11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSfaturile VIKING pentru un gazon perfect în 5 paşi

Sfaturile VIKING pentru un gazon perfect în 5 paşi

Specialiştii în peisagistică de la VIKING vă oferă câteva sfaturi despre cum să obţineţi un gazon perfect, dar mai ales cum să-l îngrijiţi odată ce acesta a crescut. Chiar dacă vara a sosit, iar firul ierbii se apropie de a doua tăiere, este bine să ştim că un gazon sănătos începe cu proiectarea şi cu solul.

Pasul 1- Proiectarea gazonului şi pregătirea solului

Zonele unde se vor dezvolta suprafeţele de gazon trebuie bine delimitate încă de la început. Dacă intenţionăm să avem inclusiv spaţii de joacă pe iarbă, atunci trebuie să ştim că acolo densitatea firelor va fi mult mai mare decât în locurile ornamentale, unde ne putem gândi să amenajăm alei din pietre. 

Gazonul se va dezvolta întotdeauna pe un teren pregătit în prealabil. Simpla aruncare a seminţelor de iarbă pe pământ nu va face decât să obţinem o zonă verde, dar în niciun caz un gazon “ca la carte”. Din acest motiv, înainte de orice, solul trebuie pregătit şi aerisit. Îndepărtaţi pietrele, rădăcinile şi adăugaţi nisip sau turbă, după care greblaţi şi întindeţi uniform masa de pământ răscolită.

Dacă aveţi în vedere şi udarea cu aspersoare, acum este momentul să amplasaţi instalaţia de irigaţie şi faceţi traseele pentru aducţiunile de apă, şi nu în momentul în care începe iarba să crească.

Pasul 2 – Fertilizarea

Pentru ca familiile să se poată bucura de un gazon ideal pentru recreere şi joacă în anotimpul cald este nevoie ca iarba să fie ajutată să crească încă de la începutul primăverii. Astfel, pentru stimularea creşterii se pot utiliza fertilizatori pe bază de azot. De obicei se aplică două fertilizări pe gazon, una primăvara şi alta în mijlocul verii. Fertilizatorii de calitate mai conţin, pe lângă azot, potasiu care fortifică firul de iarbă şi îl ajută să lupte împotriva bolilor, dar şi fosfor, care ajută la creşterea rădăcinii. Înainte de fertilizare solul trebuie scarificat pentru ca nutrienţii să ajungă mai uşor la rădăcină.  VIKING are pregătit un astfel de utilaj sub denumirea LB 540, care taie solul pe verticală, îndepărtând pe termen lung muşchiul persistent, iarba veche şi buruienile. Solul primeşte astfel mai mult aer, iar rădăcinile ierbii sunt mai bine alimentate cu apă şi substanţe nutritive.

Atenţie! Fertilizatorii nu se folosesc niciodată atunci când soarele este foarte puternic sau înainte de venirea iernii. După aplicarea fertilizatorilor terenul trebuie udat din belşug cu apă. Dacă se împrăştie pe un gazon deja existent,  la câteva zile după aplicare, iarba trebuie tunsă. Şi nu uitaţi de regula de aur a fertilizării: Totul cu moderaţie!.

Foarte important este să ştiţi că în timpul toamnei nu se foloseşte niciodată fertilizator pe bază de azot. În luna iulie gazonul ar trebui fertilizat pentru a doua oară, însă folosirea unei maşini de tuns iarbă cu funcţie de răspândire a materialului tăiat rezolvă problema fertilizării în timpul verii, printr-o soluţie naturală (vezi pasul 4)

Pasul 3 – Alegerea maşinii de tuns iarba

Îngrijirea gazonului începe din primăvară, când colţul ierbii încă nu a dat, prin alegerea unei maşini de tuns iarbă potrivită pentru suprafaţa pe care o aveţi de îngrijit. VIKING acoperă prin gamele sale toate necesităţile celui care are de îngrijit un gazon. De la utilaje electrice conectate la priză, până la maşini de tuns iarbă pe bază de acumulator sau cu motoare pe benzină pentru suprafeţe mai mari şi autonomie ridicată. Unele dintre cele mai căutate modele de la VIKING este MB 443, cu motor pe benzină de 2,2 CP. Utilajul este proiectat pentru a putea fi folosit pe o suprafaţă de până la 1200 mp

Pentru suprafeţe mai mici, de până la 300, se potriveşte ME 340, o maşină de tuns iarbă cu alimentare la priză. Iar cea pentru cei care nu vor nicio bătaie de cap în ceea ce priveşte alimentarea, cea mai “eco” variantă este MA 443, varianta cu acumulator având autonomie pe o suprafaţă de până la 370 mp.

VIKING are o soluţie şi pentru cei care vor să se relaxeze cu adevărat atunci când îngrijesc gazonul şi a dezvoltat o întreagă gamă de tractoraşe de tuns iarba, în ţara noastră comercializându-se în prezent două modele MT 5097 şi MT 6127

Pasul 4 – Tăierea ierbii

Teoretic, atunci când se tunde iarba, nu se taie mai mult de o treime din lungimea firului. La prima tăiere trebuie folosite doar lame noi, foarte ascuţite astfel încât iarba să fie cu adevărat tăiată, şi nu ruptă.

În timpul verii trebuie evitată tăierea foarte scurtă a ierbii, mai ales în zilele foarte calde, pentru că se pierd foarte mulţi nutrienţi. Din acest motiv este indicată o dimensiune la tăiere de cel puţin 5 cm, cu o hidratare consistentă după. Iarba tăiată poate juca rolul de fertilizator natural dacă este lăsată pe gazon. Pentru aceasta se poate folosi o maşină de tuns iarbă cu funcţie de răspândire, cum este MB 2RT. Acest utilaj se poate folosi pe suprafeţe mari de până la 1500mp, returnând gazonului, după tăiere, substanţele nutritive de care are nevoie.

Pasul 5 – Udarea ierbii

Iarba conţine 80% apă. Din acest motiv udarea corectă este primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere, mai ales în timpul verilor călduroase. Fără o hidratare corectă există şanse ca toată munca din lunile anterioare să fie degeaba, iar visul de a avea un gazon perfect să se spulbere în câteva zile. Regula de aur atunci când vine vorba de hidratarea gazonului este că mai bine uzi mai rar şi pe o perioadă mai lungă de timp, decât mai des pe perioade scurte. Momentul zilei este extrem de important. În timpul zilelor toride de vară, gazonul trebuie udat fie dimineaţa foarte devreme, fie seara. Razele soarelului care cad direct pe gazonul ud pot genera arsuri ale firului de iarbă.

O altă regulă importantă este că suprafeţele de gazon de sub copaci sau de pe solurile nisipoase au nevoie de mai multă apă. Dar pentru a testa dacă gazonul dumneavoastră are nevoie să fie udat păşiţi pe el şi observaţi dacă vă rămâne urma piciorului. Dacă pe gazon se formează urme, înseamnă că este timpul să fie udat.

Realizarea unei suprafeţe de gazon perfecte este o adevărată artă, dar şi ştiinţă. În speranţa că cele câteva sfaturi din abc-ul gazonului v-au fost utile pentru a începe o astfel de lucrare în curtea dumneavoastră, vă aşteptăm la distribuitorii autorizaţi STIHL-VIKING pentru a afla mai multe de la specialişii nostri în peisagistică şi grădinărit. 

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă