9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecial11 utilizări practice şi decorative pentru nişele din pereţi

11 utilizări practice şi decorative pentru nişele din pereţi

Cunoscuta si sub denumirea de alcov, nisa este utilizata atat in scop practic, cat si decorativ. Designerii si arhitectii o folosesc in proiectele lor ca pe un element decorativ interesant, care “sparge” monotonia unor incaperi amenajate minimalist.

In functie de incapere, nisa poate juca diverse roluri. Iata cateva dintre ele:

1. Cuier pentru haine. In casele mari, multe holuri dispun de cate o nisa in peretele de la intrare. Aceasta poate fi utilizata pe post de cuier pentru haine si/sau dulap pentru accesorii (palarii, fulare, umbrele etc.).

2. Loc de expunere a operelor de arta. In cazul in care nisa nu are o adancime prea mare, se preteaza pentru crearea unui perete „cultural”, unde se pot expune operele de arta, picturile preferate sau suvenirurile din calatorii.

3. Biblioteca. Intr-un living mic, doua nise de o parte si de alta a unui semineu pot inlocui biblioteca masiva din lemn. Acelasi rol il poate juca si in birou, dormitor sau hol.

4. Spatiu pentru lemne. In interioarele rustice sau de inspiratie scandinava, o utilizare mai putin conventionala consta in umplerea uni nise inalte cu lemne de foc. In acest caz, bustenii  trebuie sa fie egali.

5. Dulap pentru haine sau jucarii. In camera copiilor, nisa poate fi folosita pe post de dulapior pentru haine sau jucarii. De asemenea, alcovul poate fi amenajat ca birou pentru cel mic.

6. Spatiu de depozitare. Diverse accesorii sau obiecte practice pot fi pastrate in nisa. Rafturile trebuie montate

pe inaltimi diferite pentru ca obiectele sa poata fi depozitate acolo. Doamnele si domnisoarele pot transforma nisa intr-un mic boudoir feminin. 

7. Mini crama pentru vinuri. In living, dining, bucatarie si chiar hol, nisa poate fi utilizata ca suport pentru vinuri. De asemenea, o nisa inalta poate fi convertita intr-un mini bar.

8. Dulapior pentru produsele de ingrijire. Multe dintre baile apartamentelor de bloc au suprafete atat de mici incat nu mai permit amplasarea unor corpuri de mobilier. Astfel, solutia pe care o propun designerii consta in crearea unei nise (cu rafturi) in perete care sa serveasca la depozitarea prosoapelor si produselor de ingrijire.

9. Polite pentru vase. Nisele din bucatarie reprezinta un loc excelent de expunere a vaselor. Nu trebuie decat sa fie montate cateva rafturi sau polite pentru diversele tipuri de vase.

10. Iluminat ambiental. In living sau hol, nisele sunt folosite si la crearea iluminatului ambiental. Pe timpul serii, cateva spoturi aprinse in nise vor crea o atmosfera foarte placuta.

11. Un spaţiu decorativ. Suprafaţa poate fi acoperită cu un tapet sau poate adăposti o operă de artă (tablou, statuetă), se poate monta mozaic, etc.

Sursa foto: www.countryliving.com;  www.pinterest.com

 

 

 

Cele mai citite

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

București, pe locul trei în topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe din Europa, după Bruxelles și Sofia

Surpriză! Bucureștiul se află printre orașele europene cu cele mai accesibile locuințe, conform unui studiu recent. Clasamentul se bazează exclusiv pe prețul mediu pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă