18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAmenajarea casei în stil Feng Shui

Amenajarea casei în stil Feng Shui

Feng-Shui (FS) este un sistem străvechi de ­cunoştinţe care oferă ­elementele necesare pentru a analiza şi a ­îmbunătăţii influenţele energiei din jur, în aşa fel încât să avem o viaţă cât mai bună în toate domeniile: sănătate, dragoste, bunăstare materială. Aceste tehnici pot fi folosite cu succes în amenajarea ­casei şi a grădinii.

Tradusă, sintagma FS înseamnă vânt şi apă, două ingrediente de bază ale vieţii. Practic, aplicând cunoştinţele de FS se poate obţine armonizarea omului cu natura şi toate beneficiile decurgând din aceasta: mai puţin stres şi mai multă bunăstare materială.  Se ştie că în Feng-Shui există o serie de obiecte care influenţează în mod pozitiv viaţa. Este esenţial ca remediile acestea să fie amplasate cu grijă, în armonie cu spaţiul şi cu persoanele care locuiesc acolo. Astfel scopul nu va fi atins. Dacă spaţiul va arăta asemenea unui bazar, iar cei care locuiesc acolo nu se vor simţi bine, este sigur că nici viaţa lor nu se va îmbunătăţi. Din contră, există riscul să se asocieze FS cu ceva neplăcut. Amenajarea unei grădini sau a unei case în stil FS presupune, în primul rând, o analiză a calităţii energiei din spaţiul respectiv şi a aspectelor semnificative din viaţa persoanelor, în cazul în care spaţiul este locuit. De asemenea, se realizează o analiză a influenţelor energiei şi a problemelor sau aspiraţiilor persoanelor pentru îmbunătăţirea unui domeniu sau altul al vieţii. În funcţie de toate acestea, se decide amplasarea elementelor de decor care să asigure armonizarea energetică a spaţiului şi care să conducă la creşterea calităţii vieţii.

Specialiştii susţin că orice spaţiu, privit la nivel micro (o încăpere) sau macro (o construcţie), este împărţit în nouă zone de influenţă care formează harta Ba-Gua sau Pa-Kua. În aceste zone trebuie echilibrate cele cinci elemente de bază: foc, pământ, lemn, apă, metal. ­Activarea zonelor cu unul din cele cinci elemente amplifică planurile vieţii care corespund fiecărei zone în parte. Există zona relaţiilor şi a ghi­zilor spirituali, care este orientată spre nord-vest; zona ­carierei şi a realizărilor profesionale, spre nord; zona educaţiei, a învăţământului şi a cunoaşterii spre nord-est; zona copiilor, a creativităţii, a proiectelor proprii, care este orientată spre vest.  
Există o serie de remedii Feng Shui, iar cel mai simplu de utilizat sunt raţele mandarine sau statuete cu broasca ţestoasă. Raţele mandarine care simbolizează fidelitatea şi înţelegerea în cuplu trebuie amplasate în colţul de Sud-Vest al livingului. Sceptrul ­puterii (Ru Yi) trebuie pus la birou, în spatele scaunului, pentru sprijin în luarea deciziilor sau în colţul nordic al ­livingului, pentru sporirea şanselor în carieră. Broasca ţes­toasă simbolizează longevitatea şi este indicat să fie pusă în colţul estic al casei pentru o bună sănătate a întregii familii. Nu doar obiectele sunt benefice, ci şi plantele. De fapt, acestea sunt cele mai eficiente în combaterea energiei negative. În general, plantele cu frunze groase, suculente, rotunjite, în formă de evantai şi în formă de inimă sunt considerate faste. Cele cu frunze ascuţite şi cu ţepi sunt dăunătoare. Filodendronul şi bambusul (arborele fericirii) sunt plante benefice, bujorul simbolizează iubirea şi aduce noroc, begoniile au un efect fast, însă este bine să fie plantate cele roşii. Crizantema simbolizează fericirea. Există şi copaci faşti: pinul, care simbolizează longevitatea şi se asociază cu ­fidelitatea şi loialitatea, precum şi pomii fructiferi, care nu ar trebui să lipsească din nicio grădină.

Zona familiei şi a carierei accentuate în grădină
1.Grădina a fost împărţită în nouă zone. Fiecare dintre acestea reprezintă o sferă de interes pentru proprietari, iar zonele care trebuie îmbunătăţite au fost accentuate în mod special. De exemplu, în această grădină zonele accentuate sunt cele ale carierei, familiei şi a bunăstării. Acolo au fost plantate şi florile benefice, dar şi florile preferate ale proprietarilor. Grădina este îngrijită în mod special deoarece aceştia au mare încredere în efectele pozitive pe care le au plantele asupra calităţii vieţii oamenilor. În apropierea acestor zone se află un iaz cu apă atât curgătoare, cât şi statică, apa având un rol foarte important.

Apa, sinonimă cu bunăstarea
2.Apa este unul dintre cele mai puternice simboluri Feng Shui, fiind asociată de regulă cu bunăstarea materială. O apă care curge lin în faţa casei, în direcţia corectă (indicată de specialist), este de bun augur pentru pros­peritatea locatarilor. Dacă apa curge lent către uşa de la intrare, efectul este şi mai puternic. Apa statică, în schimb, este utilizată ca remediu împotriva efectelor nefaste ale unui perturbator important denumit în FS „3 Ucideri” care aduce ghinion în relaţiile cu ceilalţi. În cazul unei ape curgătoare care scapă de sub control sau care curge într-o direcţie incorectă pot să apară mari pericole. Este indicat ca într-o curte să fie o apă curgătoare şi una statică, dar important este să fie corect amplasate.

Minimalismul, premisă a ordinii
3.Întreaga locuinţă a fost construită după planuri Feng Shui. ­Arhitecţii Marius şi Răzvan ­Berindei, cei care au ridicat-o, sunt adepţii acestei filozofii.  Au reuşit să îmbine cu succes cele cinci elemente principale: foc, pământ, lemn, apă, metal. Deoarece recomandă simplitatea şi funcţionalitatea au ­optat pentru o casă în stil mini­malist, premisă a menţinerii ordinii. Apărut în anii ’60, minimalismul este adoptat de cei care îşi percep locuinţa ca o ­oază de linişte într-o lume a ­dezordinii. Minimalismul nu înseamnă doar spaţii goale, ci spaţii care au anumite funcţii. Se urmăreşte reducerea compartimentării cu scopul de a crea cât mai multe planuri deschise.

Zone benefice
4.Interiorul este ordonat cu zone bine ­delimitate. Fiecare dintre acestea este ­potenţată cu ajutorul unor obiecte specifice. Se recomandă ca în zonele unde sunt obiecte electronice, să existe şi plante. ­Televizorul reprezintă elementul Metal, iar plantele sunt Lemnul. Îmbinarea dintre acestea este foarte importantă. Majoritatea plantelor au un rol benefic precum şi orice animal de companie. Şi begoniile roşii sunt indicate la interior, ca un substitut al bujorului.

O zonă a spiritului
5. În această încăpere există o zonă a ghizilor spirituali unde proprietarii au amplasat lucrurile la care ţin cel mai mult. Aici, se află amintiri din copilăria proprietarilor şi ale celor mici, o motocicletă, reprezentativă pentru fiul beneficiarului. Deoarece patronul spiritual al casei este Sfântul Dumitru, nu putea lipsi icoana acestuia.  În orice casă există obiecte care au o mare importanţă spirituală şi sentimentală. Este indicat ca toate acestea să fie grupate într-un singur loc.

Întreabă un specialist
Ce presupune organizarea unei grădini în stil Feng- Shui? Dar a unei case?
Amenajarea unei grădini sau a unei case în stil Feng Shui presupune o analiză a calităţii energiei din spaţiul respectiv. Acest lucru înseamnă evaluarea curgerii energiei determinată de: a) factorii de mediu, care definesc dimensiunea spaţială a FS: amplasarea camerelor şi a mobilei pentru  spaţiile interioare şi a formelor de relief sau a clădirilor învecinate pentru spaţiile exterioare; b) influenţele  stelelor zburătoare care definesc dimensiunea temporală a Feng Shui. Stelele zburătoare sunt numere care se mişcă, „zboară” în funcţie de timp şi de direcţiile date de busolă, plasându-se în diferitele arii ale spaţiului, şi care, imprimându-şi energia, determină locurile faste şi nefaste din spaţiul respectiv.

Există obiecte specifice Feng Shui?
Se lucrează cu multe simboluri pentru a combate efectele energiei nefaste şi a potenţa efectele energiei faste. Printre acestea se numără raţele mandarine, Sceptrul Puterii, broasca ţestoasă sau corabia bogăţiei (se pot cumpăra din magazinele Feng Shui).

Dacă grădina sau casa nu au fost amenajate cu ajutorul unui specialist  Feng-Shui, ­există metode prin care se poate remedia acest lucru ?
Există metode de remediere, însă depinde foarte mult de situaţia fiecărei case. Unele aspecte pot fi remediate, cum ar fi rearanjarea mobilei pentru reglarea fluxului energiei, dacă nu sunt restricţii de spaţiu. De asemenea, se pot adăuga elemente de decor care să amelioreze aspectele negative. Uneori este necesară redecorarea pereţilor în culori care să se armonizeze cu elementele care guvernează locaţiile respective. Important este să fie consultat un specialist.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă