11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: Ortorexia, obsesia pentru o alimentație sănătoasă. Care sunt riscurile ei

Studiu: Ortorexia, obsesia pentru o alimentație sănătoasă. Care sunt riscurile ei

Preocuparea pentru alimentația sănătoasă se poate transforma într-o obsesie, putând cauza chiar și probleme de sănătate, informează passionante.be, citat de Agerpres.

Astfel, oamenii care suferă de ortorexie încep să fie obsedaţi de căutarea unor surse de hrană cât mai sănătoase, respingând sistematic alimentele cunoscute drept nesănptoase. Astfel, ei consumă doar alimente crude, nepreparate, şi nu mai merg la restaurant. Însă acest comportament nu este atât de sănătos pe cât ar părea, relatează passionsante.be. 

Ortorexia nu are nimic de-a face cu anorexia sau bulimia. Pacienţii care suferă de aceste două tulburări au mai degrabă o problemă cu cantitatea de mâncare, în timp ce la ortorexici obsesia vizează calitatea. Persoana ortorexică este interesată doar de valoarea nutritivă şi de utilitatea fiziologică a alimentelor şi consideră că o alimentaţie sănătoasă îi va permite să se bucure de o sănătate mai bună. Şi totuşi nu este aşa. Dacă respingerea mâncării nesănătoase este un lucru bun, pericolul ortorexiei constă în faptul că sunt înlăturate o serie de alimente importante pentru sănătate. Se ajunge uneori la consumul exclusiv de fructe şi legume crude, de preferinţă bio. 

Efectele negative sunt reale. Acest mod de hrănire provoacă cu timpul deficienţe, carenţe şi tulburări fizice, îndeosebi probleme intestinale, aritmie cardiacă, crampe musculare, insuficienţă renală sau hepatică. 

O alimentaţie sănătoasă înseamnă înainte de toate un consum echilibrat şi variat, cu carne (în cantităţi rezonabile), peşte, legume (preparate sau crude), fructe, cereale şi lactate. O masă savuroasă nu trebuie exclusă. Principală este găsirea unui echilibru corect între calorii şi nutrienţi, fără a neglija noţiunea de plăcere gustativă şi pe cea de convivialitate.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă