6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum construim o fereastră fixă din cărămizi de sticlă

Cum construim o fereastră fixă din cărămizi de sticlă

Cărămizile din sticlă excelează, ca materiale de construcție, prin faptul că îndeplinesc cu succes un dublu rol: practic şi estetic.

Cele două roluri sunt indisolubil legate, ele potenţându-se reciproc. Din acest motiv, atunci când este proiectată o construcţie din cărămizi de sticlă, partea tehnică a acesteia trebuie concepută într-o strânsă legătură cu cea stilistică.

Cărămizile de sticlă pot fi folosite pentru realizarea unei game largi de lucrări. Din ele pot fi construiţi pereţi interiori, drepţi sau cu diferite grade de curbură. De asemenea, din ele se pot ridica şi pereţi exteriori, deoarece acest tip de cărămizi posedă bune proprietăţi în ceea ce priveşte izolaţia termică, datorate faptului că sunt umplute cu aer la o presiune mică.

O altă calitate care recomandă cărămizile de sticlă este buna transmisie a luminii. Din acest motiv ele pot fi folosite la construirea ferestrelor fixe. Toate construcţiile din cărămizi de sticlă prezintă un grad mare de siguranţă, datorat sistemului de armături care se foloseşte la montaj. În acelaşi timp, ele au o rezistenţă foarte bună la foc.

În ceea ce priveşte aspectul estetic special al construcţiilor din cărămizi de sticlă, el este foarte uşor realizabil mulţumită gamei foarte mari de culori şi modele în care acestea se comercializează.

În cazul particular asupra căruia ne-am oprit, în timpul lucrărilor de renovare ale unui apartament, proprietarul a decis ca două ferestre să fie eliminate iar în locul lor să se construiască ferestre fixe din cărămizi de sticlă. Motivaţia acestei decizii a fost dată de faptul că cele două ferestre dădeau spre o curte interioară care nu oferea o privelişte prea plăcută. Ferestrele fixe au închis vizibilitatea, dar au permis iluminatul natural al încăperilor.

Tipuri de cărămizi de sticlă:

Clare – au gradul cel mai mare de transfer de lumină
Colorate în masă – sticla este colorată înainte de turnarea cărămizii
Colorate prin injectare – se obţin din cărămizi clare în interiorul cărora se injectează colorantul care aderă la marginile interioare ale cărămizii. Acest tip de cărămidă nu este recomandat pentru pereţii exteriori, deoarece există riscul să se decoloreze în timp.

Etape de lucru:

1. Pregătirea suprafeţei

Cărămizile de sticlă au dimensiuni standard de 19×19 cm. iar rostul dintre ele este de 1 cm. Din acest motiv trebuie să vă asiguraţi că laturile spaţiului de montaj au dimensiuni multiplu de 20.

2. Calculul necesarului de materiale

După ce a fost măsurată suprafaţa de lucru, a fost calculat numărul de cărămizi necesar, respectiv 32 buc. Zona de deasupra ferestrei urmează să fie închisă cu gipscarton. S-a verificat planeitatea suprafeţei de montaj.

3. Montajul primului rând
Pentru a uşura munca, au fost folosite două şipci din lemn pentru a poziţiona mortarul pentru primul rând. A fost folosit un  dreptar pentru a intinde uniform mortarul şi pentru a verifica planeitatea.

4. Montajul rândului doi

După montajul primului rând a fost verifică planeitatea. Între fiecare două cărămizi au fost poziţionaţi distanţieri care asigură un montaj corect dar şi armează structura.

5. Continuarea montajului

Pentru construcţiile mai mari este recomandat să se oprească zidirea, câteva ore, după ce au fost ridicate 3-4 rânduri. Astfel adezivul va avea timp sa se întarească puţin, evitându-se deformarea peretelui.

6. Finisajul ferestrei

A fost îndepărtate aripioarele exterioare ale distanţierelor. Rosturile au fost chituiete cu o drişcă cu burete. După uscarea chitului, fereastra a fost curăţată cu un burete umed.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă