Rețeta veche de “mămăligă de cartofi” era folosită în satele din Bucovina la finalul secolului al XIX-lea.
Ingrediente:
– 250 g făină de mălai
– 250 g cartofi
– 1 linguriță de sare
– 1 l apă
Optional: brânză sărată
Pentru servire: slăninuță și ceapă
Cum se prepară:
Se curăță cartofii și se pun la fiert cu puțină sare; după ce s-au fiert (în aproximativ 30 minute) se pasează și se sărează după gust.
Peste cartofii fierți se pune mălai, se presară putină sare și se adaugă apă, încetul cu încetul, amestecând mereu pentru a nu se forma cocoloașe.
Se așează cratița pe foc, amestecând tot timpul.
Când compozitia începe să fiarbă (clocotește), ca mămăliga obișnuită, se dă la foc mic, semi-acoperită, aproximativ 10-15 minute.
Opțional: Se poate face și mămăligă cu brânză, adăugând brânză sărată la finalul preparării.
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Mod de servire:
Se servește ca mămăliga obișnuită, cu slăninuță, ceapă spartă și brânză sărată.
Tradiții culinare:
Rețeta din Crișana a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”. Proiectul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu branduri Gold Maya și Heinner, îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.