16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSfaturile de slăbit de la celebrul bucătăr Jakob Hausmann: Condimentele sunt secretul...

Sfaturile de slăbit de la celebrul bucătăr Jakob Hausmann: Condimentele sunt secretul unei diete de slăbire gustoase

Mâncărurile din timpul dietelor trebuie să fie bazate pe legume, dar asta nu înseamnă că nu pot fi savuroase. Celebrul bucătar Jakob Hausmann susţine că secretul unei diete de slăbire gustoase îl reprezintă condimentele.

„Legumele sunt foarte sănătoase, conţin multe fibre şi vitamine şi cel mai important pot fi consumate în cantităţi mari atunci când suntem la dietă deoarece nu au foarte multe calorii. Este important să fie gătite creativ, să ne folosim imaginaţia şi să le punem în valoare prin diverse asocieri, condimentare şi tehnici de gătit”, spune chef Jakob Hausmann de la restaurantul Mica Elveţie.

Bucătarul recomandă folosirea din belşug a condimentelor pentru a potenţa gustul mâncărurilor şi pentru a stimula digestia în timpul curelor de slăbire.

„Sarea şi piperul sunt condimente de bază care potenţează gustul mâncărurilor, dar nu uitaţi nici de ardeiul iute proaspăt sau de boia iute deoarece intensifică arderile. Învăţaţi să folosiţi şi cimbrul sau ghimbirul, deoarece ajută digestia”, spune chef Jakob Hausmann.

Legumele pot fi consumate fără restricţii cu doar câteva excepţii. Cartofii, fasolea şi mazărea trebuie consumate cu atenţie deoarece au indice glicemic mare şi în combinaţie cu proteinele din carne devin greu de digerat şi îngraşă. Porţia zilnică de carne nu trebuie să fie mai mare decât palma şi se recomandă carnea slabă de pui, curcan, vită, porc şi bineînţeles de peşte.

„Recomand celor care vor să gătească mâncare dietetică să folosească în special cuptorul, deoarece nu este necesar un adaos foarte mare de grăsimi, iar mâncarea se pătrunde foarte bine. Utilizaţi vasele de ceramică. Acestea păstrează timp mai îndelungat căldură, mâncarea se găteşte mai lent şi devine foarte savuroasă. Dacă vrei să gătiţi la flacără deschisă încercaţi tigăile antiaderente”, sugerează Hausmann.

Chef Hausmann recomandă trei reţete deosebite pe bază de legume pe care le puteţi pregăti în timpul regimului de slăbire pentru a ieşi din monotonie: supă cremă de leurdă, spaghete de legume şi terină cu roşii, mozzarella şi busuioc.

Supă-cremă de leurdă pentru 4 persoane

200 g leurdă Curăţată şi spălată
1 lingură de ulei de măsline
2 căţei de usturoi tocat mărunt
1 ceapă tăiată mărunt
1 morcov cuburi mici
1 cartof cuburi mici
50 ml vin alb sex
1 litru supă clară de legume
100 ml de smântână bătută frişcă (fără zahăr)
sare
piper

Mod de preparare

Leurda, ceapa şi usturoiul se înăbuşă în ulei încins, apoi se adaugă morcovii şi cartofii şi se mai lasă puţin. Se stinge cu vinul alb, apoi se adaugă supa clară de legume şi se lasă să fiarbă la foc mic cca 25-30 minute, până când legumele sunt moi.

Se mărunţesc apoi, cu un mixer de mână, direct în vasul în care au fiert, sau în vasul mixerului de bucătărie, pentru a obţine un piure fin. Se mai dă într-un clocot, după care se adaugă smântâna bătută, se asezonează după gust cu sare şi piper, obţinând o cremă delicată şi gustoasă.
Se serveşte decorată cu câteva frunze de leurdă tăiate julien (fâşii subţiri).

Spaghete de legume

60 g morcovi
60 g dovlecei
60 g ulei de măsline
20 g oţet de vin roşu
sare
piper

Mod de preparare

Legumele se taie cu maşina de tăiat în felii subţiri, apoi sub formă de spaghete.

După aceea se blanşează (se opăresc) în supă clară de legume.

Pentru sosul vinaigrette se amestecă toate ingredientele şi se prelucrează până se obţine un sos omogen. Se potriveşte de gust.

Spaghetele de legume se acoperă apoi cu sosul şi se lasă un timp să se marineze.

Terină din roşii, mozzarella şi busuioc (pentru o terină de 20 cm)

12-14 roşii mari
500 g mozzarella
1 legătură busuioc
ulei de măsline
balsamico
sare
piper

Mod de preparare

Roşiile se ţin vertical, cu partea de la codiţă deasupra, apoi de pe cele 4 laturi se taie câte o felie groasă, astfel ca la mijloc să rămâne un cotor pătrat. Acesta se aruncă.

Mozzarella se taie în felii groase, la fel ca şi roşiile, se ajustează, astfel ca să se potrivească pătratele.

Se spală busuiocul şi se usucă prin tamponare cu şervet de hârtie. Se desprind frunzele.

Forma de terină se tapetează cu folie transparentă (aşa de mare ca terina să poată fi acoperită şi pe deasupra). Pe fund se pune un strat de roşii (cu partea cu pieliţă dedesubt). Se condimentează bine, se acoperă cu un strat de foi de busuioc.

Apoi se pune un strat de felii de mozzarella, apoi din nou un strat de frunze de busuioc. Se continuă astfel până se umple terina. Ultimul strat trebuie să fie de roşii (cu partea cu pieliţă deasupra). Se acoperă cu folia, apoi se pune un carton potrivit deasupra, pentru a fi uşor presată. Se introduce la frigider pentru câteva ore.

Înainte de servire se scoate cu grijă din formă şi se taie în bucăţi potrivite.

Acestea se aranjează pe farfurie, se decorează cu ulei de măsline, balsamico şi câte o frunză de busuioc.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă