10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum alegem perdeaua şi draperia

Cum alegem perdeaua şi draperia

Perdelele şi draperiile „îmbracă” şi înfrumuseţează casa, reprezentând o mică parte din personalitatea proprietarilor. Totodată, îndeplinesc şi un important rol funcţional. În cadrul unei amenajări, ele sunt alese şi montate ultimele, dând decorului aşa-zisa amprentă finală. Dar cum trebuie alese?

Din punct de vedere funcţional, perdelele acoperă spaţiul ferestrei. În cazul în care ferestrele se întind pe o suprafaţă mare, rolul perdelelor este acela de a-i proteja pe locatari de privirile din afară şi de a asigura luminozitatea dorită în casă. De aceea, pentru astfel de geamuri, se recomandă perdelele creţe (cu un factor de încreţire de 2,5 sau chiar 3). De exemplu, dacă fereastra are 2 ml, atunci trebuie cumpăraţi 5 sau 6 ml de material.

Apartamentele care beneficiază de o privelişte frumoasă (parc, copaci, grădină) şi care nu au alte imobile în vecinătate pot fi accesorizate cu perdele foarte fine, semitransparente, prin care se poate vedea şi admira peisajul.

Din punct de vedere al designului, perdelele joacă un important rol decorativ. Se spune că perdeaua „îmbracă” orice casă şi îi conferă mai multă intimitate şi căldură.Draperiile sunt folosite în principal pentru a face întuneric în casă. Cel mai frecvent se montează în dormitor (unde lumina soarelui este deranjantă dimineaţa, motiv pentru care se folosesc materiale opace – black-out) şi în camerele destinate copiilor. În celelalte încăperi din casă – living, dining sau birou – sunt folosite cu rol pur decorativ, fiind de obicei poziţionate astfel încât să încadreze fereastra. În schimb, nu sunt trase aproape niciodată.

Tipuri

În funcţie de materialul din care sunt confecţionate, perdelele pot fi naturale (in, mătase, bumbac), ideale pentru ambientele rustice, mediteraneene ori clasice, sau realizate din materiale sintetice, uşor de întreţinut şi rezistente în timp (poliester, vâscoză). În funcţie de modul în care sunt confecţionate, întâlnim (cel mai des) perdele simple, uşor de confecţionat, rulouri, panouri japoneze şi storuri romane (roman shade).

Materiale textile

Piaţa e destul de variată pe acest segment, dar se limitează la două mari categorii: perdele ieftine din Turcia şi China şi perdele de calitate ce aparţin unor designeri şi firme renumite (Germania, Italia, Franţa). Pe piaţă se pot găsi modele şi combinaţii de culori diverse. Ca şi în moda vestimentară, în acest domeniu au revenit în mare vogă liniile clasice şi modelele renumite pentru frumuseţea lor. Firmele mici importă cu precădere materiale şi texturi nu foarte calitative, dar avantajoase ca buget (se pot găsi materiale ale căror preţuri variază între 8 şi 150 lei/ml), în timp ce firmele mari comercializează materiale de bună calitate, la preţuri ce pornesc de la 200 lei/ml şi ajung până la 1.500 lei/ml. În ultimul timp se pune accentul mai mult pe partea practică şi pe rezistenţa lor în timp.

În funcţie de stil

Pentru stilul clasic se folosesc materiale cu model baroc, floral, şi texturi precum taftaua, catifeaua sau mătasea. Stilul modern poate fi obţinut cu ajutorul materialelor cu imprimeuri geometrice sau cu dungi. Dacă suntem adepţii stilului rustic, atunci trebuie să apelăm la materiale în nuanţe de pămant, calde.

Propunerile stilistului – Cristina Stănescu (Destra arte)

Persoană romantică şi tânără, un apartament mic/garsonieră

Un motiv floral, discret, în nuanţe pastelate, şterse, o perdea bogată, albă sau ivoire, ­dintr-un material natural (voal din in sau bumbac), o draperie cu flori mari, roz pal cu bej. Culorile deschise vor da senzaţia că garsoniera este mai spaţioasă. Montează ­perdelele din tavan, şi vei vedea imediat ­efectul: camera va părea mai înaltă.

Cuplu dinamic şi ambiţios, un apartament mic

Pentru a da viaţă casei, alege un ­material de draperie cu o pată de culoare care să îţi reprezinte ­personalitatea: turcoaz, lila, roşu. Poţi opta chiar şi pentru un model mai îndrăzneţ, de tipul litere, dungi sau forme asimetrice bine definite. Perdeaua care predomină trebuie să fie uni, deschisă. Pentru ­dormitor, apelează la o ­draperie cu dungi late, în combinaţii de culori tari şi ­contrastante: ­alb-negru, gri-mov, maro-bej, ­bleumarin-alb.

Familie mai în vârstă,  casă, mobilier clasic

Stil mai sobru, conservator, ­model clasic, poate baroc, o ­draperie din catifea, tafta groasă sau ­chantung de mătase (totul trebuie să ­emane eleganţă şi stil), prinsă în ­ciucuri mari, decorativi, o galerie ­impunătoare, perdele de mătase, preţioase. Poate fi montat şi un ­mantovan cu rol decorativ. ­

Decor plin de căldură

Atât mobilierul clasic cât mai cu seamă priveliştea superbă a văii din Breaza, locaţia acestei case de vacanţă, au inspirat designerii pentru alegerea un decor călduros. Aceasta s-a obţinut prin alăturarea şi coordonarea unor detalii şi accesorii, în care materialele textile joacă rolul cheie. Velurul, catifeaua, brocartul, în general ţesăturile cu aspect bogat, greu, nu pot lipsi dintr-un astfel de décor. Culorile alese, şi ele de mare importanţă, au fost din spectrul crem-roşu-lemn natur. Jaluzelele fine din lemn care acoperă geamurile filtrează în mod plăcut lumina.

Amenajare: Masha Verhoot şi Tania Cărăruş (tel.: 0722.249.681)

Intim pentru un cuplu de intelectuali

Povestea amenajării a început imediat după ce cuplul de tineri care au achiziţionat apartamentul de 3 camere, situat într-un  bloc nou cu două etaje din Vitan Bârzeşti, au contactat designerii care le-au înţeles perfect dorinţele. Prin textura şi modelul grafic (caractere latine ce duc cu gândul la istorie), draperiile din mătase de organza dau senzaţia de tapet, acoperind întreaga suprafaţă vitrată.Acestea au contribuit într-o mare măsură la conturarea unei zone propice studiului şi cercetării, intimă, desprinsă din realitatea înconjurătoare.

Amenajare: Oana şi Lucian Ma­luţan, Tetraktys Design, tel. 0722.328.177

Mic şi cochet

Materialele textile viu colorate şi finisajele în tonuri aprinse ale pereţilor dau micului  apartament un aer proaspăt, în timp ce piesele de mobilier cu dimensiuni reduse păstrează cadrul aerisit. A fost abordat un stil clasic modern, cu accente englezeşti, uşor de recunoscut prin utilizarea din abundenţă a materialelor textile cu imprimeuri înflorate, aceleaşi la husele scaunelor cu perdelele. Un décor marca Wanda Dinu.

Amenajare: Wanda Dinu, tel.: 0723.332.263

Amenajare contracronometru

Locuinţa de 90 mp, sub forma unui spaţiu amplu, deschis, cuprindea livingul şi bucătăria. Pentru decorare s-a ales mixul verde-mov, fresh şi ­tineresc, negrul folosit cu moderaţie neînchizând spaţiul. S-au folosit elemente moderne şi clasice, ­abordându-se un stil glamour cu accente fresh.

Amenajare: Irina Constantin – KNOX DESIGN, tel.: 0722.683.989

 

Întreabă un specialist

Când este bine să punem perdele şi când jaluzele?

Perdelele au atât un rol func­ţio­nal, cât şi decorativ. Se spune că ele „îmbracă” orice casă şi îi conferă mai multă intimitate şi căldură. Sunt mii de modele, culori şi imprimeuri. În schimb, jaluzelele sunt utilizate pentru accesorizarea spaţiilor de tip office, unde nu se pune accent pe aspectul decorativ, ci pe cel funcţional. Acestea prezintă următoarele avantaje: izolează perfect, rezistă bine în timp, se curăţă foarte uşor, nu necesită o mare atenţie şi, de multe ori, reprezintă o alternativă mai avantajoasă din punct de vedere financiar.

Ce perdele se potrivesc fiecărei funcţiuni?

Fiecare spaţiu al locuinţei are specificul lui. Este foarte important să fim la fel de atenţi şi atunci când achiziţionăm mobilierul, şi atunci când cumpărăm perdelele. Pentru camerele de copii, cele mai recomandate sunt materialele bogate din punct de vedere coloristic şi cele tematice, din poliester, care se spală uşor. În birou se pretează cel mai bine materialele simple, uni, în culori calde, iar în dormitor, perdelele fine, diafane, cu un design atractiv, şi draperiile opace. Perdelele destinate livingului trebuie să fie vaporoase, luminoase şi cât mai elegante, asortate, bineînţeles, cu mobila şi restul decorului. În ceea ce priveşte bucătăria, se folosesc materiale simple, uni sau cu dungi fine.

Cum alegem perdelele în funcţie de stilul amenajării?

Fiecare casă are propriul stil, stil ce rezultă din alegerea şi aşezarea într-o armonie perfectă a tuturor elementelor componente ale decorului.

Stilist Cristina Stănescu, DESTRA ARTE, Tel.: 0729.522.411

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă