10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe legătură este între curățenia de toamnă, copii și STIHL

Ce legătură este între curățenia de toamnă, copii și STIHL

Curățenia de toamnă este o activitate anuală obligatorie pentru cei care locuiesc la curte. Unii o fac cu mare plăcere, alții ar prefera să o amâne până la primăvară.

Pe lângă curățenie, mai sunt și activități de pregătire în pragul iernii, mai ales că aceasta se apropie cu pași repezi. Și aici vorbim în special de pregătirea lemnelor de foc, pentru cei care au centrale cu combustibil solid. Pentru toți aceștia, STIHL are întotdeauna un motor de ajutor.

Dar dacă tot vorbim despre curățenie, să trecem în revistă și câteva dintre activitățile uzuale ale gospodarilor în această perioadă.

Îndepărtarea frunzelor căzute

Scăderea bruscă a temperaturilor din această perioadă, uneori aproape de limita înghețului, face ca frunzele îngălbenite să cadă imediat, în curte așternându-se frumosul covor galben auriu, care poate deveni supărător în câteva zile din cauza apei acumulate de la ploi sau brumă. Din acest motiv este indicat ca frunzele să fie îndepărtate din curte chiar atunci când cad, pentru a nu le lăsa să se umezească. Exact pentru această activitate a fost inventată suflanta cu aer. La STIHL se găsesc 9 modele de astfel de utilaje.

Fie că sunt cu motor pe benzină se alimentează de la priză (foto 1) sau de la acumulator (foto 2), o suflantă STIHL vă va fi de mare ajutor atunci când vreți să îndepărtați frunzele căzute din curte. Producătorul german a gândit și o soluție ingenioasă pentru jgheaburi, care constă într-o extensie curbată la vârf a tubului suflantei.

Cei care au mai multă aplecare pentru activitățile de grădinărit pot strânge frunzele cu aspiratorul cu tocător SH 56 (foto 4), apoi putând fi folosite pentru producerea de îngrășământ natural. Chiar dacă nu este o operațiune simplă, producerea îngrășământului natural trebuie încercată mai ales de posesorii de grădini de legume. Pe lângă frunzele uscate, la fabricarea compostului mai pot fi utilizate crengi mărunțite cu un tocător de grădină de la VIKING.

De exemplu, modelele GE 103 sau GE 150 pot asigura cu brio această funcție. În fapt, pentru compost pot fi folosite și alte materiale organice ce pot putrezi, cum ar fi resturile de verdeaţă, resturile de recolte, flori, tulpini, iarbă tunsă, resturi de la tăierea pomilor, tufișurilor, gardului viu, resturi de fructe și legume de la bucătărie, ceai, cafea, ouă și, în cantităţi limitate, talaj și rumeguș. Nu se recomandă pentru compostare: buruieni cu multe seminţe sau rădăcini, plante bolnave, hârtie și clei. Compoziţia corectă a materialului obţinut determină viteza procesului de putrezire și calitatea compostului. Azotul provine din partea verde, cum ar fi iarbă tunsă, flori, frunze și legume. Carbonul provine din materialul lemnos, cum ar fi resturile de pomi, gard viu și tufișuri. (foto5)

Dacă aveți copii mici, nu uitați că frunzele căzute pot fi o sursă excelentă de jocuri și activități. Înainte să le strângeți, puneți-i să-și strângă cele mai frumoase frunze pentru a le folosi mai târziu la ornamente și jocuri. Vor fi încântați dacă le spuneți să aleagă cele mai frumoase frunze ale aceluiași copac și să le așeze în fiecare an într-o colecție. Până la 8-9 ani se vor bucura tot timpul de acest joc. Pentru copiii mai mari o lecție de observare a naturii va fi extrem de utilă, mai ales dacă vor fi de față atunci când pregătiți amestecurile pentru compost. Le puteți explica cum plantele au nevoie de substanțele pe care le asigură îngrășământul, iar pentru a trăi într-un mediu sănătos este necesar ca îngrășămintele să fie naturale. Pentru copii va fi o adevărată lecție de chimie aplicată, dar și de comportament responsabil cu mediul.

Curățarea și igienizarea aleilor

Dacă suflantele se ocupă doar de frunze, crengi mici și iarbă, pentru murdăria abundentă și praful acumulat pe alei, STIHL a pregătit un alt utilaj: o super-mătură mecanică, care adună într-un recipient de 25 de litri praful, pietricelele și chiar noroiul. KG 550, căci așa se numește nemiloasa mătură de la STIHL, este unealta care trebuie folosită înaintea spălării aleilor (foto 6). Dacă aveți copii mai mari îi puteți implica în activitățile de curățenie, deși vă va fi foarte greu să-i desprindeți din fața televizorului sau a tabletei. Mânuirea unui astfel de utilaj poate să fie cu adevărat distractivă pentru un copil, însă aceasta trebuie să se desfășoare obligatoriu sub supravegherea părinților.

După curățarea aleilor de praf puteți interveni cu un furtun cu apă, dar cel mai potrivit este un spălător cu înaltă presiune de la STIHL. Cel mai mic curățător este RE 98, dintr-o gamă de peste 10 utilaje. RE 98 lucrează cu o presiune între 10 și 110 bari, însă pentru utilizatorii mai „pretențioși“ STIHL a dezvoltat produse pe măsură, care funcționează cu presiuni de până la 220 de bari. Un astfel de utilaj este RE 462 Plus.

Pregătirea lemnelor de foc

Și dacă ați terminat curățenia în curte, poate doriți să vă odihniți făcând alte munci specifice toamnei. Și anume pregătirea lemnelor de foc. Dacă folosiți un motoferăstrău pentru această activitate, munca nu poate să fie decât una relaxantă. Vremea spartului lemnelor cu toporul a apus, pentru că utilajele moderne au devenit mult mai accesibile și, practic, oricine se încălzește la sobă sau are centrală pe lemne poate folosi un astfel de utilaj, cu un minim instructaj. Iar dacă nu aveți în dotare un motoferăstrău, cu siguranță un vecin vă poate ajuta cu unul. Totuși, dacă folosiți lemnul pentru încălzire, cel mai indicat ar fi să aveți în garaj propriul motoferăstrău. Nu este nevoie să optați pentru un utilaj mare, de exemplu un MS 170 fiind suficient. Modelul MS 170 de la STIHL (foto 8) este cel mai mic motoferăstrău dintr-o gamă de aproape 30 de astfel de utilaje. MS 170 funcționează cu un motor pe benzină, însă puteți opta și pentru un utilaj electric alimentat la priză, cum ar fi MSE 140 C-BQ sau pentru robustul MSA 160 B-Q, alimentat cu acumulator Lithium-Ion.

Orice utilaj ați alege, nu excludeți și echipamentul de protecție, format din mănuși, casca de protecție auditivă și cea facială. De asemenea, aveți grijă să nu fie alte persoane în preajmă sau pe direcţia de tăiere a motoferăstrăului. Nu mai vorbim de faptul că atunci când se folosește un astfel de utilaj, copiii nu au ce căuta afară în curte. Dacă vreți totuși să-i implicați fără nici un risc în această activitate, după ce ați terminat de tăiat lemnele, puneți-i să adune rumegușul de jos pentru a-l folosi apoi în cușca hamsterilor sau în lădița pisicii. Când fac această operațiune este obligatoriu să poarte mănuși pentru a se proteja de așchii.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă