10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial12 criterii pentru alegerea uşilor de interior

12 criterii pentru alegerea uşilor de interior

Alegerea uşilor este o etapă foarte importantă şi deloc uşoară în momentul în care îţi amenajezi casa sau apartamentul. Atât uşa de intrare, cât şi cele de interior trebuie selectate după criterii funcţionale şi decorative. De aceea am preferat să fim ghidaţi de un specialist, şi anume, designer Simona Bonea de la Avantgarde Design Studio (Tel.: 0722.632.000, simona@avantgardesign.ro) care ne-a recomandat, la rândul său, câţiva specialişti.

Nu este suficient să alegi uşile doar în funcţie de stilul amenajării, ci trebuie să ai în vedere şi aspecte de tipul: siguranţă, izolare fonică şi termică, funcţionalitatea spaţiului pe care îl delimitează.

„În termeni tehnici, izolarea fonică şi termică este dată de gradul de acoperire în interior cu spumă poliuretanică sau de stratul izolant de lemn ori vată minerală. În ceea ce priveşte grosimea foii de uşă, în cazul unui apartament, aceasta trebuie să fie cuprinsă între 40 mm şi 50 mm, iar în cazul unei case, de peste 50 mm. Din punctul de vedere al rezistenţei fonice, este recomandat ca uşa să aibă cel puţin 28 db. Tocăria trebuie să fie nedeformabilă, iar balamalele, estetice şi de calitate, de preferat din oţel“, ne explică Monica Dochia, director de vânzări la Exclusive Doors.

Mobilierul, gresia şi culorile pereţilor sunt mai uşor de schimbat în timp, spre deosebire de uşi, care se înlocuiesc mai greu. De aceea, primul sfat pe care îl dau clienţilor mei este ca mai întâi să aleagă uşile şi parchetul, care trebuie să fie de bună calitate, şi abia după aceea să achiziţioneze celelalte finisaje.

Uşa de intrare

O uşă de intrare bună trebuie să fie „securizată, antiefracţie, chiar şi antifoc, rezistentă la intemperii şi raze UV, cu vizor şi yală de tip seif, cu feronerie de asemenea rezistentă la intemperii, cu garanţie de câţiva ani şi asistenţă tehnică 24 de ore din 24!“, aşa cum ne specifică Georgios Panagopoulos, director la Door System.

Uşile de exterior trebuie să aibă finisajul asortat cu tâmplăria ferestrelor. De exemplu, alege o tâmplărie de culoarea nucului sau wenge şi o uşă de intrare cu acelaşi finisaj sau măcar din aceeaşi paletă cromatică.

Personalizarea uşii se face în funcţie de arhitectura construcţiei. De exemplu, o vilă clasică va impune o uşă mai sofisticată, însă nu prea încărcată, cu detalii de inserţie şi prelucrare. În schimb, o casă minimalistă va cere un design simplu al uşii, cel mult cu profilatură liniară, simplă şi elegantă.

Uşile de interior

Interiorul unei locuinţe se amenajează în mai multe etape, care sunt strâns legate unele de altele. Imediat după turnarea şapei se stabilesc golurile de uşi. Din acest moment trebuie să alegi furnizorul de uşi. Este bine să ştii că fiecare brand are anumite standarde în privinţa dimensiunilor. Evident că se poate face orice uşă cu dimensiuni atipice, însă acest lucru înseamnă costuri suplimentare. Un aspect deseori neglijat îl reprezintă „întâlnirea“ dintre parchet şi gresie la trecerea între două spaţii, care trebuie să se situeze sub foaia de uşă. Ei bine, şi poziţionarea acesteia pe toc diferă de la un furnizor la altul. Comunică celui care îţi pune pardoseala acest detaliu pe care ţi-l poate furniza doar montatorul de uşi! În ceea ce priveşte înălţimea uşilor, aceasta se stabileşte în funcţie de grosimea pardoselii. Astfel, nu vei fi nevoit să tai uşile comandate şi aduse la montaj după ce ai pus parchetul. De altfel, uşile se montează ultimele, după parchet, dar se comandă cu mult înainte.

Culori şi finisaje

Uşile albe, simple şi cu finisaj lucios se potrivesc amenajărilor moderne, iar cele mate şi cu încadramente sunt ideale pentru ambientele în stil provensal sau american. Uşile în culoarea nucului, simple sunt recomandate în spaţiile moderne, iar cele cu profilatură, în interioarele clasice. Indiferent de finisaj (folie melaminată – mai ieftine, furnir natural – mai scumpe), uşile trebuie asortate cu parchetul. Nu există reguli de tipul: „parchet închis şi uşi deschise“ sau invers. Ele pot contrasta plăcut sau pot fi ton pe ton. Ideal ar fi ca uşile albe să se armonizeze cu un parchet într-o culoare deschisă, caldă şi naturală. Dacă parchetul are nuanţe de roşcat, atunci şi uşile vor fi dintr-o gamă coloristică similară, bazată pe maro roşcat, în nici un caz maro gălbui. Uşile rovere gris se potrivesc cu un parchet albit. În alegerea uşilor, nu contează numai culoarea parchetului, ci şi finisajele mobilierului şi ale pereţilor. Astfel, este bine de ştiut că uşile albe vor fi scoase în evidenţă de pereţii vopsiţi în culori mai tari sau pastelate şi de mobilierul în culori calde (eventual, în nuanţe de alb ivoire sau verde prăfuit).

În cazul în care optezi pentru un parchet cu finisaj de stejar natural, uşile pot fi finisate în ton sau într-o culoare contrastantă, mai închisă (de exemplu, maro).

Uşile din sticlă sau cele cu inserţii de sticlă reprezintă o opţiune ideală atât din punct de vedere funcţional, cât şi decorativ pentru spaţiile mici sau pentru cele unde este necesară pătrunderea luminii. O uşă exclusiv din sticlă poate rămâne simplă sau poate fi personalizată prin sablare sau chiar pictare. Decorarea poate ajunge până la inserţii de vitraliu, pentru o notă de eleganţă clasică. Atenţie! Uşile realizate doar din sticlă nu etanşează spaţiul la fel de bine ca cele din PAL, MDF sau lemn.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...
Ultima oră
Pe aceeași temă