O echipă de cercetători de la Universitatea din Wisconsin a anunţat luni că a reuşit secvenţierea genomului morcovului, identificând genele responsabile pentru calităţile acestei plante, printre care şi abundenţa vitaminei A, o vitamină foarte importantă pentru vedere, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature Genetics, transmit Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
Secvenţierea genomului poate deschide drumul pentru îmbunătăţirea calităţilor acestei legume, în special prin creşterea cantităţii de substanţe nutritive conţinute de morcovi şi prin creşterea productivităţii şi a rezistenţei acestei plante la boli, dăunători şi secetă.
Vitamina A din morcovi provine din pigmenţii portocalii denumiţi carotenoizi. Studiul a identificat genele responsabile pentru producerea acestor pigmenţi, precum şi genele implicate în rezistenţa plantei în faţa bolilor, a dăunătorilor şi secetei. Pe lângă faptul că ajută vederea, vitamina A este importantă şi pentru funcţiile sale imunitare, pentru facilitarea comunicării celulare şi pentru sănătatea pielii.
Genomul morcovului conţine aproximativ 32.000 de gene, un număr tipic pentru plante care conţin în medie 30.000 de gene.
“Morcovii sunt nişte plante de cultură interesante pentru că sunt foarte diverse. Ei sunt familiari oricui şi în general sunt apreciaţi de consumatori, însă, la fel ca în cazul multor lucruri familiare, oamenii nu cunosc prea multe detalii”, a comentat profesorul de horticultură Phil Simon de la Universitatea din Wisconsin, coordonatorul acestui studiu.
La nivel mondial, consumul de morcovi a crescut de patru ori între anii 1976 şi 2013, iar morcovii se află între primele zece cele mai cultivate legume din lume. Cele mai vechi însemnări despre culturi de morcov datează de mai bine de 1100 de ani, din Afganistan, însă acei morcovi erau de culoare galbenă şi violet. În câteva picturi din secolul al XVI-lea din Germania şi Spania apar primii morcovi de culoarea portocalie, atât de familiară.