Rețeta veche de “piparaică” este folosită în satele din Munții Pădurea Craiului, județul Bihor. Aceasta este foarte gustoasă și simplu de pregătit.
Ingrediente:
o căpățână de usturoi
ulei
smântână
făină
iaurt dulce
Citește și: Rețetă din Crișana: Balmoș cu ouă și cârnați de casă
Pentru servire:
Miez de pâine
slănină prăjită sau cârnați prăjiți (opțional)
Mod de preparare:
Căpățâna de usturoi se pisează mărunt, se pune într-o tigaie cu ulei uşor încins și se amestecă repede câteva minute
Apoi se ia de pe foc şi se stinge cu puţină smântână
Se pune din nou pe foc, iar când smântâna fierbe se toarnă un amestec din patru linguri de făină și apă sau iaurt mai dulce
Se pune pe foc toată compoziţia şi se amestecă încontinuu până devine o pastă
Citește și: Reţetă tradiţională din Crişana: Gimicuş
Secretul bucătarului:
Amestecul din cele patru linguri de făină și apă sau iaurt trebuie amestecat bine ca să nu aibă cocoloaşe și să fie lichid
Mod de servire:
Se serveşte la ora 10 cu miez de pâine, bucăţele de slănină prăjită sau cârnați prăjiți.
Tradiții culinare:
Rețeta din Crișana a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”. Proiectul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu branduri Gold Maya și Heinner, îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.