14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialTop 10 alimente recomandate împotriva îmbătrânirii

Top 10 alimente recomandate împotriva îmbătrânirii

Cum toată lumea vrea tinereţe fără bătrâneţe, medicul şi nutriţionistul francez Alexandra Dalu a făcut pentru francedimanche.fr mai multe recomandări antiîmbătrânire.

"Pentru a reduce riscurile unor boli, se recomandă limitarea sau chiar stoparea consumului de alcool şi a fumatului şi alegerea unor alimente cu înaltă valoare nutriţională, care asigură păstrarea organismului", afirmă Alexandra Dalu.

Unul dintre alimentele recomandate de medicul francez este usturoiul, bogat în antioxidanţi, vitamine, fibre, minerale şi oligoelemente. El este eficient împotriva îmbătrânirii celulare (şi a cancerelor şi inflamaţiilor) şi, luat în cantităţi mari, reduce riscul dezvoltării de boli cardiovasculare şi scade hipertensiunea arterială. Antibiotic natural, acest condiment reduce şi riscul de infecţii, îndeosebi ale bronhiilor. Cel mai bine este să se consume căţeii de usturoi cruzi, tăiaţi mărunt sau zdrobiţi, cel puţin unul pe zi. În caz că se digeră greu, se pot fierbe. 

Migdalele sunt şi ele alimente recomandate împotriva îmbătrânirii. Fructele oleaginoase sunt bogate în omega 3, fibre, proteine vegetale, vitamine, minerale şi alţi antioxidanţi. Ele contribuie la menţinerea colesterolului bun, la remineralizarea scheletului, are proprietăţi protectoare împotriva bolilor cardiovasculare, diabetului şi hipertensiunii. Sunt recomandate migdalele tari, fără pete. Pot fi consumate în orice moment al zilei. 

Un alt aliment anti-age recomandat de Alexandra Dalu este cafeaua. Pe lângă faptul că însoţeşte plăcut întâlnirile între prieteni, cafeaua îmbunătăţeşte performanţele fizice şi intelectuale. În plus, conţine antioxidanţi care protejează împotriva afecţiunilor legate de avansarea în vârstă (boli cardiovasculare şi cancere). Nu se recomandă un consum mai mare de patru ceşti pe zi şi nici după-amiaza sau seara, pentru a evita stări de nervozitate şi probleme cu somnul. Medicul nutriţionist îi sfătuieşte pe amatori să consume de preferinţă cafea bio şi arabica, care conţin mai puţină cafeină. 

Rodiile intră şi ele în categoria alimentelor care protejează împotriva îmbătrânirii. Bogate în vitamina C şi antioxidanţi (polifenoli), acestea sunt cei mai buni aliaţi într-un regim antiîmbătrânire dintre toate fructele. Consumul lor reduce riscul de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer şi tulburări neurologice. Este bine să se aleagă fructele mai grele, semn că sunt mai zemoase, care pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc, presându-le ca pe portocale. 

Lintea este o leguminoasă deosebit de bogată în proteine, cu un semnificativ aport de vitamine, minerale şi zaharuri "bune", care reduc vârfurile glicemiei. Ea conţine fibre bune împotriva constipaţiei şi a colesterolului rău, constituind şi un aliment care taie foamea. Lintea încolţită este şi mai bună pentru sănătate, putând fi consumată în salată, cu haşmă (ceapă franţuzească), muştar şi pătrunjel. 

Fructul mango este foarte bogat în betacaroten, vitaminele A şi C, care asigură o piele frumoasă. Acest fruct exotic este un aliat eficient în lupta împotriva pagubelor provocate de radicalii liberi. El conţine şi vitamine din grupa B, vitamina E, fibre şi minerale, iar vitamina A protejează vederea. Trebuie alese fructe coapte, care se recunosc după mirosul pronunţat degajat şi prin coaja care cedează uşor la apăsare. 

Afinele sunt fructe cu o cantitate record de antioxidanţi (vitamina C, flavonoide), fiind eficiente în lupta împotriva îmbătrânirii organismului. Ele contribuie şi la întărirea capilarelor sanguine şi la elasticitatea pielii, previn riscurile de accidente vasculare şi cardiace şi cancerul. În plus, afinele ar ameliora şi acuitatea vizuală şi vederea nocturnă. Se recomandă fructele tari, consumate ca atare sau zdrobite cu puţin zahăr. 

Ouăle conţin acizi graşi omega 3, indispensabili organismului, şi având proprietăţi antiinflamatoare. Ele furnizează şi toţi aminoacizii de care corpul are nevoie pentru a produce proteine, precum şi vitamine (A, B5,E, B8, B12, B9 şi D), minerale (fosfor, zinc) şi antioxidanţi puternici. Ouăle biologice conţin până la de zece ori mai multe grăsimi benefice decât cele provenite de la găini din baterie. Se consumă proaspete şi întotdeauna preparate termic. 

Sardinele au un bogat conţinut în omega 3, antiinflamator natural care face parte din acizii graşi indispensabili organismului. Pline de vitamine şi minerale, ele sunt şi un aliat preţios împotriva afecţiunilor cardiovasculare, a stresului, depresiei, cancerului, bolii Alzheimer şi artritei. Sardinele conţin şi proteine de bună calitate, care protejează masa musculară. În stare proaspătă, este bine să se consume totul în aceeaşi zi. Scheletul lor are calciu, element care întăreşte oasele, cartilagiile şi muşchii. 

Roşiile sunt răcoritoare şi conţin puţine calorii, fiind consumate în cantităţi mari în salatele de vară. Bogate în licopen, care protejează vederea şi prostata, roşiile conţin şi compuşi fenolici, vitamine şi minerale, tot atâtea elemente preţioase împotriva îmbătrânirii premature. Se recomandă tăierea lor în ultimul moment pentru a nu se pierde nutrienţii şi servirea cu câteva picături de ulei de măsline. Pot fi consumate şi sub formă de suc sau fierte pentru a îmbunătăţi absorbţia de licopen. Coaja nu trebuie în niciun caz aruncată, ea fiind cea mai bogată în antioxidanţi.

Foto: Alexandra Dalu/Facebook

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă