13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRețetă veche din Banat: Mâncare de brozbe

Rețetă veche din Banat: Mâncare de brozbe

 În prezent, cuvântul ”brozbe”/”broajbe” etc. este folosit cu diferite sensuri, în diferite zone ale țării desemnând legume cu aspect sferic, din familii apropiate: semnifică sfecle sau napi în județul Hunedoara (pe Valea Jiului:brozbe văcești = sfeclă furajeră, brozbe de mâncare = napi, iar în satul Bărăștii Iliei brozbe = sfecle), are sensul de varză (în Moldova), gulii (în Ardeal – M-ții Apuseni) sau rapiță (în alte zone). În Maramureș broazbele sau brozbuțele au sensul de sarmale și de căpățâni.

”Brozbele” cu semnificația ”napi” se găsesc destul de rar în prezent, fiind cultivate în zone restrânse din Banat (zona Caransebeș-Reșița) și din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului). Astfel, ”mâncarea de brozbe” se prepară în special în Banatul de munte, dar se poate intâlni și în Ardeal (zona Hunedoara).

Ingrediente:

Brozbe – napi (pot fi înlocuiți cu sfeclă roșie)

Un ciolan sau carne de porc

Făină 

Ulei

Piper și sare după gust

Smântână (pentru servire)

Mod de preparare:

Se curăţă brozbele de coajă şi se rad pe răzătoarea de mere. Apoi se călesc într-o tigaie cu puţină ceapă.

Peste brozbele rase se adaugă un ciolan crud sau carne de porc şi se călesc împreună până se înmoaie carnea.

Se presară făină peste brozbe și carne, adăugându-se după gust puţin piper măcinat.  

Mâncarea se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute.

Secretul bucătarului:

Pentru o culoare plăcută a mâncării și având în vedere că napii se găsesc mai greu, în prepararea ”Mâncării de brozbe” se poate folosi sfeclă roșie în loc de napi; mâncarea va avea o culoare foarte ”apetisantă” însă va păstra gustul dulceag ca și în cazul în care ar fi fost folosiți napi.

Mod de servire:

În mâncarea gata preparată, când este servită se mai poate adăuga smântână, pentru un gust dulce-acrișor.

Tradiţii culinare:

Reţeta de ”Mâncare de brozbe” a fost obținută cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) și a fost preparată de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu, în cadrul campaniei ”Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”. Campania, derulată de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, Gold Maya, Kotanyi îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă