12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCum pregătim suprafețele pereților în vederea zugrăvirii

Cum pregătim suprafețele pereților în vederea zugrăvirii

Pentru a înțelege necesitatea folosirii diverselor produse complementare operațiunii de vopsire propriu-zisă a pereților, trebuie să cunoaștem rolul și tipul acestor produse.

Neîntrebuințarea lor adecvată sau incompatibilitatea dintre ele și vopsea duc la finisaje nereușite. De aceea pregătirea corectă a suprafeței pereților înainte de vopsire este determinantă pentru obținerea unui rezultat de calitate, estetic și durabil.

De multe ori, în apartamentele de bloc, aceeași încăpere are zidurile diferite din punctul de vedere al materialelor folosite și al structurii, respectiv unul din ziduri poate fi din beton armat și celelalte din cărămidă sau BCA. De aceea pereții trebuie pregătiți pentru ca ei să poată  absorbi vopseaua în mod egal. În caz contrar, va fi nevoie de cantitate mult mai mare de vopsea pentru ca aspectul final să fie uniform, deci o cheltuială suplimentară.

Tencuiala care are în componență ciment are un Ph bazic. Pentru a înlătura efectul bazic al acestuia se folosesc amorsele rezistente la acest tip de Ph. În funcție de vopseaua folosită, pe bază de ulei, lavabilă, brută sau var etc. Există amorse adecvate. Rolul principal al amorselor este acela de a stabiliza suportul și de a asigura o aderență bună a vopselei.

După stratul de amorsă se trece la gletuire. Gleturile sunt folosite pentru corectarea neregularității pereților și pentru obținerea unei suprafețe perfect plane și neporoase. Dacă pereții prezintă crăpături, fisuri sau scobituri adânci, aceste defecte se vor astupa cu chituri speciale sau gleturi pe bază de ciment.

Înainte de aplicarea propriu-zisă a vopselei, gletul se șmirgheluiește pentru îndepărtarea eventualelor rugozități fine. Se trece la vopsire, care, de regulă, se face în două straturi.

Pași succesivi în zugrăvirea pereților

Pereții se vopsesc după finisarea tavanului. Sensul de vopsire a pereților este de sus în jos.
Tavanul e recomandabil a se vopsi într-un singur sens, de regulă de la fereastră către interior.
Colțurile încăperilor și locul din vecinătatea tâmplăriei se vopsesc cu role speciale de dimensiuni mai mici sau cu pensula, pentru uniformitatea finisajului.
Dacă doriți ca tavanul să fie finisat în aceeași nuanță ca și pereții, acest lucru îl puteți face și după vopsirea pereților, cu condiția ca suprafața tavanului să fie deja pregătită pentru vopsit.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă