13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum îţi decorezi şi tu o casă în stil scandinav

Cum îţi decorezi şi tu o casă în stil scandinav

Recunoaște, câte zeci de ore n-ai pierdut și tu procrastinând pe site-urile de decorațiuni interioare, salvând poze cu diverse apartamente în stil scandinav și visând la cum va arăta viitoarea ta casă? În ultimii ani, acest stil de design interior a devenit din ce în ce mai popular și în România. Este ușor de recunoscut, datorită culorilor folosite, și atrage prin simplitatea sa și prin faptul că este unul destul de comod şi practic.

Să luăm pe rând cinci elemente representative, pe care le putem prelua și noi pentru a recrea stilul scandinav în propriile case:

1. Culori neutre

Paleta tipic scandinavă de culori este formată majoritar din nuanțe de alb, gri, bej sau albastru palid. Rareori vei vedea abateri de la acestea. Scopul lor este de a amplifica lumina naturală, de a da senzația unui spațiu mărit, și relaxare, calm.

2. Luminozitate

Având în vedere că au parte în fiecare iarnă de noaptea polară, 60 de zile în care nu văd soarele, cei din Peninsula Scandinavă apreciază mult mai mult lumina naturală și vor să beneficieze din plin de ea. De aici și ferestrele lor cât mai mari, din tavan până în podea, de obicei lipsite de perdele sau draperii.

3. Decor minimalist

Nordicii își decorează casele într-un stil foarte simplu. Cu cât mai aerisit, cu atât mai bine. Spațiile lor sunt în general destul de mici, așadar, mobila trebuie să fie în primul rând practică, să aibă rol funcțional. La ei nu vei vedea bibelourile bunicii, cutii sau cine știe ce alte accesorii inutile. Cu toate astea, camerele sunt foarte primitoare și călduroase.

4. Podea din lemn alb

Un alt element comun al stilului scandinav este parchetul. Cu excepția băilor, absolut toate încăperile au parchet, nu vei vedea nicăieri gresie, covoare sau mochete care să acopere complet camerele. De cele mai multe ori este de culoare albă sau gri, precum cel de la Arabesque, tot cu scopul de a face camerele să pară cât mai mari și mai luminoase.

5. Balcon deschis

Chiar și la cele mai mici apartamente, scandinavii au balcoane deschise de care se bucură și le exploatează cu fiecare ocazie. O masă și două scaune sunt de ajuns pentru a savura o cafea dimineața sau un pahar de vin roșu seara, nu? Sunt realizate din lemn sau fier forjat și păstrează culorile neutre specifice lor.

Cele mai citite

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....
Ultima oră
Pe aceeași temă