17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSpanacul scade pofta de dulciuri şi mâncare nesănătoasă

Spanacul scade pofta de dulciuri şi mâncare nesănătoasă

Spanacul ar putea fi o soluţie pentru persoanele care doresc să slăbească, scăzând pofta de dulciuri şi mâncare nesănătoasă cu până la 95%, arată un studiu al cercetătorilor suedezi, citat de Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit un extract din frunze de spanac, conţinând membranele numite tilacoide, care creşte cu 43% rata scăderii în greutate. Rezultatele au fost obţinute în urma unui studiu realizat pe 38 de femei supraponderale.

Cercetarea arată că folosirea de suplimente alimentare care conţin tilacoide încurajează producerea de către organism a hormonilor care dau senzaţia de saţietate şi duce la suprimarea senzaţiei de foame – şi astfel la un control mai bun al apetitului -, la obiceiuri alimentare mai sănătoase şi la o scădere în greutate mai rapidă.

"Studiul a arătat că o băutură cu tilacoide, înainte de micul dejun, reduce pofta de mâncare şi menţine o senzaţie de saţietate mai îndelungată", a spus Charlotte Erlanson-Albertsson, profesoară implicată în cercetare.

Cele 38 de femei implicate în studiu au fost monitorizate timp de trei luni. În fiecare dimineaţă, participantele la studiu beau o băutură verde. Jumătate dintre femei primeau 5 grame de extract de spanac, iar cealaltă jumătate primeau un placebo, dar niciuna dintre participante nu ştia cărui grup aparţine. Singurele instrucţiuni care le-au fost date voluntarelor au fost să aibă o dietă echilibrată, cu trei mese pe zi, şi să nu urmeze niciun alt regim de slăbire.

Grupul de control a pierdut, în medie, 3,5 kilograme, în timp ce grupul care a primit tilacoide a slabit cinci kilograme în medie. Grupul care a primit extractul de spanac a raportat ca fiind mult mai uşor să respecte un regim de doar trei mese pe zi, fără să simtă nevoia de gustări suplimentare.

Specialiştii spun că extractul de spanac încetineşte gradual digestia, acordând suficient timp hormonului care determină senzaţia de saţietate să fie eliberat în corp şi să semnalizeze creierului că organismul nu mai are nevoie de hrană suplimentară.

Cele mai citite

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Ce spune Mugur Isărescu despre un nou mandat la BNR. Este cel mai longeviv guvernator din lume

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că în cazul în care i se va propune de către Parlament un nou...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...
Ultima oră
Pe aceeași temă