9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCum generăm mai mult confort în bucătărie

Cum generăm mai mult confort în bucătărie

Spaţiul deschis, care înglobează mai multe funcţiuni, este una din cele mai uzitate soluţii de pe piaţa reamenajărilor a ultimilor ani.

Punerea ei în operă re­prezintă un instrument sigur de mo­dernizare a unei locuinţe. Această consecinţă este cu mult mai pregnantă în cazul apartamentelor, deoarece acestea posedă, de cele mai multe ori, o arhitectonică monotonă şi o funcţionalitate defectuoasă. Ideea spaţiului deschis este singura care poate remedia o situaţie de genul celor menţionate mai sus.

Principalul avantaj al acestei idei de reamenajare este îmbunătăţirea substanţială a funcţionalităţii. De obicei, apartamentele suferă în această privinţă, mai ales în zonele holurilor. Suprafeţele reduse ale acestora produc un disconfort accentuat, el fiind cu atât mai mare cu cât traficul este mai intens.

Zona de acces în apartament este reprezentativă pentru modelul des­cris mai sus. Un vestibul cu o suprafaţă mică va fi o sursă permanentă de disfuncţionalitate. De aceea problema respectivă este una din principalele pe care trebuie să le rezolve proiectul de reamenajare. O soluţie de mai mică anvergură este desfiinţarea încăperilor auxiliare care se găsesc de obicei în zona vestibulului, cum sunt debaralele şi cămările.

Varianta de mare amploare este deschiderea spaţială a întregii zone. Aceasta presupune contopirea mai multor încăperi într-un spaţiu comun care îndeplineşte mai multe funcţiuni. În exemplul nostru, luat dintr-un apartament antebelic, au fost vizate bucătăria si dining-ul. Arhitectul a gândit aceste două funcţiuni interconectate. În acest scop, holul din imediata apropiere a bucă­tăriei, care îndeplinea funcţia de zonă de trecere, a fost transformat în loc de luat masa. Pentru ca accesul ­între cele două spaţii să se facă uşor, în peretele care le despărţea au fost practicate două goluri de uşă. Acestea au fost decupate simetric în peretele din cărămidă, generând un maximum de funcţionalitate între zona de gătit şi cea de luat masa.

Deoarece golurile de uşă ocupă zona centrală a spaţiului nou creat, arhitectul s-a gândit că ele ar trebui să devină şi elementele estetice principale ale acestuia. În acest scop, golurile de uşă au fost finisate cu lemn masiv. În zonele lor superioare au fost create arcade. Lemnul destinat finisării acestor zone curbe a fost pregătit într-un atelier specializat, după care a fost montat cu adeziv şi şuruburi autofiletante.

În zona destinată bucătăriei, pe trei dintre pereţi a fost montat mobilier specific, fabricat pe comandă. Corpurile au fost amplasate atât pe pardoseală, cât şi suspendate pe pereţi. Cele de pe pardoseală sunt unite, pe toate cele trei laturi, de un blat din lemn masiv. În schimb, în zona superioară a încăperii o scafă din ghips-carton îndeplineşte aceeaşi funcţie dar cu dulapurile suspendate.

În dining, central, a fost amplasată o masă de patru persoane. Tot aici, în nişa apărută după eliminarea debaralei, şi-au găsit locul frigiderul, congelatorul şi două cuptoare pentru gătit.

Pereţii au fost finisaţi cu piatră naturală, în plăci de mici dimensiuni. Pe pardoseală a fost montat parchet din lemn masiv.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă