10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCum alegeţi, montaţi şi întreţineţi aparatul de aer condiţionat

Cum alegeţi, montaţi şi întreţineţi aparatul de aer condiţionat

Căldura, soarele puternic zăpuşeala din ultimele zile au readus în centrul atenţiei aparatele de aer condiţionat. Este însă necesar să ştim mai multe aspecte privind alegerea, montarea şi întreţinerea acestor aparate, întrucât de toate acestea va depinde atât confortul nostru cât şi costurile acestuia. De aceea ne-am adresat unui specialist în domeniu, Cătălin Drăguleanu, Country Manager ARISTON Thermo România, care ne-a oferit atât sfaturi şi recomandări în această direcţie cât şi soluţii practice.

Economia energetică adusă, puterea aparatului şi nivelul de zgomot produs sunt principalii factori de care trebuie ținut cont la achiziționarea unui aparat de aer condiționat.

Un alt factor important de care trebuie ținut seamă  este clasa de consum a aparatului şi necesarul de frig al încăperii în care acesta urmează să fie amplasat. Astfel, este recomandat ca necesarul de frig al încăperii să fie calculat de un specialist, deoarece de acesta depinde dimensiunea aparatului de aer condiționat. Astfel, o cameră ce are între 25 şi  40 de metri pătrați necesită un aparat de aer condiționat de 12.000 BTU/h, în timp ce o cameră  cu suprafaţa cuprinsă între 40 şi  55 de metri pătrați are nevoie de un aparat mai puternic, de 18.000 BTU/h.

Pentru o eficienţă ridicată şi un consum redus este recomandată alegerea aparatelor de aer condiționat din clase peste A, deoarece acestea pot avea un consum mai mic cu până la 40% faţă de cele din clasele inferioare.

De asemenea, pentru un randament maxim se poate opta pentru aparate de aer condiționat care înglobeze tehnologia Inverter, acesta permițând modularea capacității de răcire/încălzire în funcție de necesar. Astfel, la pornirea aparatului capacitatea este maximă pentru a reduce rapid temperatura la valoarea indicată, după care scade gradual pentru a menține temperatura aleasă. Avantajul aparatelor cu tehnologie inverter sunt consumul de energie mic (cu aproximativ 30% faţă de unul obișnuit), confortul sporit (temperatura dorită este atinsă este foarte repede), nivel de zgomot mai scăzut.

În ceea ce privește aspectul nivelului de zgomot se recomandă alegerea unui dispozitiv silențios, care să producă un nivel scăzut de decibeli, pentru nu deranja.

Nu în ultimul rând, una dintre funcțiile de care trebuie să  se ţină seama la cumpărarea unui aparat de aer condiționat este filtrarea aerului. Astfel sunt recomandate produsele ce dispun de filtre de platină ce îndepărtează bacteriile şi ciupercile, prevenind astfel principalele cauze ale alergiilor. De asemenea, unele aparate de aer condiționat oferă posibilitatea dezodorizării prin intermediul unui difuzor de parfum, a cărui aromă poate fi schimbată oricând, în funcție de preferințele utilizatorului.

Cum umiditatea este o cauză importantă a disconforului în logcinţă, este important să fie un aparat de aer condiționat dotat cu funcția de dezumidificare, ce menține temperatura dorită constantă şi reduce umiditatea, același timp.
 

Cum trebuie montat

De acest aspect depinde durata de viaţă a aparatului. Înainte de fi efectiv montat, trebuie găsită o locație potrivită pentru acesta. Este de preferat amplasarea pe un perete solid şi neted, într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, la cel puţin 2 metri înălțime într-un spațiu deschis.

Unitatea exterioară a aparatului se recomandă a fi cu câțiva centimetri mai jos decât unitatea interioară, iar peretele pe care acesta se va monta trebuie să permită un acces ușor, în cazul în care necesită reparații.

Desigur, montajul trebuie asigurat de o echipă specializată care să ţină cont de toate aspectele necesare.

Sfaturi pentru întreținere

Cel important aspect privind întreținerea aparatului de aer condiționat este verificarea periodică. Aceasta trebuie realizată o dată pe an de o echipă de specialiști pentru fi evitate probleme ulterioare.

În plus, trebuie ţinut cont ca filtrele aparatului de aer condiționat fie curățate şi schimbate în mod regulat, pentru reduce riscul de alergii. Se recomandă spălarea lor cu apă şi săpun şi  schimbarea o dată la 6 luni sau chiar mai frecvent,în cazul mediilor cu un nivel ridicat de poluare.

O altă recomandare pentru întreținerea aparatelor este pornirea acestora chiar şi în perioadele în care nu sunt utilizateîn  mod frecvent. Astfel, pentru a evita blocarea elementelor din interior, aparatul de aer condiționat ar trebui pornit o dată pe lună şi lăsat să funcționeze timp de 15 – 20 de minute.

Soluții ARISTON

Kyris este un produs care asigură performanţe excelente. Cu tehnologia îmbogăţită, 3D Inverter DC, asigură atât economii mari de energie cât şi controlul şi modularea simultană a  tuturor parametrilor principali ai aerului condiționat. Designul este elegant şi simplu, dar considerat întotdeauna accesibil. Cu Kyris, Ariston anticipează şi se adaptează reglementărilor europene care vor intra în vigoare în  2017. Kyris este disponibil în modele cu o putere de 3 kw  şi 3,5 kw şi cu o capacitate de 10.000 şi 12.000 BTU/h.

Aeres reprezintă îmbinarea perfectă între eleganţă, funcționalitate, performanţă şi respect faţă de mediul înconjurător. Aeres este disponibil în modele cu o capacitate de 10.000, 12.000 şi 18.000 BTU/h.

Alys este un aparat de aer condiționat cu montaj mural, inverter monosplit, clasă energetică A++, Follow Me – control exact temperaturii datorită termostatului situat pe telecomandă.

 

Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă