10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialConstrucţii din gips-carton la nivelul plafonului

Construcţii din gips-carton la nivelul plafonului

Necesitatea întrebuinţării gips-cartonului în vederea rezolvării unor situaţii la nivelul plafonului apare în două situaţii distincte, iar funcţiile lui se pot împărţi, de asemenea, în două clase.

Prima dintre situaţii se iveşte atunci când, în urma unor lucrări radicale de reamenajare – cum sunt demolările de pereţi – este necesară refacerea anumitor zone. Cel mai frecvent exemplu care poate fi dat este cel al grinzilor care rămân aparente după ce au fost eliminaţi pereţii de sub ele.

Aceeaşi situaţie poate să apară şi în zona superioară a ferestrelor, după ce este desfiinţat vechiul sistem al jaluzelelor exterioare, sistem care, de obicei, este încastrat în perete.

Tot în această categorie mai trebuie să includem şi cazurile de tavane cu planeitate defectuoasă, cazuri ce-şi găsesc cu uşurinţă rezolvarea în construirea unor tavane false din gipscarton (foto 1).

A doua situaţie nu este condiţionată de astfel de lucrări de remediere, ci ea este dependentă doar de dorinţa proprietarilor de a-şi decora locuinţa cu diferite volume şi scafe montate pe suprafaţa plafonului (foto 2).

În foarte multe cazuri, cele două situaţii, pe care le-am prezentat distinct, se leagă organic, întotdeauna această legătură urmând traseul dinspre prima situaţie spre a doua. Mai exact, atunci când este necesară mascarea unei anumite zone a plafonului, ea se va face cu un volum care îndeplineşte şi un rol estetic (foto 3).

În ceea ce priveşte clasificarea funcţiilor gips-cartonului, ea cuprinde două mari clase: cea utilitară şi cea estetică. Şi aici vom întâlni adesea o combinaţie a celor două funcţiuni, tocmai acest atribut al gips-cartonului făcându-l atât de mult utilizat în amenajările actuale.

Plăcile din gips-carton se folosesc în sisteme de construcţie pe cât de simple, pe atât de eficiente. Acestea sunt constituite din două componente elementare: suportul (structura metalică realizată cu profile orizontale şi verticale) şi plăcile. Cu aceste sisteme se pot pune în operă o multitudine de soluţii, ca cele menţionate mai sus.

În afara acestor categorii mari de soluţii în care gips-cartonul poate fi folosit, mai trebuie să amintim şi pe cele care pot fi obţinute prin modificarea unor elemente precum tip şi număr de plăci, grosime şi dimensiune a structurii metalice, care au drept scop adaptarea proiectelor de amenajare la anumite condiţii specifice.

 

Cele mai citite

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă