21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCum amenajăm locuinţa în stil Feng Shui

Cum amenajăm locuinţa în stil Feng Shui

Este foarte important să fiţi compatibili cu propria dvs. casă. Amenajarea unei locuinţe (garsonieră, apartament, casă, vilă) sau a grădinii după principiile Feng Shui este un mod de a crea spaţii echilibrate, armonioase, care să-i ajute pe locatari, în primul rând, să se relaxeze, să se simtă bine în propria lor casă şi să aibă diverse beneficii: prosperitate, fericire, noroc.

 

Când intrăm într-o locuinţă, ne putem da seama dacă o casă este armonioasă, relaxantă, călduroasă, primitoare sau, din contră, nearmonioasă, stresantă sau respingătoare. Unii proprietari spun despre casele lor că sunt chiar norocoase, alţii dimpotrivă, vor să se mute cât mai repede din acel loc. Cum ne putem da seama de aceste lucruri? Simplu! Simţind energia din interior! Este adevărat că unii o pot face mai mult, iar alţii mai puţin…

Este de remarcat că principiile Feng Shui pot fi aplicate atât unei locuinţe noi neamenajate, sau uneia care se reamenajază de la zero, precum şi unei locuinţe gata amenajate, în care se identifică problemele existente şi apoi se încearcă remedierea lor. Feng Shui reprezintă o tradiţie a poporului chinez şi merită a fi aplicată întrucât se bazează pe o experienţă milenară. Este de remarcat faptul că numeroase din aceste principii/reguli/recomandări se bazează pe bunul simţ şi se regăsesc sub o formă sau alta şi în alte tradiţii asiatice şi nu numai. Şi în frumoasele tradiţii româneşti (între care, din păcate,  multe sunt ignorate, uitate, ba chiar eliminate) se regăsesc multe aspecte sănătoase, în deplină concordanţă cu mediul înconjurător şi cu bunul simţ, uneori extrem de asemănătoare cu principiile Feng Shui. Dintre acestea se pot enumera: folosirea materialelor naturale în construcţia şi amenajarea casei (lemn, var, pământ etc.), găsirea apei pentru săparea fântânii, dispunerea obiectelor şi aranjamentele din încăperi, icoanele, aleile şerpuite, acoperişurile în mai multe ape etc. De aceea, se recomandă folosirea simbolurilor tradiţionale locale, paternul bioenergetic funcţionând cel mai bine în acest caz.

Ne referim aici la casele vechi româneşti şi privind modul cum au fost amplasate în teren, poziţia anumitor obiecte din locuinţă (pat, masă, război de ţesut, ferestre etc.), culorile folosite la decor, formele acoperişurilor, poziţia lor în raport cu locuinţele din împrejurimi etc. 

Scopul artei Feng Shui este de a ne preveni asupra perturbărilor şi modificărilor pe care mediul înconjurător (casele, obiectele, peisajele, formele) le poate avea asupra circulaţiei armonioase a energiei, este bine să fim atenţi la ceea ce există în jurul nostru atunci când cumpărăm, construim sau amenajăm o locuinţă. Una este să avem o locuinţă şi o grădină de minim 300-400 mp, să fim înconjuraţi de arbuşti, verdeaţă, locuinţe frumoase, cu forme rotunde, şi alta este să fim înconjuraţi de terenuri lăsate în paragină sau care se află în vecinătatea unui cimitir, a unui spital etc.

Amenajările şi decorurile obţinute trebuie să placă celor care locuiesc în spaţiul respectiv, să îi energizeze. O deosebită atenţie trebuie acordată ordinei, atât în încăperi cât şi în interioarele dulapurilor, sertarelor etc., în cazul contrar, dezordinea afectând calitatea vieţii deoarece emană o energie negativă. Apa se va regăsi întotdeauna în faţa casei, nu în spatele său, iar uşa de la intrare va fi bine luminată tot timpul. Tot ca şi reguli generale de amenajare, se recomandă folosirea a cât mai multe materiale naturale şi cât mai puţin mobilier (de obicei amenajările de tip Feng Shui sunt mai degrabă în stilul minimalist).  Formele rotunde sunt cele mai indicate (dacă se pot integra în spaţiul respectiv, fără nici o forţare, altfel pierzându-se echilibrul şi armonia, regulile de bază ale Feng Shui-ului). Se recomandă din plin folosirea ca decoraţiuni a amintirilor şi cadourilor, acestea generând energii pozitive, precum şi a simbolurilor. Acestea pot fi atât cele specifice Feng Shui, cât şi cele apropiate de cultura noastră (icoane, vaze, ceramică etc.).

Animalele aduc întotdeauna linişte, pace şi echilibru în locuinţe iar grădina este deosebit de importantă, ea fiind “responsabilă” cu energia în casă. 

Living open space luminos şi spaţios

Livingul trebuie să fie cât mai luminos şi spaţios, plasamentul său fiind recomandat a fi în mijlocul casei sau apartamentului. Existenţa unui spaţiu liber este necesară, deoarece energia trebuie să circule liber, amenajările de tip open space se pretează cel mai bine principiilor de tip Feng Shui. Ca decoraţiuni, în această zonă se recomandă tablourile vesele, dinamism prin culori (în special, în cazul în care proprietarii sunt tineri), obiecte care amintesc de locuri vizitate sau amintiri plăcute. Amestecul de culori trebuie să înlăture monotonia. Tot aici este locul ­icoanei, aceasta fiind încărcată puternic cu energie. Plantele şi florile propuse pentru living au florile şi frunzele cărnoase, cât mai rotunde. În zona de dining este bine să fie plasată o oglindă, aceasta ­reflectând bogăţia de pe masă şi deci multipli­când-o. Cea mai bună masă este cea rotundă, apoi cea dreptunghiulară. Scaunele au spătar înalt şi solid. Locul de stat la masă este deosebit de important, fiecare membru al familiei trebuind să stea către direcţia de dezvoltare personală. Aceasta se poate afla conform numărului Kua.

Modul de calcul este următorul:

1. Se transformă anul de naştere în anul lunar (dacă e vorba de cineva născut în ianuarie sau devreme în februarie, se scade un an din anul de naştere. Dacă e cineva născut în alte luni, calendarul lunar este acelaşi cu anul din calendarul occidental). Este important de ştiut calendarul chinezesc, pentru a stabili exact data la care se termină un anumit an.

2. Se adună ultimele 2 cifre ale anului, până se ajunge la o singură cifră. De exemplu: data naşterii este 4.04.1978.
Se adună 7 + 8 = 15 şi apoi 1 + 5 = 6.

Apoi e în funcţie de sex:

Barbaţi: Se scade numărul obţinut din 10, adică 10 – 6 = 4. Numarul kua este 4. Dacă se face calculul pentru un copil născut
în anul 2000 sau mai târziu, scăderea se face din 9 şi nu din 10;

Femei: Se adună 5 la numărul obţinut, adică 5 + 6 = 11, apoi 1 + 1 = 2. Numărul kua este 2. Dacă se face calculul pentru,
un copil născut în anul 2000 sau mai târziu, se adună 6 în loc de 5.

Atenţie: Numărul kua 5 este egal cu: 2 pentru bărbaţi şi 8 pentru femei.

În bucătărie şi baie nu se pun simboluri

Baia şi bucătăria nu se activează în cazul ­amenajărilor Feng Shui, în sensul că, în aceste spaţii nu se pun simboluri.Totuşi, sunt şi pentru ­aceste spaţii reguli de urmat. Aşa cum am arătat, tăblia patului din dormitor nu este bine să corespundă peretelui de la baie, existând şi în acest caz remedii. De asemenea, aragazul şi chiuveta nu trebuie să fie lipite şi nici faţă în faţă, iar bucătăria nu trebuie să fie plasată în sectorul Nord-Vest. Uşa cuptorului trebuie să se deschidă într-o direcţie favorabilă tatălui casei (tabelul Kua), iar uşa de la baie să nu dea în living. Capacul de la WC se recomandă să stea închis.

Pat cu tăblie şi noptiere în dormitor

Noaptea ne energizăm, de aceea trebuie acordată o atenţie sporită amenajării dormitorului. Astfel, în timpul nopţii se recomandă scoaterea din priză a tuturor aparatelor electrice din acest spaţiu, în caz contrar acestea emiţând unde electromagnetice care vor interfera cu câmpul nostru.

Deosebit de importantă este alegerea mobilierului pentru dormitor iar persoana/persoanele să doarmă spre direcţia norocoasă (tabelul Kua). Patul trebuie să aibă o tăblie solidă, înaltă şi să fie sprijinit de un perete care să nu corespundă cu baia. Dacă totuşi nu se poate ocoli acest lucru, se va pune pe spatele tăbliei o cuvertură roşie care va absorbi energia negativă a apei. De asemenea, patul nu trebuie să fie orientat spre uşă iar pe părţile laterale să se folosească noptiere. În faţă se recomandă un obiect de mobilier, dar şi un spaţiu liber care să deschidă perspective. Nu trebuie folosite în exces culorile de apă şi de foc şi nici lampă care are vârf deasupra patului. Ca decoraţiuni, se pot pune tablouri cu persoane apropiate sau fotografii de familie, în general recomandându-se simplitate şi lipsă de exces. Se pot folosi de asemenea simboluri legate de cuplu, cum sunt raţele mandarine.

Mediul înconjurător, terenul, grădina

Orice spaţiu, privit la nivel micro (o încăpere) sau macro (o construcţie), este împărţit în zone de influenţă în care trebuie echilibrate cele cinci elemente de bază: foc, pământ, lemn, apă, metal. Când ne decidem asupra construcţiei unei case, în primul rând alegem zona şi pe urmă terenul, stabilind ulterior poziţia acesteia. Dacă în trecut aceste alegeri erau uşor de făcut, acum ne este din ce în ce mai greu, drept dovadă stând opţiunea oamenilor de a-şi construi locuinţe la distanţe mari faţă de serviciu. 

Viaţa din ce în ce mai complexă ne determină să alegem poziţia casei în funcţie de reglementările urbanistice existente sau în funcţie de banii pe are îi avem. De cele mai multe ori facem multe compromisuri dăunătoare vieţii şi sănătăţii noastre. Înainte de a alege terenul pe care veţi construi casa, este indicat să cunoaşteţi factorii de risc zonali la care vă veţi expune după construcţia acesteia. Amenajarea unei grădini sau a unei case în stil Feng Shui presupune o analiză a  calităţii energiei  din spaţiul respectiv. Acest lucru înseamnă evaluarea curgerii energiei determinată de factorii de mediu (amplasarea camerelor şi a mobilei pentru  spaţiile interioare şi a formelor de relief sau a clădirilor învecinate pentru spaţiile exterioare).

Factorii de risc zonali  sunt: clima din zona respectivă, calitatea aerului şi a apei,  zgomotul – una dintre marile probleme contemporane, poluarea chimică sau eventualele depozite cu deşeuri, fenomenele electrice (cabluri subterane de înaltă tensiune, linii de înaltă tensiune, antene GSM, emiţătoare radio, televiziune, instalaţii radar etc.), radioactivitatea: atenţie la materialele radioactive din zonă şi la emanaţiile din sol.

Întreabă un specialist

Pentru detalii mai puţin cunoscute în amenajările FengShui ne-am adresat unui specialist în domeniul şi anume, ­Mariana ­Iorgulescu (tel. : 0727050134 ;  email: mariana.iorgulescu@gmail.com) care ne-a împărtăşit mai multe idei cu ajutorul cărora şi-a amenajat ­apartamentul familiei sale.

Pentru amenajarea locuinţei în general este bine să fie folosite culorile care determină elementul care guvernează acel spaţiu. În cazul locuinţei noastre – un apartament  obişnuit  de 3 camere de bloc – elementul determinant era lemnul. De aceea am folosit cu predilecţie în amenajare culoarea verde, asociată acestui element, în diverse nuanţe.

Dacă elementul determinant ar fi fost pământul, atunci am fi folosit cu predielcţie în amenajare culoarea maro. Evident, în scopul obţinerii echilibrului şi a înlăturării ­monotoniei am folosit şi alte culori.

Am folosit, de asemenea, cât mai mult ­materiale naturale. Nu am putut ­apela la ­mobiler din lemn masiv întrucât ­acesta ­reduce spaţiul care, după cum ştim este mic în cazul apartamentelor de bloc ­binecunoscute. În acest caz am apelat la ­mobilierul din pal. Acesta, având în ­compoziţia sa şi lemn, este un material ­natural din punct de vedere Feng Shui.

Se ştie că Feng Shui-ul elimină aparatura electronică din locuinţă. Însă regulile se trec prin necesităţile, gusturile şi preferinţele fiecăruia şi ar fi o greşeală să se aplice habotnic, mai ales că, în ultimă instanţă, nouă trebuie să ne placă amenajările rezultante. Trebuie să avem grijă de nevoile şi confortul nostru, aşa cum îl înţelege fiecare. Astfel, în familia noastră, avem grijă să închidem în dormitor toate aparatele electrice pe timpul nopţii.

Trandafirii sunt frumoşi dar, datorită ţepilor se recomandă folosirea lor în grădină, cât mai aproape de gard. În schimb, o bună idee este folosirea bambuşilor, care au capacitatea de a transforma energia negativă în pozitivă.

Din păcate, mai puţin se iau în considerare principiile Feng Shui la amenajările camerelor pentru copii sau adolescenţi. Aici este necesar să se delimiteze bine cele două spaţii: de dormit şi de birou. La birou este important ca scaunul să fie înalt şi solid, să aibă în spate perete iar în faţă un spaţiu liber, care să asigure o deschidere.

Cele mai citite

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă