15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCasa pasivă Che de la Suceava

Casa pasivă Che de la Suceava

Casele pasive sunt acele locuinte recunoscute pentru consumul extrem de mic de energie. Acest lucru se datoreaza standardului riguros de constructie, care asigura o administrare foarte eficienta a energiei produse si consumate.

Avem un exemplu de casa pasiva la Suceava, realizata de Tecto Arhitectura. Locuinta, numita Che, are un consum anual de 14 kWH pentru fiecare metru patrat (nivelul maxim de energie necesar incadrarii la categoria caselor pasive este de 15 kWH). Pe langa eficienta energetica, aceasta casa prezinta si alte avantaje demne de mentionat, cum ar fi amplasarea ei in mijlocul naturii. Totodata, locuinta atrage si prin designul interior: spatii ample si luminoase, finisaje realizate din materiale naturale in nuante calde, jocuri de volume si forme etc. Un element distinct il reprezinta hamacul suspendat deasupra unei fasii de gazon amenajata in interiorul locuintei.

Conceptul care a stat la baza acestei constructii a fost acela de locuinta sustenabila simpla, desfasurata pe doua niveluri, care sa se integreze intr-un loc aparte: o padure matura din inima orasului Suceava. “Cladirea se dezvolta discret in jurul unui curti interioare acoperite, intr-un cadru natural deosebit pe care nu-l afecteaza, realizand un dialog cu acesta prin suprafete mari vitrate si treceri subtile interior-exterior” au afirmat autorii proiectului. Suprafetele de sticla ale cladirii ofera de patru ori mai multa lumina naturala decat prevad cerintele actuale pentru incadrarea in sistem de case pasive. Suprafetele vitrate permit nu doar cresterea procentului de lumina naturala, ci si maximizarea productiei de energie solara pasiva.

Casa Che (care a costat 350.000 de euro) este izolata cu materiale naturale si prevazuta cu ferestre din materiale eficiente, care joaca un rol esential in conservarea energiei. De asemenea, are o pompa de incalzire a apei in subsol si un acoperis verde, care compenseaza pentru spatiul de locuit ocupat prin insasi amplasarea casei. Pe viitor, se intentioneaza montarea unor panouri fotovoltaice pe acoperis, care sa asigure necesarul energetic al casei.

Ideea care a stat la baza intregii constructii a fost aceea de a se folosi fiecare strop de energie disponibila. Standardele de constructie pentru case pasive (dintre care cel mai cunoscut este Passivhaus) presupun o abordare arhitecturala si inginereasca riguroasa, care reduce consistent amprenta ecologica a imobilului si care are, drept urmare, un consum energetic ultra scazut.

Conform statisticilor, in Europa existau, in 2010, 25.000 de structuri certificate pasivhaus, o mare parte dintre ele fiind situate in tarile nordice.

Foto: http://totb.ro

 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă