14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGazon bine îngrijit cu VIKING

Gazon bine îngrijit cu VIKING

Gazonul este o oază verde a bunăstării personale; el aduce o parte din natură în imediata noastră apropiere. Gazonul previne însă şi eroziunea solului, reglează temperatura, curăţă aerul, îmbunătăţind microclima prin fotosinteză.

Suprafeţele de gazon compacte oferă avantaje extrem de importante, acestea fiind un important producător de oxigen. Astfel, o suprafaţă de gazon de cca. 300 m2 poate furniza în timpul creşterii oxigenul zilnic necesar în medie unei familii de patru persoane.

Dacă până acum am enumerat beneficiile gazonului, ne propunem în continuare să vă prezentăm şi câteva soluţii pentru întreţinerea simplă şi rapidă a acestuia.

Înainte de toate, ar trebui să răspundem la câteva întrebări: ce dimensiuni are suprafaţa de gazon pe care o avem de tuns, ce sistem de acţionare preferaţi, dacă doriţi ca maşina să colecteze iarba sau să o răspândească?

Aceasta pentru că VIKING, de pildă, pune la dispoziţia utilizatorilor mai multe tipuri de utilaje, în funcţie de suprafaţa de lucru şi de tipul de iarbă din care e alcătuit gazonul.

Astfel, pentru suprafeţele mici şi uniforme din jurul casei, acoperite cu gazon uzual normal, maşinile de tuns iarba cu motor electric sunt cea mai bună alegere. În această gamă VIKING a dezvoltat trei modele de astfel de utilaje, capabile să asigure o tăiere curată într-un mod silenţios, şi total lipsit de emisii poluante: ME 340, ME 360 şi ME 443. Puterile variază la cele trei modele de la 900 W până la 1.500 W, iar lăţimea de tăiere între 33 şi 41 cm.  Primele două modele sunt indicate pentru suprafeţe de până la 300 metri pătraţi, iar cel de-al treilea pentru suprafeţe duble, fapt indicat şi de volumul coşului colector – 26 de litri pentru primele două, în timp ce un ME 443 adună iarba într-un coş de 55 de litri.

Pentru suprafeţe cu gazon de mici dimensiuni, până la 370 m2, puteţi opta şi pentru o maşină de tuns iarba cu acumulator, precum modelul MA 443, care are în dotare cea mai nouă tehnologie din domeniu. Cu ajutorul unui accesoriu, maşina de tuns iarba MA 443 poate fi transformată într-un utilaj multifuncţional. Asta înseamnă că maşina este capabilă să colecteze resturile de iarbă mărunţită în coş sau să toace iarba în canalul de tundere. Astfel, resturile mici de iarbă sunt împrăştiate uniform pe sol şi dispar în gazon, furnizând îngrăşământ pentru sol, consumându-se deci mai puţin fertilizant. Pentru MA 443 se recomandă folosirea a două tipuri de acumulatori AP 160, care face faţă la o suprafaţă de până la 330 mp şi AP 180, recomandat pentru o suprafaţă de 370 mp.

Pentru suprafeţele medii şi mari există o gamă largă de utilaje. Astfel,  suprafeţele  de până la 1.200 mp pot fi îngrijite cu maşini de tuns iarba cu motor pe benzină cu lăţimi de tăiere de până la 46 cm. Acestea sunt echipate cu tot ceea ce face întreţinerea gazonului mai uşoară: reglarea pentru diverse înălţimi de tăiere, coş de colectare a ierbii uşor de golit şi indicator integrat pentru coş plin. Sunt disponibile cu două lăţimi de tăiere şi opţional cu sistem de tracţiune a roţilor pentru terenuri dificile. VIKING a pregătit pentru această categorie nu mai puţin de nouă utilaje. Gama este deschisă de modelul basic MB 248 şi se termină cu MB 545 VE, o maşină complexă dotată chiar cu un sistem de pornire electronică la cheie.

Pentru suprafeţe de peste 1.200 mp este nevoie de maşini cu motoare pe benzină mai puternice, cu lăţimi de tăiere de până la 53 cm. În această categorie intră trei modele:  MB 650VE, MB 650VS şi MB 655G. Primele două sunt pentru suprafeţe de până la 2.000 mp, iar a treia pentru 2.500 mp.

Toate maşinile de tuns iarba au în dotarea standard coşuri de colectare a materialului vegetal. Dar, dacă iarba nu trebuie colectată, ci tocată fin şi răspândită înapoi pe gazon, există două alternative: una este dispozitivul special de răspândire, care poate fi montat anumitor modele din gama Viking, iar cealaltă presupune folosirea unei maşini de tuns iarba speciale, anume concepute pentru a răspândi iarba tăiată, cum este modelul MB 6.2RH.

Dacă deţineţi o suprafaţă foarte mare de gazon de până la 10.000 m2, atunci se impune un ritm mai rapid de lucru, cu productivitate maximă şi confort de deplasare. Acesta este domeniul tractoraşelor de tuns iarba de la VIKING. Conducând unul din cele trei modele recomandate de producătorul austriac, MT 5097.0 C, MT 5097.0 G, MT 6127.0 ZL., întreţinerea gazonului va deveni o plăcere şi mai mare, nu doar datorită performanţelor de tundere, ci şi funcţiilor convingătoare, precum manevrarea extrem de uşoară şi confortul în conducere şi utilizare.

Pentru acţionarea unui astfel de utilaj este suficient să rotiţi cheia şi motorul porneşte imediat. De aici încolo, utilizatorul are totul sub control de la postul de conducere: sistemul de schimbare a direcţiei de deplasare înainte-înapoi de la volan, reglarea înălţimilor de tăiere, cuplajul cuţitului şi maneta de tip sabie pentru golirea simplă a coşului de colectare a ierbii. În mod suplimentar, sistemul cu o pedală şi comanda direcţiei asigură un confort inegalabil pentru conducere, manevrare şi tundere. Cu ele puteţi tunde rapid şi uşor suprafeţe mari, puteţi lua curbele precis în jurul copacilor, iar vederea liberă în faţă asigură un plus de manevrabilitate. Pe lângă construcţia suplă, dispuneţi şi de un supliment de ergonomie, scaunul pentru operator fiind reglabil şi cu suspensie pe arcuri. Având în vedere faptul că lăţimea de tăiere la un astfel de tractor de tuns iarba ajunge la 125 cm, veţi regreta doar că terminaţi atât de repede de tuns gazonul.

Şi pentru că suntem în epoca aparatelor inteligente, VIKING a dezvoltat o nouă tehnologie care îţi permite să îţi îngrijeşti gazonul şi când eşti plecat de acasă. Este vorba de aşa numitul „I-MOW“, un roboţel de tuns iarba care face această operaţiune în locul oamenilor. Tehnologia de ultimă oră implementată pe acest device îi permite să îngrijească singur o suprafaţă de 4.000 mp, să îşi încarce singur bateria, să ocolească obstacolele şi bordurile. Iarba este mărunţită atât de fin încât, lăsată pe gazon, devine un îngrăşământ natural foarte eficient. Primele astfel de aparate au sosit şi în România, astfel că pot fi achiziţionate de cei care apreciază eficienţa înaltei tehnologii.

VIKING – marcă a grupului STIHL

 

 

 

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă