9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecial33 de ponturi şi idei pentru grădină

33 de ponturi şi idei pentru grădină

Nevoia de a avea un spațiu de relaxare în aer liber este din ce în ce mai mare indiferent dacă locuiești în mediul urban și ești înconjurat permanent de zgomot și agitație sau dacă beneficiezi de un teren mai mare mai departe de oraş. De aceea, ideile şi soluţiile pentru curte sau grădină sunt extrem de numeroase şi ating aspecte care sunt legate atât de grădina propriu-zisă, cât şi de amenajările exterioare casei.

Gazonul nu trebuie să lipsească din nici o grădină, indiferent de dimensiunile acesteia. Avantajul principal constă în faptul că decorul va rămâne verde până la primul îngheț. Nu mai vorbim de aspectul ordonat și elegant pe care-l va avea. Condiția principală este să fie îngrijit ca la carte, adică să fie udat la timp și tuns!

Puteţi să înveseliți grădina prin crearea unui iaz. Acesta poate fi placat cu liner, beton sau piatră, iar plantele de apă sunt puse în ghivece care sunt lăsate pe fundul lacului. În cazul în care vă doriți ca iazul să fie „viu“, puteți să îl populați cu diferite specii de pești, inclusiv exotici, sau cu păsări iubitoare cu apă.

Se spune că apa curgătoare este benefică pentru spirit, conform credinței feng shui. În acest caz, apa curgătoare provine de la o cascadă care poate fi obținută cu ajutorul pietrelor de râu de diferite dimensiuni.

Într-un colț de grădină se poate realiza o rocărie. Aceasta poate fi formată din pietre de râu. Cele mai mari sunt puse la bază și îngropate pe jumătate în pământ, iar cele mai mici sunt în partea superioară. Este indicat ca dimensiunile acestor pietre să fie variate, la fel ca și nuanțele lor. În acest fel vor arăta natural.

Dacă grădina este mare, o parte din aceasta poate fi rezervată copiilor, şi anume, prin amenajarea unui loc de joacă – care cuprinde un leagăn din lemn legat cu sfoară și o scară, cu ajutorul căreia cei mici se pot cățăra în pom.

O idee este de a o izola de agitația din jur apelând la garduri înalte, arbori și pergole. Pentru a crea un „zid verde“, puteţi alege plante agățătoare, tufe înalte și arbuști. De asemenea se poate înălţa gardul cu ajutorul unor pergole din lemn, pe care  se lasă să se cațere iederă. Evident, se poate opta și pentru alte specii de plante cățărătoare, precum: viță de vie sălbatică, trandafiri, zorele, condurași, glicină, clematis, wisteria.

Aleile pot creşte considerabil frumuseţea unei grădini, atât prin forma lor, cât şi prin materialele din care sunt construite.

Gradini mai mari

Toti ne dorim să avem grădini mari, însă majoritatea caselor urbane dețin suprafețe foarte mici în jur. Din fericire, chiar și o mini grădină din spatele blocului poate fi amenajată în așa fel încât să pară mai spațioasă și aerisită. Iată câteva soluții.

La modă este amenajarea grădinii ca o prelungire a livingului, deci cu podea, mobilier, sistem de iluminat și decorațiuni, deci primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să vedeți clar ce suprafață aveți și ce oportunități de amenajare poate oferi.

Vopsiţi zidurile sau gardul într-o culoare pală. Luaţi în considerare că în spațiile mici, lemnul și cărămizile absorb lumina și întunecă zonele, în timp ce vopseaua alba sau în tonuri foarte deschise reflectă lumina și luminează spațiul.

Cea mai bună soluție este să cultivaţi un număr mic de plante, dar cu impact maxim. Cu alte cuvinte, alegeţi soiuri de plante și flori cu frunze mari și care se dezvoltă foarte bine în semi-umbră. Aveţi însă grijă ca, în timp, grădina să nu devină supraîncărcată cu plante.

Pe timpul nopții, grădina va părea mai spațioasă, mai atrăgătoare şi chiar feerică dacă folosiţi un sistem de iluminat adecvat. În acest scop  este bine să nu vă rezumaţi doar la corpuri de iluminat de sol, ci să folosiţi și alte tipuri de iluminat (corpuri fixate pe ziduri, etc.).

Oglinzile sunt foarte utile în astfel de grădini deoarece au capacitatea de amplificare a spațiului. Un efect similar puteţi obține și cu ajutorul ușilor false.

Poarta are un rol practic foarte precis, acționând ca o barieră între grădină și zonele din jur. Pe lângă rolul de separare și protecție, poarta poate juca și un rol important în designul grădinii.

Designul, materialul sau combinațiile de materiale (de exemplu, metal și lemn) și culoarea sunt aspecte care pot face diferența între o poartă banală și una captivantă. Dacă grădina a fost amenajată deja, toate aceste caracteristici ale porții se aleg în funcție de specificul grădinii.

De exemplu, într-o grădină colorată sau ludică, se va integra perfect o poartă vopsită în culori vii (roșu sau altă culoare puternică). Dimpotrivă, dacă grădina este amenajată în stil romantic, o poartă din lemn albă sau una din fier forjat, cu design elegant, va fi cea mai bună alegere. De asemenea, o poartă din lemn, cu aspect natural, va fi binevenită într-o grădina rustică, așa cum una cu aspect patinat va fi alegerea perfectă pentru o grădină vintage.

Mobilierul de grădină

Dacă nu puteți aloca un buget pentru achiziționarea unui mobilier nou-nouț sau vă doriți ca grădina să își păstreze un aspect cât mai natural, trebuie să ştiţi că există alternative.

„Mobilier“ din plăci de piatră

La prima vedere pare complicat să „confecționezi“ o piesă de mobilier din pietre, dar nu necesită decât puțină îndemânare și câteva plăci de piatră de diferite dimensiuni care trebuie așezate strategic astfel încât să ia forma dorită. Un fotoliu din piatră acoperit cu o pernuță pufoasă poate deveni un loc de ședere confortabil și foarte șic.

Mobilier din butuci de lemn

Obiectele din lemn sunt binevenite în orice grădină. Însă atunci când este folosit în forma lui brută, naturală, lemnul oferă amenajării un farmec incontestabil. De exemplu, câțiva butuci cu dimensiuni și mărimi diferite pot juca rolul de măsuță și scăunele pe care să luați micul dejun și nu numai.

Piese unicat

Dacă aveți un trunchi gros de copac și faceți rost de un meșter/tâmplar bun, vă puteți bucura de o canapea sau o băncuță originală, pe care să vă relaxați la umbră în după-amiezile fierbinți de vară. Dacă grădina este amenajată în stil rustic, un astfel de „mobilier“ se va integra perfect în „peisaj“.

Duș în grădină

În prezent există numeroase soluţii atât pentru improvizarea unui duş rudimentar, precum şi care nu numai că asigură confort, dar chiar pot spori ambientarea grădinii. În acest din urmă caz există mai multe variante posibile, atât din punctul de vedere al stilului (rustic, exotic, minimalist, cu aer romantic), cât și al materialelor (lemn, fibre exotice, beton, piatră, combinații de piatră și lemn etc.). În alegerea stilului vă puteți ghida și după specificul grădinii sau arhitectura casei. Un duș realizat din lemn se va integra perfect într-o grădină rustică, la fel cum unul realizat din dale de beton va fi în ton cu arhitectura modernă a casei.

Cum integraţi cușca pentru câine în designul grădinii

Se poate adopta soluţia unei cuști simpatice și confortabile, dar care să se integreze frumos în designul grădinii. Desigur, se poate alege o cușcă simpla, care să îndeplinească o funcție rudimentară, aceea de a asigura câinelui adăpost și protecție, însă acest element poate deveni chiar un accesoriu drăguţ pentru grădină.

Pentru a imprima o notă ludică acestei căsuțe, puteți să alegeți, de exemplu, o cușcă cu design simpatic sau să desenați/pictați exteriorul cuștii. O altă variantă este să puneți plăcuțe cu numele câinelui, cu un mesaj amuzant sau cu diverse inscripții.

În cazul în care grădina este amenajată într-un stil pretențios, puteți alege o cușcă realizată în același stil cu al casei. Teoretic, pot fi construite cuști în orice stil dorit: clasic, rustic, vintage, modern etc. La fel de multă varietate există și în privința materialului/materialelor: beton, piatră, lemn, scânduri, sticle etc. O idee interesantă este să confectionați cușca patrupedului dupa modelul casei în care locuiți. Cu alte cuvinte, să construiți casa în miniatură.

Variante interesante există și pentru situațiile în care dețineți mai mulți câini și doriți să îi adapostiți în aceeași cușcă. Puteți realiza o cușcă mai mare, cu cel puțin două intrări și mai multe spații pentru incorporarea vaselor (pentru hrană, apă etc.).

Nu uitați de faptul că nici câinelui nu îi place prea mult soarele. Prin urmare, dacă aveti de gând să așezați cușca într-o zonă însorită a grădinii, alegeți un model cu terasa acoperită. În acest fel, cățelul se va putea relaxa în aer liber, dar fără a fi expus direct razelui soarelui.

Sursa foto: www.pinterest.com; http://www.countryliving.com; http://www.housebeautiful.co.uk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...

Numărul de persoane care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023

Situația economică dificilă a Italiei se reflectă în cifrele recente publicate de Institutul Național de Statistică (ISTAT), care arată o creștere alarmantă a numărului...

Poșta română a aprobat o creştere a fondului de salarii cu aproximativ 105 milioane lei

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale „Poşta Română” a aprobat, luni, o creştere a fondului de salarii la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă