15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBucătăria bine organizată, premiza unei familii fericite

Bucătăria bine organizată, premiza unei familii fericite

Din simplă funcţiune care servea la prepararea hranei, bucătăria a devenit inima casei, aici desfăşurându-se numeroase activităţi, nu numai legate de prepararea bucatelor, ci şi de divertisment, inclusiv cu prietenii.

Activităţile din bucătărie nu mai cuprind doar gospodinele, ci şi alţi membri ai familiei, inclusiv copii, iar atât experimentarea diferitelor reţete, cât şi servitul mesei pot implica creativitate şi  deveni surse de amuzament. Oricum din bucătăriile moderne nu pot lipsi aparatele electrocasnice încorporate, maşina de spălat vasele, ustensilele şi accesoriile, mobilierul multifuncţional şi o bună organizare.

Open space-urile care includ bucătăria în living sunt din ce în ce mai adoptate, bineînţeles depinzând şi de stilul de viaţă al familiei. Numeroase sfaturi şi soluţii practice sunt oferite pentru amenajarea bucătăriilor de dimensiuni mici (cum sunt multe dintre cele de la blocuri) precum şi pentru buna organizare a bucătăriei.

Nu doar bucătăriile profesionale au parte de spaţii inteligent organizate şi de aparate electrocasnice care fac minuni. Şi tu te poţi bucura de o astfel de bucătărie, alegând o configuraţie comodă a corpurilor de mobilier şi aparatură cu design de ultimă generaţie.

Pentru organizarea bucătăriei în funcţie de dispunerea mobilierului, înainte de a alege încearcă să-ţi imaginezi traseele pe care le ai de făcut între principalele zone de lucru: de pregătire, de curăţare, de preparare sau de spălat. Concentrează-te asupra variantei care pare mai practică, după care desenează cu creta pe pardoseală poziţia viitoarelor piese de mobilier şi a aparaturii electrocasnice.

Organizarea bucătăriei

Ergonomia unei bucătării depinde mai mult de configuraţia mobilierului decât de dimensiunile ei. Dacă ai o bucătărie îngustă, grupează toate funcţiunile şi blatul de lucru de-a lungul unui singur perete, în linie dreaptă. În acest fel, vei avea totul la îndemână.

Dacă bucătăria este pătrată poţi opta pentru două şiruri de mobilier, amplasate faţă în faţă. Ţine cont însă că între cele două fronturi trebuie să ai o distanţă minimă de 120 cm, pentru a putea deschide concomitent uşile de la dulapuri.

În multe bucătării se adoptă dispunerea mobilierului în „L“, pentru a beneficia de mai multe spaţii de depozitare şi de un blat de lucru mai mare, pe două laturi ale încăperii. În plus, datorită acestui gen de poziţionare, două persoane pot sta concomitent în bucătărie, fără a se incomoda una pe cealaltă  (spaţiul din colţ este folosit ca loc de retragere).

Dispunerea în linie dreaptă, cu insulă este deseori preferată este pe cât de practică, pe atât de aspectuoasă şi interesantă. Insula poate fi utilizată pentru a delimita anumite zone din cadrul bucătăriei, pentru a oferi locuri de depozitare suplimentare, pentru a înlocui o masă sau pentru a oferi un loc de şedere agreabil. În acest fel, bucătăria devine locul din casă preferat de familie.

Indiferent de poziţionarea pe care o alegi pentru mobilier, fiţi siguri că aparatura şi utilităţile de ultimă oră îşi vor găsi perfect locul în schemă, fie că optaţi pentru un cuptor cu microunde suspendat, o plită încorporată în blat, o maşină de spălat vase de dimensiunea unui sertar sau pentru o combină frigorifică ascunsă în mobilier.

Organizarea alimentelor şi a ustensilelor

O bucătărie curată şi ordonată este, fără îndoială, mai prietenoasă. Imaginea ei depinde de modul în care o compartimentezi, dar mai ales de modul în care păstrezi alimentele, ingredientele şi ustensilele pentru gătit

Fiind spaţiul din casă cu cele mai multe produse şi obiecte de depozitat, bucătăria riscă să devină un haos, dacă nu stabileşti un loc special pentru fiecare aliment şi ustensilă în parte.

Învaţă de la gospodinele cu experienţă cum să păstrezi bucătăria în ordine:

– aşază vesela şi tacâmurile folosite zilnic pe rafturile şi sertarele la care ai acces mai uşor;

– pune oalele şi vasele mari, pe care le utilizezi mai rar, pe rafturile de sus sau mai în spate, unde nu umbli atât de des;

– o bună organizare a alimentelor/ingredientelor, ce presupune accesul facil la ele, depinde în mare măsură de modul în care e realizată mobila de bucătărie. Corpurile de mobilier înalte, accesorizate cu sisteme pull out, sunt foarte practice şi  permit o utilizare extrem de uşoară.

– Mobilierul pe comandă oferă posibilitatea de a-l dota cu accesorii diverse, cum ar fi sertarele full extension, care permit un acces facil la întreaga adâncime a acestora.

– Organizatoarele de tacâmuri, farfurii, capace şi cele universale (pentru păstrarea recipientelor şi a ustensilelor pentru gătit) te  ajută să se păstreze totul în deplină ordine.

– Dacă nu sunteţi dispuşi să investiţi sume mari pentru mobilierul de depozitare, vă puteţi orienta spre variante mult mai economice. De exemplu, spre un dulap cu multe rafturi deschise, în care se pot depozita recipiente de toate tipurile, dar şi suporturi pentru sticlele de vin.

– În bucătăriile mici sau în cele în care există dulapuri insuficiente, puteţi crea nişe în perete, pentru a păstra ingredientele pentru gătit şi chiar vesela. O altă soluţie este montarea unei/unor poliţe care să servească la depozitarea cutiilor, borcanelor, etc.

– pentru a avea uleiul şi ingredientele pentru gătit la îndemână, găseşte-le loc în dulăpiorul de lângă aragaz sau plită;

– cea mai practică soluţie pentru restul alimentelor este o cămară glisantă, cu rafturi metalice, care culisează afară din mobilier;

– alocă un sertar special pungilor goale, care se strâng mai ales după vizitele la supermarket.

– Coşurile şi pungile din plastic implică investiţii mici, însă reprezintă un must have într-o bucătărie în care îţi doreşti să fie ordine şi curăţenie tot timpul. Astfel, vei păstra pâinea, prăjiturelele şi alte alimente în condiţii igienice.

– Recipientele pentru alimente din plastic sau metal sunt binevenite în orice bucătărie.

– Condimentele îşi pierd culoarea, gustul şi aroma în timp. Ca să preîntâmpinaţi acest efect, trebuie să le păstraţi în locuri răcoroase, uscate, departe de lumină şi sursele de căldură (cuptor, aragaz). De asemenea, este indicat să le ţineţi în borcane din sticlă, plastic sau metal, la o temperatură constantă.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă