele ies la suprafață.
Apoi, se amestecă zahărul brun, chimenul și vinul roșu pentru a prepara un sos în care se vor pune găluștele.
Mod de servire:
Ciolanul de porc se servește pe platou alături de găluștele de cartofi scăldate în sos.
Tradiții culinare:
Rețeta face parte din programul de educație culinară “50 de săptămani în bucătăriile lumii”, derulat de agenția de relații publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.
Rețeta tiroleză a fost oferită și preparată de Restaurantul Tirol Sinaia și poate fi degustată zilnic la restaurantul din cadrul hotelului International din Sinaia. În cadrul restaurantului, clienții pot pregăti singuri mușchiul de vită pe piatră încinsă, pot gusta schnitzelul vienez, servit în stil tirolez cu dulceață de fructe de padure și salată de cartofi sau pot încerca Fondue-ul Bourguinnone. Specialitatea casei în restaurantul Tirol din Sinaia este supa de rasol de vită cu tăiței, dar pot fi testate și salate, platouri vânătorești sau afumături specifice Tirolului.