11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial33 de idei pentru alegerea cromaticii decorului

33 de idei pentru alegerea cromaticii decorului

Efectul pe care îl au culorile asupra decorului este incontestabil. Puteţi schimba atmosfera şi impune  nota amenajării în casa dumneavoastră. Trebuie, însă, luat în considerare şi mixul de paternuri şi texturi care este la fel de important sau, cu alte cuvinte, să alegeţi cu grijă finisajele.

Atunci când iniţiaţi demersul de renovare sau amenajare a unei locuinţe sau chiar şi al unei singure încăperi, trebuie să ştiţi din start ceea ce doriţi: stilul pentru care optaţi, atmosfera pe care o vizaţi, precum şi nevoile pe care trebuie să le întâmpinaţi. Este de notat că aceste lucruri nu se stabilesc pe parcurs, caz în care veţi suferi pierderi financiare şi neplăceri. De aceea,  cum  toţi ţinem la bugetul nostru şi tindem să îl gestionăm cu din ce în ce mai multă grijă, este indicat să luăm decizii clare încă de la început. În primul rând, fie că apelaţi la un specialist sau nu, trebuie să aveţi un plan de amenajare, un proiect pe care să îl urmaţi, aeasta înseamnând definirea stilului abordat, cromatica, amplasarea mobilierului şi chiar distribuirea luminii. În funcţie de acestea, vom lua următoarele deciziile, care încep chiar cu finisajele. Ele asigură fundalul, baza pe care se construieşte decorul şi de aceea importanţa lor nu trebuie minimalizată.

Ideal ar fi să apelaţi la sfaturile unui designer, deoarece în felul acesta lucrurile se simplifică, iar şansele de reuşită sunt mai sigure. Însă asta nu înseamnă că dacă vă amenajaţi singur locuinţa, ar trebui să vă limitaţi la pereţi albi, parchet „cireş” sau decor wenge. Îndrăzniţi să gândiţi în afara tiparelor „sigure”, a formulelor clasice şi să optaţi pentru combinaţii care să vă reprezinte!

Dacă vă doriţi o amenajare clasică, sobră şi elegantă, parchetul din lemn masiv sau stratificat cu un finisaj consacrat precum stejarul este o alegere potrivită. În acest decor, pereţii îi puteţi acoperi cu o culoare caldă, neutră, bej sau gri, peste care să suprapuneţi profile decorative de culoare albă. Plinte şi cornişe de inspiraţie clasică, discrete şi elegante. Şi tapetul este bine-venit într-un interior de factură clasică, dar după aceeaşi regulă a moderaţiei şi eleganţei. Chiar dacă alegeţi unul cu model încărcat, „temperaţi-l” optând pentru o cromatică sobră. Feriţi-vă însă de contrastele puternice în acest caz şi puteţi merge chiar pe varianta ton pe ton. Trebuie să luaţi în calcul şi că mobilierul care se va „suprapune” pe acest fundal va fi probabil unul masiv, elaborat şi deci nu trebuie să aglomeraţi prin finisaje. Dacă vă doriţi însă un interior de inspiraţie country, puteţi alege un tapet cu imprimeu bogat, floral, pe care să îl combinaţi eventual cu lambriu de lemn vopsit într-o culoare pală, asortată. În cazul acesta alegeţi o pardoseală cât mai simplă. Duşumeaua din lemn natur sau vopsit în alb este ideală. Şi mobilierul ar fi indicat să fie uni, într-o nuanţă deschisă, permiţându-vă astfel să utilizaţi textile imprimate şi colorate, cu ajutorul cărora să creaţi corespondenţe.

Un exemplu cu culori naturale

Tonurile naturale ale pereților și pardoselii creează o atmosferă relaxantă și foarte primitoare. La aceasta contribuie și lumina naturală care pătrunde prin ferestrele mari și usile din sticlă. În amenajarea acestei locuințe s-a pus accent pe frumusețea elementelor naturale. În sprijinul acestei idei vin piesele de mobilier din lemn (dulapuri, mese), coșurile din fibre și accesoriile din țesături naturale. Chiar și terasa a fost acoperită cu o marchiză dintr-un material natural, și anume: răchita. Dulapurile și mesele în culori închise creează un contrast plăcut cu nuanțele mai deschise ale pereților (diverse tonuri de bej). În acest cadru, accentele de culoare sunt introduse prin plante și fructe, care completează imaginea naturală a interiorului.

Cadrul exterior este la fel de relaxant și reconfortant. Terasa generoasă, amenajată atent, florile proaspete și gazonul verde, înconjurat de copaci, sunt suficiente pentru a te deconecta de agitația și stresul cotidian

Sfatul specialistului: Irina Constantin, Art Deco Zone/Knox Design, tel.: 0744-679.355, 021-326.66.20, www.interiordesigner.ro

Există nişte reguli de bază ce trebuie urmate atunci când alegeţi culorile pe care vreţi să le folosiţi într-o amenaje: nu lăsaţi pereţii albi, nu folosiţi culorile în mod exagerat, limitaţi-vă la combinaţii simple, aerisite, de bun gust, inspiraţi-vă din ceva ce vă place: reviste, imprimeul unei rochii etc., cautaţi o soluţie simplă, care să vi se potrivească şi să vă binedispună.

Alegeţi maximum trei culori pentru decorarea unei încăperi. Dintre acestea, una ar trebui folosită ca accent. Dozaţi însă cu grijă cantitatea, pentru a nu deveni presantă. În combinaţiile de culori trebuie să se regăsească doar una dintre culorile primare (roşu, galben sau albastru). Un mix în care ai două sau toate trei culorile primare este exagerat pentru o locuinţă. Dacă însă aveţi în vedere amenajarea unei camere de copil, puteţi renunţa la această regulă deoarece în acest caz copil culorile intense sunt stimulante şi foarte potrivite.

Ca şi combinaţii cromatice ce pot avea succes garantat recomand  în mod deosebit nuanţele de mov, lila, fucsia, verde crud şi turcoaz. De asemenea, o asociere bună poate fi  grena-vişiniu-tonuri de brun, deoarece are un aspect regal, elegant.

 

                                                                                                     

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă