8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să amenajezi bucătăria: sfaturile designerului Mihaela Popa

Cum să amenajezi bucătăria: sfaturile designerului Mihaela Popa

De câte ori nu ți s-a întâmplat să nu ai la îndemână ustensilele din bucătărie, să ţi se pară că nu ai destul loc să îţi desfăşori activitatea sau că drumul până la frigider este prea lung? Pentru a evita aceste probleme, trebuie să gândeşti ergonomic spaţiul bucătăriei iar sfaturile de la un specialsit sunt întotdeauna binevenite. Astăzi, ne-am adresat designerului Mihaela Popa.

Principala regulă în amenajarea unei bucătării este „regula triunghiului“. Conform acesteia, laturile imaginare ale triunghiului sunt formate din liniile care unesc cele trei puncte de interes ale oricărei bucătării – plita, frigiderul şi chiuveta. Astfel, suprafaţa este utilizată eficient atunci când suma celor trei laturi este cuprinsă între 4 şi 6 metri. Dacă perimetrul triunghiului e mai mic de 4 metri, va rezulta un spaţiu prea înghesuit pentru desfăşurarea activităţilor. Dacă acelaşi perimetru este mai mare de 6 metri, vei constata că va trebui să depui un efort prea mare atunci când vei lucra în bucătărie.

Este de preferat ca această încăpere să fie luminată natural, foarte bine aerisită, spaţioasă şi neaglomerată de prea multe obiecte decorative. De asemenea, evită să foloseşti aici oglinzi sau obiecte religioase (icoane, cruci, calendare).

Fă o distincţie clară între elementele de apă (chiuveta şi frigiderul) şi elementele de foc (plita şi cuptorul). Evită alăturarea acestora, pentru a reduce posibilitatea producerii accidentelor. Tot din acest motiv, e bine să nu poziţionezi plita sau maşina de gătit lângă o sursă de aer (fereastră).

Gândeşte-ţi bucătăria astfel încât pe blatul de lucru să depozitezi cât mai puţine obiecte. Creează multe sertare pe care să le deschizi uşor, eventual cu un sistem push-to-open. Dacă foloseşti mânere, ai grijă ca ele să nu iasă în relief mai mult decât marginea blatului de lucru, pentru că există riscul să te loveşti.

Dimensionează corpurile suspendate astfel încât să fie cât mai înalte, chiar până la tavan, sau termină-le cu o grindă – în felul acesta, eviţi depunerea prafului, care, asociat cu aburii care conţin grăsime, devine foarte greu de îndepărtat.

Protejează peretele de deasupra blatului cu diverse materiale, ca sticla colorată securizată, plăcile ceramice, mozaicul, aluminiul, inoxul, piatra naturală etc., şi realizează blatul de lucru dintr-un material uşor de curăţat şi rezistent la zgârieturi.

Întrucât bucătăria trebuie să fie un spaţiu cald şi relaxant, îţi recomand să alegi culori deschise (alb, crem, gri deschis). În cazul în care doreşti un design animat şi numai dacă spaţiul este suficient de generos, poţi folosi tonuri închise în partea de jos a bucătăriei.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă