9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecial1 Mai în curte cu STIHL

1 Mai în curte cu STIHL

Ziua de 1 Mai poartă o semnificație uitată de către majoritatea dintre noi. De-a lungul anilor am fost obișnuiți să o asociem cu activități de timp liber, distracție, începutul sezonului la mare. Într-un fel este normal așa, dar ar trebui să ne amintim, poate doar de dragul istoriei, că 1 Mai a fost decretată Ziua Internațională a Muncii în 1889, de către Congresul Internaționalei Socialiste în memoria victimelor grevei muncitorilor din Chicago, din 1872. Atunci au demonstrat peste 100.000 de muncitori care au cerut reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Dar suficient cu istoria. Să ne întoarcem la ale noastre, în prezent, la weekend-ul prelungit cu încă o zi. Chiar dacă abia așteptăm să încingem grătarele, cu siguranță ele nu vor sfârâi 3 zile. Mai avem timp și pentru alte activități. Așa ne-am gândit că acest sfârșit de săptămână e o ocazie excelentă să ne mai ocupăm și de treburile ușoare din grădini. Vremea nu prea ne-a ajutat în toată această perioadă și mulți dintre cei care stau la „curte“ au cam rămas în urmă cu treburile din jurul casei. Așa că vă propunem să petreceți un 1 Mai cu câteva activități ușoare și recreative în curte, pentru că și din acest motiv au fost inventate utilajele STIHL. Mai mult decât atât, vă puteți implica toată familia, în special pe cei mici, care vor fi bucuroși să vă ajute dacă înțeleg că munca în curte poate fi și distractivă.

Pregătirea gazonului

Se spune că iarba este covorul verde al naturii. În special copiii adoră joaca în iarbă, iar timpul nu este prea întârziat pentru a începe să pregătiți terenul pentru un gazon adevărat. În lunile de vară toată familia se va bucura din plin de covorul verde. Suprafețele de gazon intacte oferă avantaje extrem de importante, fiind un important producător de oxigen. Poate nu știați, dar studiile spun că o suprafață de gazon de 300 metri pătrați poate furniza în timpul creșterii oxigenul zilnic necesar în medie unei familii de patru persoane. Înainte de toate trebuie să aflați că există mai multe tipuri de gazon: ornamental, uzual normal, rezistent și peisagistic. Primele două au mai mult rol decorativ, nefiind recomandate pentru circulație. Iar gazonul peisagistic este pentru suprafețe private sau publice utilizate extensiv, având rezistență în locuri cu condiții extreme, dar cu posibilitate de încărcare redusă. Îl întâlnim mai ales în locuri unde vedem plăcuțele cu „vă rugăm nu călcați iarba“. Pentru suprafețe circulate și de joacă din jurul casei se recomandă gazonul rezistent. Dacă aveți deja gazon plantat de anul trecut sau suprafețe cu iarbă crescute mai mult sau mai puțin haotic, acum este momentul să începeți operațiunile de reîmprospătare. Rugați-i pe copii să vă ajute la curățarea terenului cu o greblă fină, un aspirator de frunziș sau o suflantă cu acumulator cum este BGA 85 de la STIHL.  

Aceasta este un utilaj extrem de simplu de utilizat, fiind de altfel și foarte silențios în timpul funcționării. După ce copiii au terminat de curățat terenul, pâlcurile de iarbă crescută haotic pot fi tăiate cu o motocoasă FSA 65, tot de la STIHL. Operațiunea este simplă: se mută acumulatorul de pe suflanta BGA pe motocoasă și începeți tăierea. Motocoasa este silențioasă, iar vecinii și ceilalți membri ai familiei nu vor fi deranjați de zgomot. Atenție, țineți departe copiii de acest utilaj, din motive de securitate! Ei pot lua o pauză, cât vă ocupați de pregătirea terenului. Dacă solul este uscat, iar afară avem peste 10 grade se pot semăna semințe de iarbă în zonele unde aceasta nu a mai crescut sau s-a uscat. O cantitate de semințe de 15-20 g/metru pătrat este suficientă pentru un gazon dens. Trebuie să aveți în vedere că în primele două săptămâni, gazonul trebuie să fie păstrat în permanență umed până la o adâncime de 5 cm.

În timpul verii, când gazonul deja va fi crescut, el va trebui tuns periodic din motive cosmetice, dar și pentru împrospătare. Pentru această operațiune se poate folosi mașina de tuns iarba ME 235 de la VIKING, divizia de grădinărit a companiei germane STIHL. Motorul este electric, silențios și este la fel de ușor de utilizat ca un aspirator.

Plantarea de pomi fructifieri sau brăduți

O activitate extrem de simplă, plantarea unui copăcel poate fi o adevărată distracție de 1 Mai alături de copii. Se spune că în orice curte este oricând loc de încă un copac. Puteți să optați pentru un măr sau un cais pe care să nu-i lăsați să crească foarte mari în timp. Pentru a vă fi mai ușor la săpat, vă puteți dota în prealabil cu un motoburghiu de pământ BT 130 de la STIHL. Un utilaj extrem de puternic, care poate fi mânuit de o singură persoană, BT 130 își va face cu brio treaba atunci când săpați gropi pentru pomi fructiferi, brăduți sau orice alt arbore ornamental.

Garduri vii și alei îngrijite

Pe lângă gazon, flori sau arbori, gardurile vii au un rol decorativ, dar și de protecție vizuală a spațiului curții. În condițiile în care nu sunt bine îngrijite se dezvoltă haotic și pot deveni inestetice și chiar periculoase, mai ales pentru copiii care se joacă în preajma lor. Cu un foarfece de grădină această problemă se poate rezolva rapid și fără bătaie de cap. Lucrurile se simplifică mai mult dacă un astfel de utilaj este dotat cu acumulator, ca modelul HSA 65 de la STIHL. Perfect compatibil cu toate utilajele STIHL care folosesc această tehnologie, acumulatorul poate fi portat de la celelalte device-uri din jurul casei, cum ar fi motocoasa, suflanta, motoferăstrăul sau mașina de tuns iarba.

Și cât timp vă ocupați de toaletat gardurile vii cu HSA 65, ceilalți membri ai familiei se pot „juca“ cu un KG 550.

Dar ce este un KG 550 de la STIHL? O adevărată mătură inteligentă brevetată de inginerii germani care vă scutește de efort și praf atunci când curățați aleile, având o capacitate a recipientului de colectare de 25 l.

Mânuirea unui astfel de utilaj poate să fie cu adevărat distractivă și pentru un copil, însă aceasta trebuie să se desfășoare obligatoriu sub spravegherea părinților.

Relaxare totală cu STIHL

Și dacă tot am muncit atât în curte de 1 Mai, vine și momentul grătarului. Înainte să ciopliți lemnele pentru grătar ele pot fi tăiate, ați ghicit, cu un motoferăstrău. Cel mai simplu este să folosiți deja acumulatorul de motocoasă și să-l treceți pe un MSA 160 C-BQ, așa cum este denumit la STIHL motoferăstrăul cu acumulator. Apoi folosiți suflanta BGA despre care am mai povestit mai sus pentru a înteți focul ca să se formeze mai repede jarul. Și, atenție! Țineți jarul moderat pentru a nu se arde carnea! De 1 Mai vă urăm să aveți parte de o relaxare totală, alături de familie!

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă