13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTop alimente "sănătoase" care te îmbolnăvesc

Top alimente “sănătoase” care te îmbolnăvesc

Există o mulţime de informaţii potrivit cărora anumite alimente au efecte benefice asupra sănătăţii, dar cele mai multe dintre ele nu se bazează pe dovezi reale, susţine Authority Nutrition. Această organizaţie britanică de nutriţionişti şi dieteticeni autorizaţi, care își argumentează teoriile cu dovezi științifice, a făcut o listă cu alimente considerate “foarte sănătoase” care, de fapt, îţi pot face destul de mult rău.

1. Sucurile de fructe

Sucurile de fructe pe care le găseşti în comerţ nu prea sunt ce par. Pot avea mici cantităţi de fructe, dar cel mai des ele sunt doar apă, arome artificiale şi zahăr.

Dar şi dacă vrei suc de fructe adevărat, tot nu e o idee prea bună. Este ca şi cum ai mânca fructul aruncând toate părţile lui bune. Prin stoarcerea fructelor, rămân doar zahărul şi foarte puţine vitamine. Nu există deloc fibre. Nu prezintă rezistenţă la mestecat, ceea ce te face să înghiţi cantităţi masive de zahăr într-un timp foarte scurt. Consumul excesiv de zahăr este asociat cu o mulţime de boli, inclusiv obezitate, diabet, boli de inimă şi multe altele. Ar fi mai bine să eviţi sucurile şi să consumi fructele ca atare.

Citeşte şi Detoxifiază-ţi corpul fără să storci toată ziua fructe şi legume

2. Pâinea integrală

Grâul integral este mai sănătos decât cel rafinat, dar asta nu înseamnă că grâul integral este sănătos. E ca şi cum ai spune că ţigările cu filtru sunt mai sănătoase decât cele fără şi toată lumea ar trebui să fumeze cu filtru. Există o mulțime de motive să eviţi orice tip de grâu, indiferent dacă este rafinat sau integral. În primul rând, grâul este principala sursă de gluten şi multă lumă este sensibilă la această substanţă. Sistemul imunitar al persoanelor sensibile atacă proteinele de gluten în tractul digestiv. Aceasta poate cauza dureri, sângerări, oboseală, probleme cu scaunul şi alte simptome neplăcute. Un studiu a demonstrat că fibrele din grâu pot duce la deficienţă de vitamina D, făcându-te să consumi mult mai repede rezervele de această importantă vitamină. Un alt studiu a arătat că grâul integral creşte chiar şi cu 60% nivelul de colesterol rău.

3. Nectarul de agave

În comerţ există numeroase produsă „fără zahăr”, îndulcite cu agave. Acest îndulcitor este recomandat drept o alternativă sănătoasă la zahăr pentru că este natural şi are un indice glicemic redus.

Dar efectul dăunător al zahărului nu prea are legătură cu indicele glicemic, ci cu faptul că este încărcat cu o cantitate foarte mare de fructoză. Iar aceasta poate cauza tot felul de probleme, mai ales celor care nu prea fac mişcare. Toată fructoza este metabolizată de ficat. Dacă ficatul este plin cu licogen, fructoza va fi transformată în grăsime. Aceasta poate duce la boli de ficat şi la tot felul de probleme de metabolism, cum ar fi rezistenţa la insulină şi leptină, care duc în cele din urmă la obezitate şi diabet.

Mai trebuie să ştii și că zahărul alb obişnuit conține 50% lactoză, în timp ce siropul de agave are 90%. Aşadar, este mai dăunător decât zahărul.

4. Uleiurile vegetale

Cum lumea a fost cuprinsă de teama de grăsimi saturate, a crescut consumul de tot felul de ingrediente dăunătoare. Primele exemple sunt uleiurile vegetale industriale, ca cele de soia, porumb sau seminţe de bumbac. Aceste uleiuri sunt extrase din seminţe printr-un proces foarte dur, care include temperaturi ridicate, înălbire şi folosirea unei substanţe toxice numite hexan.

Aceste uleiuri conţin mari cantităţi de acizi graşi omega 6, mult mai mari decât au consumat vreodată oamenii de-a lungul timpului. Noi avem nevoie de cantităţi foarte mici din aceste grăsimi, cum sunt cele pe care le găsim în carne şi nuci. Atunci când consumăm prea multe, pot apărea inflamaţii care duc la o mulţime de boli cronice. Aceste uleiuri sunt încorporate în depozitele de grăsimi ale corpului şi în membranele celulare, unde sunt predispuse la oxidare şi produc pagube. În plus, între 0.56 şi 4,2% din grăsimile conţinute în uleiurile vegetale industriale care se găsesc în comerţ sunt grăsimi trans, extrem de toxice. Toate acestea nu sunt valabile pentru uleiul de măsline, care este foarte sănătos.

5. Alimentele cu conţinut redus de grăsimi sau degresate total

În ciuda propagandei din ultimele decenii, nu s-a demonstrat că grăsimile saturate ar fi dăunătoare. Când a apărut pentru prima oară mesajul anti-grăsimi, companiile producătoare de alimente au început să fabrice produse „sănătoase” fără grăsimi sau cu un conţinut redus de grăsimi. Problema este că alimentele din care s-au scos grăsimile nu au un gust prea plăcut, aşa că producătorii le umplu cu chimicale, îndulcitori artificiali şi uriaşe cantităţi de zahăr. În final, acestor alimente li s-au înlăturat toate componentele bune (grăsimile) şi au fost înlocuite cu lucruri rele (zahăr în principal), au arătat britanicii.

Citeşte şi O alimentaţie bogată în grăsimi nu îngraşă, spun specialiştii britanici

6. Alimentele fără gluten

Mulţi oameni au început să evite glutenul, o proteină care se găseşte în grâu, alac, secară şi orz şi alte câteva cereale. Producătorii de alimente au prins trendul şi au început să fabrice tot felul de produse „sănătoase” fără gluten.

Problema este că cele mai multe dintre acestea nu sunt deloc sănătoase. Glutenul din cereale este înlocuit cu diverse tipuri de amidon, din cartofi, tapioca sau altele. Aceste amidonuri sunt de obicei extrem de rafinate, fără nici o valoare nutritivă şi cresc brusc nivelul zahărului din sânge, exact ca grâul. În plus, aceste produse sunt adesea pline de zahăr şi alte chimicale dăunătoare.

Desigur, toate acestea nu sunt valabile pentru alimentele care sunt în mod natural fără gluten, ca legumele.

Citeşte şi Avertisment: Dietele fără gluten sunt dăunătoare dacă nu eşti bolnav

7. Margarinele şi unturile false

Un alt efect secundar al isteriei anti-grăsimi sunt aşa-numitele alternative „sănătoase” ale untului. Cel mai cunoscut exemplu este margarina. Înainte era plină de grăsimi trans, acum tinde să conţine mai multe uleiuri vegetale procesate. Consumul de unt a scăzut la nivel mondial, iar cel de margarină a crescut.

Problema este că unul este foarte sănătos, iar margarina nu.

Cel mai bun unt este cel provenit din laptele vacilor hrănite cu ierburi. Acesta este o excelentă sursă de acizi graşi butiraţi şi vitamina K2, ambele având efecte pozitive foarte puternice asupra sănătăţii.

Margarina este un aliment procesat care conţine ingrediente dăunătoare, care chiar te pot îmbolnăvi. Într-un studiu la scară largă, înlocuirea untului cu margarină a dus la o creştere drastică a riscului de deces cauzat de atacuri cardiace.

Acesta este doar un exemplu despre cum te pot băga în mormânt sfaturile din surse neautorizate.

8. „Sănătoasele” cereale pentru micul dejun

Cerealele extrem de procesate nu sunt sănătoase. De fapt, ele sunt printre cele mai dăunătoare produse alimentare pe care le poţi consuma.

Adesea sunt pline de zahăr şi carbohidraţi rafinaţi. Apoi, fabricaţii le întăresc cu unele vitamine sintetice şi adaugă cantităţi mici de cereale integrale, peste care pun eticheta „produs sănătos”.

Nu te lăsa păcălit de diverse sintagmele „fără grăsimi”, „cereale integrale” etc. Verifică atent lista ingredientelor din produsele pe care vrei să le consumi şi vei vedea că de obicei sunt pline de zahăr.

Dacă-ţi începi ziua cu cereale cu un nivel ridicat de zahăr, îţi pregăteşti de fapt corpul pentru o cădere de glicemie mai târziu, urmată de foame, pofte şi o altă masă bogată în carbohidraţi.

Concluzia principală este că dacă pe ambalajul unui produs scrie efectiv cuvântul „sănătos”, probabil că nu e.

 

 

 

 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Focuri de armă în apropierea ambasadei Israelului din Stockholm. Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane

Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane şi a izolat o zonă importantă din Stockholm după ce o patrulă a auzit presupuse focuri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă