Rețeta de găluște de cartofi este tradițională din Banat și este foarte gustoasă. Aceasta se prepară în special în Banatul de munte.
Ingrediente:
cartofi
făină
ulei
sare
Mod de preparare:
Se curăţă cartofii şi se fierb în apă cu sare.
Atunci când cartofii sunt aproape fierţi, se presară făină deasupra lor şi se lasă în continuare 5-10 minute pe foc.
După ce s-au fiert cartofii, se scurge apa, iar conţinutul se pasează bine
Din amestecul rezultat prin pasare se ia câte o lingură şi se aşează într-o tavă pentru cuptor unsă bine sau într-o tigaie cu ulei încins.
Găluştele astfel formate trebuie să se rumenească pe ambele părţi.
Mod de servire:
Găluștele de cartofi se consumă împreună cu lapte acru sau varză murată.
Tradiții culinare:
Rețeta de găluște de cartofi a fost obținută cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) și a fost preparată de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu, în cadrul campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”. Campania, derulată de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, Gold Maya, Kotanyi îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.