7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecial33 sfaturi practice pentru facturi mai mici la întreţinere

33 sfaturi practice pentru facturi mai mici la întreţinere

Poate nu aţi avut până acum timp, energie şi bani să luaţi măsuri pentru confortul termic din locuinţe, mai ales că se anunţă o iarnă friguroasă iar facturile cu încălzitul cresc în mod constant. Chiar astăzi s+au anunţat noi creşteri ale preţului gigacaloriei şi a gazelor naturale. Noi vă oferim zeci de idei, ponturi, sfaturi şi recomandări prin care să vă schimbaţi sistemele şi instalaţiile cu unele mai performante sau pur şi simplu să luaţi măsuri practice, unele destul de simple şi, în orice caz care nu implică mulţi bani, cu care vă veţi putea reduce facturile la încălzire şi energie. Desigur, unele dintre acestea, mai ales cele care ţin de stilul de viaţă asigură (doar) o foarte mică economie. Dar adunate, toate aceste măsuri pot conduce la economii substanţiale.

Izolarea termică, sistemele de tâmplărie, instalaţiile de apă caldă, caloriferele, accesoriile de termoreglare, sistemul de încălzire, iluminatul, aparatele electrocasnice, toate trebuesc avute în vedere ca măsuri care pot aduce economii şi de aceea sfatul specialiştilor este să fie alese cele mai eficiente energetic. Cea mai eficientă metodă pentru a realiza economii la facturile de încălzire este izolarea termică. Astfel, izolaţi pereţii exteriori, mai ales dacă aveţi camere pe colţ. Pentru realizarea termosistemului, polistirenul este cea mai comodă şi simplă soluţie, însă pentru a avea efectul scontat şi să respecte standardul. Atenţie la faptul că în urma directivei europene acesta a fost modificat, astfel încât la exterior grosimea stratului trebuie să fie de min. 15 cm (şi nu 10 cm ca în urmă cu un an) iar preferabil să aibă densitate mai mare. Dacă vreţi să realizaţi un confort sporit la interior, puteţi recurge la izolarea la exterior la soluţia plăcilor de vată bazaltică care, la aceeaşi grosime realizează un transfer termic asemănător, instalarea fiind de asemenea asemănătoare. Avantajul major constă în faptul că se realizează ventilarea faţadei iar pereţii pot să „respire“, preţul fiind însă sensibil mai mare. La interior, stratul izolator este indicat să aibă 5 cm grosime. În cazul în care locuiţi la ultimul etaj, este necesar să izolaţi şi tavanul. Pentru case, izolarea acoperişului, tavanului şi podelei este deosebit de importantă, în special prin tavan realizându-se cea mai mare scurgere de căldură, întrucât se ştie că aerul cald se ridică. Accesul spre podul casei, dacă acesta nu este izolat, trebuie să aibă o izolaţie cel puțin egală cu a tavanului încăperii.

Dacă doriţi un confort la interior mai mare puteţi să apelaţi şi la alte sisteme de termoizolare dar care sunt mai scumpe. Vata minerală şi celuloza sunt două soluţii care, în plus, sunt şi ecologice.

Ferestrele şi uşile în prim plan

Alegerea sau schimbarea sistemului de tâmplărie al ferestrelor cu unul de calitate din PVC, aluminiu sau lemn stratificat precum şi izolarea uşilor şi a ferestrelor este de asemenea una dintre investiţiile care, pe termen lung ajută la utilizarea eficientă a energiei şi reduce semnificativ cheltuielile de încălzire sau de răcire a casei, menţinând temperatura din interior constantă.

Pentru cazul apartamentelor de bloc, raportul calitate/preţ este asigurat de tâmplăria din PVC. Uşile exterioare se recomandă să aibă un strat de umplutură pentru izolare cu o grosime minimă de 8 cm iar dacă tâmplăria este din lemn, este bine să o izolaţi cu burete adeziv care asigură o etanşare superioară. La fel puteţi proceda şi cu uşa de exterior, pentru a nu permite pătrunderea aerului rece în interior. De asemenea nu uitaţi să înlocuiţi toate geamurile sparte sau fisurate să etanşaţi ramele de la uşi şi ferestre, să verificaţi şi apoi, în caz de necesitate, să chituiţi geamurile, dacă aveţi tâmplăria din lemn. Tot în scop de etanşare a geamului la tâmplăria din lemn, o soluţie mai elegantă şi mult mai rezistentă în timp constă în montarea unei mici baghete (plinte) din lemn în unghiul pe care îl face linia geamului cu rama ferestrei. Chitul se usucă după câţiva ani şi cade, provocându-se pierderi de căldură, geamurile nefiind etanşate. O a doua fereastră este obligatorie (fereastră dublă), stratul de aer dintre ferestre reprezentând o bună izolaţie. Burlanele între ferestre vor avea rolul de a absorbi „frigul“. Se pot confecţiona din orice material textil mai tare şi apoi umple cu lână sau resturi de fire sau materiale textile.

Schimbaţi-vă stilul de viaţă

Iată şi câteva metode care ţin mai mult de stilul dumneavoastră de viaţă: ţineţi uşile camerelor închise, ca să nu încălziţi inutil spaţiile de trecere (holurile), evitaţi să uscaţi hainele pe calorifer, deoarece veți consuma mai multă energie pentru încălzirea camerei şi, de asemenea, să puneţi lucruri (îmbrăcăminte) sau poliţe cu rol de depozitare deasupra caloriferului. Acestea vor împiedica o circulaţie bună a aerului cald care trebuie să aibă acces uşor către zona care se doreşte a se încălzi. În plus, după cum am văzut, lucrurile, în special cele textile au calitatea de a acumula, ele însele, căldura. Tot în același sens, evitaţi să uscaţi hainele pe calorifer, deoarece veţi consuma mai multă energie pentru încălzirea camerei.

Dacă aveţi jaluzele exterioare sau obloane, lăsaţi-le în jos atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. De asemenea, lăsaţi jos rulourile, roman shade-urile şi chiar perdelele din faţa ferestrelor. Dacă în timpul zilei obloanele nu lasă să treacă lumina naturală, folosiți acest procedeu măcar noaptea. Deşi par nişte paleative care aduc o (prea) mică economie, lucrurile în realitate nu stau chiar aşa. În cazul rulourilor de la ferestrele de mansardă se realizează, de exemplu, o economie de până la 34%!. Este indicat ca perdelele să nu „curgă“ până jos, peste calorifer, obturând astfel circulaţia şi răspândirea aerului cald în încăpere. Puteţi alege perdele care ajung până la pervazul ferestrei. Cu draperiile din faţa ferestrelor se poate proceda la fel. În cazul în care, totuşi, perdelele şi draperiile cad pe deasupra caloriferului, încercaţi să le prindeţi în partea de jos de sub pervaz, astfel încât să nu vină peste calorifer.

Iată şi alte măsuri ce le puteţi lua: înlocuiţi garniturile şi armăturile defecte de pe instalaţia de apă caldă menajeră, precum şi robinetele de trecere defecte din reţeaua de distribuţie a instalaţiilor de încălzire şi cele cu dublu reglaj. Dotaţi corpurile statice de la ultimul nivel cu ventile de aerisire, spălaţi corpurile statice (prin demontare de pe poziţie) cu jet de apă sub presiune sau chimic, pentru eliminarea mâlului şi a depunerilor de nisip, înlocuiţi radiatoarele fisurate şi ţevile de distribuţie colmatate, detartraţi conductele de distribuţie prin spălare chimică, etanşaţi gurile de acces la instalaţiile sanitare, închideţi caloriferele pe toată durata aerisirii încăperilor, şi puneţi-le pe minim atunci când lipsiţi de acasă mai mult timp.

Pentru a beneficia de un indice de confort termic potrivit, dar şi pentru a face economii, specialiştii  recomandă accesoriile de termo-reglare (cronotermostate, senzori externi de temperatură etc.)  şi utilizarea programelor de încălzire presetate, sau a propriilor programe personalizate, astfel încât instalaţia de încălzire să consume în deplină concordanţă cu nevoile de consum. Pentru a evita pierderile semnificative de căldură, nu este indicată instalarea termostatelor în imediata apropiere a ferestrelor.

Folosiţi aparatele de aer condiţionat doar atunci când aveţi neapărat nevoie, pentru a evita creşteri uriaşe la facturi. Dacă le curăţaţi şi le schimbaţi filtrele o dată la 30 de zile, vor fi mult mai eficiente. Dacă aveţi încălzire prin pardoseală, evitaţi să folosiţi ca acoperire a pardoselii linoleum,  mochetă sau covoare cu inserţii de cauciuc, acestea barând ridicarea aerului cald în interiorul încăperii.

Radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu încălzesc uniform trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece şi este preferabil să fie dotate cu robinete termostatate, pentru un control al temperaturii în fiecare cameră şi evitarea pierderilor de căldură.

Puneţi o folie refractantă sau o oglindă în spatele caloriferului. Aceasta va reflecta şi va „împinge“ căldura spre interiorul camerei, uşurând circulaţia aerului cald în încăpere. De exemplu, soluţia de izolaţie reflectorizantă multistrat, din aluminiu care reflectă 95-97% din energia radiantă, putând aduce economii la căldură de 30%, soluţia fiind şi foarte ieftină.

Astfel de folii reflectorizante se pot aplica nu numai în spatele caloriferelor, ci şi în mansarde şi poduri (pereţi şi tavan), la încălzirea prin pardoseală, la tavanul fals şi orice spaţiu din casă care se doreşte a fi izolat, precum şi pentru izolarea conductelor şi a ţevilor.

La încălzirea locuinţei ţineţi seamă de următoarele considerente:

Atmosfera plăcută din încăpere nu este asigurată doar de temperatură, ci şi de umiditatea aerului. Astfel, cu cât aerul este mai uscat, cu atât senzaţia de răcoare dintr-o încăpere este mai pregnantă.

Temperatura din baie trebuie să fie cu  circa 2°C mai ridicată decât în alte părţi ale casei, în timp ce temperatura optimă din dormitor trebuie să fie în jur de 18-20°C.

Reduceţi temperatura în încăperile utilizate mai rar, ex. garaj, pod, cămară, precum şi în anumite momente ale zilei când cei din casă sunt plecaţi, ex. la şcoală;

Nu lăsaţi clădirea să se răcească prea mult, deoarece pentru a atinge din nou temperatura dorită va fi nevoie de mai multă energie decât atunci când menţineţi clădirea la temperatură constantă. Aerisiţi încăperile puţin, dar bine.

Contorizarea apartamentului vă va ajuta să controlaţi mai bine excesul de consum.

Un iluminat eficient

Pentru iluminarea căilor de acces sau a holurilor din casă, folosiţi corpuri de iluminat cu senzori de mişcare.

Înlocuiţi becurile incandescente cu becuri economice. O altă soluţie foarte bună o reprezintă becurile cu LED-uri, care consumă cu până la 80% mai puţină energie decât cele incandescente convenţionale. În plus, au o durată de viaţă de cel puţin 10 ani (faţă de 1-2 ani în cazul becurilor incandescente convenţionale.

Pentru iluminatul exterior apelaţi la lămpi solare inteligente.

Folosiţi întrerupătoarele cu potenţiometre care vă vor ajuta să folosiţi atâta lumină cât aveţi nevoie.

De ce becurile LED

Astăzi lămpile şi becurile LED emit o lumină caldă, puternică, precisă, aproape instantanee, potrivită pentru orice tip de activitate şi auo durată de viaţă de până la 20.000 de ore (aproximativ 20 de ani!). În plus, nu se încing şi sunt foarte eficiente energetic pentru că folosesc cu până la 85% mai puţină energie decât becurile incandescente tradiţionale.

Trecerea la tehnologia LED nu înseamnă neapărat că trebuie să cumpărăm lămpi noi. E mai uşor să începem prin a ne înlocui becurile. Există surse de lumină LED potrivite pentru aproape toate fasungurile tradiţionale, fie că sunt tip candelabru, glob sau reflector.

Cum alegeţi şi folosiţi aparatele electrocasnice

Eliminaţi consumul inutil de energie prin lăsarea în priză a aparatelor electrice atât în timpul zilei, cât şi noaptea (calculator, televizor, încărcătorul telefonului mobil). Acest tip de consum poate reprezenta peste 50% din totalul energiei consumate. Scoateţi deci din priză toate aparatele electrice şi electrocasnice din locuinţă.

Folosiţi aparate electrocasnice cu clasă energetică A (A+ şi A++), acestea având un consum mai redus de energie. Chiar dacă preţul acestora este ceva mai ridicat, totuşi veţi recupera aceşti bani în timp.

Plasaţi frigiderul la distanţă de sursele de căldură (aragaz, cuptor), pentru a evita încălzirea lui. Lăsaţi alimentele să se răcească înainte de a le introduce în frigider.

Ţineţi uşa frigiderului cât mai puţin deschisă, altfel aerul cald va pătrunde iar aparatul va merge mai mult.

Este indicat să menţineţi frigiderul şi congelatorul pline. Mâncarea acţionează ca un izolator şi reduce timpul de răcire.

Folosiţi maşina de spălat rufe şi maşina de spălat vase doar atunci când sunt pline.

Spălaţi rufele mai puţin murdare la temperaturi mai scăzute. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât consumul de energie este mai mare.

Notaţi că la spălatul manual al vaselor veţi consuma cu 37% mai multă apă decât dacă veţi utiliza o maşină de spălat vasele.

Echipamente de încălzire eficiente

Pentru asigurarea unui consum cât mai mic, primul pas este ca la alegerea echipamentelor de încălzire să fie luate în calcul mai ales produsele cu clase energetice ridicate.

Deşi produsele din clasele A++, A+ şi A au un preţ mai ridicat decât cele din clasele economice, conform raportului calitate-preţ, primele sunt mult mai rentabile, ajutând atât la economisirea energiei pe termen lung, cât şi la reducerea considerabilă a emisiilor de CO2, menajând în acest fel şi echilibrul ecologic.

Printre sfaturile pentru reducerea costurilor se numără: instalarea unei centrale termice în condensare, instalarea unui sistem de panouri solare, instalarea unui sistem cu pompe de căldură, izolarea locuinţei, utilizarea programelor de încălzire presetate, verificarea periodică a instalaţiei de încălzire.

În topul celor mai eficiente produse din punct de vedere energetic se regăsesc centralele termice în condensare. Instalarea unui astfel de sistem de încălzire poate aduce o economie de până la 35% la consumul de gaz. În comparaţie cu centralele termice convenţionale, acestea oferă o eficienţă net superioară aducând beneficii maxime din punct de vedere al consumului energetic şi al costurilor.

O centrală termică convenţională nu produce numai căldură, ci şi abur (condens), care este evacuat. Vaporii de apă din gazele arse conţin energie pe care centralele termice obişnuite nu o recuperează, acestea dispersând energia produsă în timpul arderii. Datorită tehnologiei inovatoare, centralele termice în condensare reutilizează energia gazelor de evacuare şi măresc valoarea calorifică inferioară, atingând astfel o eficienţă termică de până la 108% şi aducând economii de până la 35%.

O altă metodă de economisire a energiei, de data aceasta necesară producerii de apă caldă menajeră, este instalarea unui sistem de panouri solare. Acesta poate duce la asigurarea necesarului de apă caldă menajeră în proporţie de 70%, investiţia putând fi astfel amortizată în aproximativ 5 ani.

Instalarea de încălzitoare de apă cu pompă de căldură reprezintă, de asemenea, o alternativă pentru reducerea costurilor, aducând economii ce pot ajunge chiar şi la 70%.

Încălzitoarele de apă cu pompă de căldură reprezintă o inovaţie tehnologică pe piaţa locală, acestea producând apă caldă menajeră cu ajutorul căldurii absorbite din aer. Astfel, dacă un boiler electric foloseşte exclusiv energia electrică pentru a încălzi apa, acestea utilizează în proporţie de 70% căldura din aer şi doar în proporţie de 30% electricitatea.

Pentru a asigura funcţionarea unei centrale la randament maxim, instalaţia de încălzire trebuie verificată cel puţin o dată pe an, astfel putând evita atât deteriorarea precoce a sistemului, cât şi consumul crescut de energie.

Cele mai citite

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...

Război între conducerea centrală și filialele județene. Ciucă și Ciolacu impun candidați comuni PNL – PSD

Liderii de la centru ai PSD și PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis candidații comuni ai acestor două partide...

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...
Ultima oră
Pe aceeași temă