16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialConfecţionarea unei draperii: cum alegem şi calculăm necesarul de material

Confecţionarea unei draperii: cum alegem şi calculăm necesarul de material

Decorarea ferestrelor are un rol foarte important în amenajarea unei încăperi. În primul rând, în alegerea draperiilor trebuie să ţinem cont de designul şi arhitectura încăperii sau de efectul pe care dorim să-l obţinem.

Dacă sunteţi destul de încrezători pentru a vă încumeta să bricolaţi puţin această întreprindere, câteva sfaturi practice sunt absolut necesare. De aceea ne-am adresat unui specialist cu multă experienţă atât în ceea ce priveşte materialele textile, cât şi în aplicarea practică a acestora în proiectele de amenajări: Marinela Niţă –  tel: 021.317.59.17/0726.243.771, www.DecoraDesign, showroom str. Visarion nr. 4.

De la început trebuie făcut un plan sau un mic proiect, chiar şi o schiţă şi să analizăm încăperea şi fereastra, dimensiunile şi proporţiile, precum şi stilul pe care intenţionăm să îl adoptăm. Ca exemplu şi idee de lucru, puteţi să vă inspiraţi din fişa de măsurători şi diagrama ferestrei. În funcţie de acestea, vom trece la alegerea materialului, la stabilirea corectă a necesarului de material.

Alegerea materialului

    La alegerea materialului din care vor fi  confecţionate draperiile trebuie să avem grijă ca acesta să se potrivească cu gama de culori deja existentă în încăpere, cu tapetul, în cazul în care acesta există, cu mobilierul şi accesoriile (cum sunt pernuţele decorative sau chiar covorul).

Pentru a vedea dacă un material merge bine cu decorul casei, puteţi lua o bucată mică de material şi să o agățați în locul în care va sta draperia. Vă va ajuta să vedeţi cum arată materialul în lumina diferitelor momente ale zilei şi cum „dă“ în contextul decorului.

În proiectul pe care îl faceţi este de dorit să vă orientaţi spre o draperie cu căptuşeală. Aceasta este de multe ori ignorată din lipsă de timp sau de bani, însă prezintă multe avantaje:  măreşte durata de viaţă a draperiilor şi protejează ţesăturile, având de asemenea şi rolul de a îmbunătăţi proprietăţile de „cortină“ împotriva diferenţelor de temperatură de afară.

Trebuie să fiţi atenţi şi la faptul că, în funcţie de ţesăturile şi/sau materialele alese, fereastra poate părea mai mică, mai mare, mai largă sau mai îngustă. De asemenea, acestea pot „da“ înălţime camerei sau pot adăuga o notă romantică sau orientală.

Ţineţi seama şi de faptul că nu există nici o regulă de aur care spune că trebuie urmată linia ferestrei atunci când se aranjează perdeaua sau draperia în jurul ei.

Stabilirea necesarului de material

Primul pas, şi cel mai important, în decorarea ferestrei este stabilirea corectă a necesarului de material. În acest sens, se recomandă consultarea unui specialist care va ţine cont de mai multe aspecte:

Proporţiile camerei. În funcţie de cât de încărcată este încăperea, se caută întotdeauna un echilibru faţă de celelalte accesorii sau obiecte decorative (de exemplu mobilă, corpuri de iluminat, covor etc.). Dacă încăperea a cărei fereastră dorim s-o decorăm nu este înaltă, se preferă şina în tavan, iar pentru încăperile somptuoase se poate opta pentru galerie.

Proporţiile ferestrei. Înainte de alegerea draperiei se ţine cont de procentul pe care îl ocupă suprafaţa vitrată pe peretele respectiv, dar şi de aşezarea geamului. În funcţie de aceste aspecte, măsurătorile se fac astfel:

– Dacă fereastra se află pe centrul peretelui sau este uşor descentrată, însă ocupă mai puţin de jumătate din perete, se iau în calcul între 15 30 cm în plus, stânga-dreapta, pentru a asigura un efect de conturare a ferestrei.

– Dacă suprafaţa vitrată ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa peretelui pe care este dispusă, pentru calculul draperiei se ia în considerare tot peretele.

Tipul de material ales pentru draperie.

De obicei, draperiile din material fluid, uşor, se calculează la un pas de încreţire de două ori faţă de suprafaţa stabilită ca fiind finală. La materialele groase, grele (de exemplu, catifeaua) necesarul de material se poate raporta la un pas de încreţire de 1,5 ori. De exemplu, dacă pentru un geam de 2,5 m vom alege un material blackout (material cu funcţie de opacizare), cantitatea de material necesară va fi de 5 m (lăţime dublă). Bineînţeles, pasul de încreţire creşte proporţional cu suprafaţa vitrată, precum şi cu suprafaţa încăperii. Un alt factor de care depinde pasul de încreţire este modelul de cusătură dorit (în cazul cusăturilor manuale de un anumit tip, trebuie ţinut cont de pasul de încreţire recomandat de specialişti). De exemplu, pentru un geam de 5 m lăţime, se poate opta pentru un volum de la 2,3 până la 2,5 ori, adică sunt necesari 11,5 m respectiv 12,5 m material textil, pentru materialele cu lăţimi duble la care se vor confecţiona cute fixe duble / plisate.

Idee practică: accesorii decorative din resturi

Trebuie de asemenea să avem în vedere şi faptul că, în final, cantitatea de material achiziţionată este necesar să conţină rezervele pentru tivuri şi să fie suficient de amplă pentru a acoperi întreaga înălţime a geamului. În cazul în care există resturi de material după confecţionarea draperiei, acestea se pot folosi în realizarea diverselor accesorii decorative. Iată şi câteva idei (cu ceva imaginaţie se pot adăuga şi altele): cordoane de prindere pentru draperie, pernuţe decorative, şervete pentru masă (dacă tipul materialului permite) etc.

Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă