14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFinisaje decorative pentru ambientări originale

Finisaje decorative pentru ambientări originale

Finisajele contribuie semnificativ la imaginea finală a decorului, ceea ce înseamnă că alegerea lor reprezintă o etapă esenţială în procesul de amenajare. Ele au rol constructiv, funcţional şi decorativ, putând constitui punctul de plecare în decorarea unei încăperi. Nu în ultimul rând, cu ajutorul lor, ne putem crea spaţii reprezentative pentru personalitatea noastră.

Cu puţin curaj şi iniţiativă, se poate renunţa la vopseaua lavabilă în favoarea unor materiale de finisaj precum vopselele speciale, materialele textile, piatra sau cărămida. Rezultatele vor fi cel puţin suprinzătoare şi vor scoate din anonimat spaţiul respectiv. Puteţi schimba atmosfera şi impune nota amenajării din casă prin abordarea de soluţii moderne şi calitative, cu alte cuvinte, să alegeţi cu grijă finisajele. La ora actuală există pe piaţă numeroase idei de pus în practică, iar între recomandările noastre se numără vopselele decorative, materialele textile, tapetul lavabil, fototapetul şi stickerele, finisajele naturale.

Când iniţiaţi demersul de renovare sau amenajare a unei locuinţe sau chiar şi al unei singure încăperi, trebuie să ştiţi din start ceea ce vreţi. Trebuie să va conturaţi în minte imaginea finală a decorului încă de la început. Să ştiţi stilul pentru care optaţi, atmosferă pe care o vizaţi, precum şi nevoile pe care trebuie să le întâmpinaţi. Mai ales în perioadă actuală, în care toţi ţinem la bugetul nostru şi tindem să îl gestionăm cu din ce în ce mai multă grijă, este indicat să luăm decizii clare încă din start.

 În primul rând, fie că apelaţi la un specialist sau nu, trebuie să aveţi un plan de amenajare, un proiect pe care să îl urmaţi. Asta înseamnă definirea stilului abordat, cromatică, amplasarea mobilierului şi chiar distribuirea luminii. În funcţie de aceste elemente se vor lua următoarele deciziile, care încep cu finisajele. Ele asigură fundalul, bază pe care se construieşte decorul şi care da acea amprenta finală a amenajării. De aceea importanţa lor nu trebuie minimalizată. Sunt la fel de importante precum mobilierul, chiar mai importante, dacă e să luăm în calcul raportul cantitativ dintre ele, iar efectul unei combinaţii inspirate de texturi şi culori la nivelul finisajelor este nebănuit.

Vopselele decorative pentru efecte spectaculoase

Acestea trebuie să fie de calitate foarte înaltă iar, faţă de o lavabilă simplă, se recomanda ca aplicarea să se facă de către o persoană cu training, totul contând în rezultatul final, de la suport până la tehnica de aplicare. Există numeroase propuneri, de la cele uni până la modele extrem de complicate. Ca mod de aplicare se pot folosi atât la interior, cât şi la exterior, se pot da în mai multe tonuri de culoare. Pentru interior sunt mai multe variante de produse colorate în masă, putându-se da doar tonurile de culoare. Se pretează la casele rustice, porozitatea şi designul aducând către acest stil.

Produsele din gama Stucco prezintă granulaţie aurie, prin manoperă obţinându-se un efect deosebit de spectaculos. Alte opţiuni sunt vopselele satinate care imită mătasea.

Toate vopselele decorative de interior pot fi lăcuite, se pot aplica inclusiv în băi şi bucătării, de asemenea pot fi patinate. Deoarece prezintă calitate superioară, aceste vopsele sunt uşor de folosit, se aplică cu ajutorul pensulei foarte simplu şi rapid, fără probleme de aderenţă.

Ca mod de aplicare, toate produsele se dau în mai multe straturi. Există un fundal de un anumit fel, celelalte mâini dându-se în alte nuanţe, astfel încât se obţin reflexii deosebit de frumoase. Deseori, vopselele decorative întăresc îmbinarea dintre tehnica antică şi produsul modern, conferind mediului o încântătoare şi nepreţuită armonie greu de obţinut cu ajutorul vopselelor normale.

Sfatul specialistului:

Alina Oprea, Decora House, tel.: 0724.088.242, office@decora-house.ro

Ce calităţi recomandă vopselele decorative?

Vopseaua decorativă este ideală pentru crearea unui aspect uniform, spre deosebire de tapet, care are îmbinările vizibile. În plus, poate fi aplicată atât în spaţiile rezidenţiale, cât şi în cele comerciale, cu un trafic intens, în acest caz aplicându-se o ceară protectoare.

Vopsele decorative propuse de Decora House sunt uşor de folosit, se aplică cu ajutorul pensulei, foarte simplu şi rapid, fără probleme de aderenţă. Lasă peretele să respire, nu au un miros puternic, nu sunt inflamabile, fiind nedăunătoare omului şi mediului înconjurător. Datorită compoziţiei sale, produsul poate fi utilizat în medii interne conferind peretelui efecte catifelate încântătoare, magice, cu transparenţe metalizate. 

Beton aparent sau aspect brut neşlefuit

Tavanele din beton aparent sunt de mare efect şi oferă originalitate oricărei încăperi. Un impact la fel de mare îl are şi vopseaua decorativă, cu ajutorul căreia se poate obţine aspectul de metal brut. Datorită compoziţiei, se pot contura suprafeţe cu look neşlefuit, caracterizate printr-o strălucire specială şi efecte cromatice izbitoare. O astfel de vopsea este indicată în interioarele moderne, high-tech.

Pereţi nezugrăviţi şi scorojiţi. Cam asta ar fi prima impresie pe care o au majoritatea celor care privesc imaginea oferită de DESTRA ARTE. În spatele acestei aparenţe stau însă o serie de tehnici speciale, prin care pereţii au fost finisaţi în aşa fel încât să se obţină un efect special de brut, neşlefuit. Prin alăturarea unor accesorii moderne, în culori puternice şi vibrante, a rezultat un decor eclectic, contrastant.

Practic, există o infinitate de căi prin care putem să personalizăm un spaţiu, să-l facem să arate diferit, pornind chiar de la finisaje. Persoanele care nu se regăsesc în amenajările clasice sau romantice pot opta pentru decoruri moderne şi nonconformiste, create cu ajutorul unor materiale de finisaj mai puţin utilizate. De exemplu, cele care imită cimentul pot da naştere unor interioare originale, dar cu o atmosferă mai rece. De asemenea, în situaţia unor încăperi de dimensiuni mari (care ar putea fi asimilate cu hale) se poate recurge la grinzi din beton, precum şi la texturi de pereţi, ţevi metalice sau din beton, precum şi instalaţii care redau o ambianţă industrială, în acest caz folosindu-se cu precădere culori de tipul indigo sau denim.

Stickerele – un nou look pentru décor

Dacă există şi o alternativă necostisitoare pentru schimbarea decorului, aceasta este, fără îndoială reprezentată de soluţia stickerelor. Acestea pot fi folosite mai ales în situaţia în care pereţii albi şi goi creează o atmosferă rece şi neprimitoare. Cu ajutorul stickerelor se poate imprima unui astfel de ambient monoton şi impersonal un aer fresh sau ludic. Şi asta, cu un buget mic şi deranj minim. Magazinele de decoraţiuni pun la dispoziţie stickere monocolore, bicolore sau multicolore şi o gamă de modele foarte largă: de la motive florale sau simboluri chinezeşti până la figuri celebre (actori, cântăreţi etc.). Se aplică foarte uşor în câteva minute iar avantajul constă în faptul că se poate renunţa (sau înlocui) fără probleme la soluţia respectivă după un timp şi, după cum am văzut, fără pierderi importante. De aceea este foarte folosită în cazurile amenajărilor de camere de copii.

Tapetul, un finisaj practic şi decorativ, de atmosferă şi căldură

Mereu la modă, tapetul reprezintă o alternativă de finisare şi decorare a interiorului, demnă de luat în calcul. Dacă v-aţi oprit asupra acestui tip de finisaj, aflaţi cum îl puteţi alege pe cel mai potrivit pentru casa dvs., mai ales că acum se poate apela la această soluţie inclusiv pentru baie sau bucătărie.

În afară de texturi, o altă inovaţie se înregistrează şi la nivelul tehnologiilor, propunându-se variate suporturi gen celuloză, vâscoză, mătase, aluminiu, precum şi imprimeuri, iar culorile sunt foarte imaginative (auriu, brumuriu, grîuri, roşu). Dacă încăperea este mică, preferabile sunt motivele delicate, fine, precum şi tapetul cu reflexe metalice. Dacă plafonul este foarte jos, optaţi pentru o acoperire cu linii verticale, iar pus orizontal, acelaşi tapet în dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spaţiu mic.

Textura tapetului textil prezintă numeroase avantaje faţă de tapetul clasic – nu mai este nevoie să pregătiţi pereţii: stabilitatea, gramajul şi opacitatea sa îl transformă în camuflajul ideal pentru fisuri şi imperfecţiuni. Tapetul textil (mătase) DESIMA propus de Decora House este un tapet de calitate pentru care cel mai mult contează modelul şi culoarea, tehnologia de fabricaţie fiind ultramodernă şi eco-friendly.  Nu este recomandată acoperirea cu tapet a mai multor încăperi, în special cu motive şi cromatică diferite, pentru că efectul de ansamblu va fi unul haotic. Dacă aţi ales îmbrăcarea unui perete în tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitaţi să suplimentaţi desenul cu un tablou. Dacă totuşi o faceţi, aveţi grijă că rama acestuia să prezinte o cromatică neutră. Puteţi sublinia cu succes cu ajutorul tapetului doar o porţiune privilegiată, ce trebuie pusă în evidenţă.

Capacitatea tapetelor de a imprima căldură şi de a crea atmosferă le recomandă la folosirea lor în orice funcţiune a casei, în special în living şi dormitor, venind într-o comuniune perfectă cu stilul clasic, oferind şi un plus de eleganţă interiorului. Tapetul trebuie să se încadreze în acelaşi stil cu mobilierul ales şi cu ideea în care au fost create toate elementele dintr-o încăpere (perdele, draperii, covoare, culori de tencuială).  Pentru iubitorii stilului clasic se poate opta pentru stilul italian, în care predomină modelul baroc, cu forme mari şi bine definite, ce denotă eleganţă. Se poate opta pentru o gamă largă de imprimeuri: florale, orientale sau baroce iar culorile pot fi foarte imaginative: auriu, brumuriu, griuri, roşu. Deşi maroul şi bejul sunt culori mai puţin spectaculoase, acestea se asociază perfect cu stilul clasic şi cu decorurile din lemn.

Atmosferă caldă în dormitor

În dormitor soluţia tapetului poate fi ideală, acesta contribuind substanţial la o atmosferă caldă şi confortabilă. Pentru această funcţiune. Ca şi la living regulile alegerii tapetului nu sunt stricte. Poate fi folosit la fel de bine un tapet cu motiv floral şi în dormitor, şi în living. Însă, importante sunt şi dimensiunile pe care se aplică. Un model foarte încărcat nu va veni la fel de bine pe un perete cu dimensiuni mici şi nici nu este recomandat în dormitor, unde atmosfera trebuie să fie calmă. Culorile indicate sunt moi, pastelate sau nuanţe neutre de bej. De remarcat buna alăturare a unui tablou cu tematică potrivită, precum şi modul plăcut în care cade pe acest fundal lumina unei veioze sau a unei aplice.

Interioare fresh

Pentru adepţii pieselor de mobilier modern, minimalist, sunt de recomandat modelele viu colorate, eventual formele geometrice sau texturile în relief. Pentru tineri se pot alege culori  tari, care dau un aer fresh şi puternic în timp ce modelul (flori, inimioare) poate conferi un aer romantic.

Pentru casa de la munte sau casa de vacanţă, tapetul rustic, realizat din fibre naturale, este cea mai bună alegere.

Amenajare apartament pentru tineri: ­designer Irina Constantin – Knox Design (tel.: 0744.679.455)

Alege cu:

Cristina Pena, DESTRA ARTE, tel.: 0729.522.411

Ce poziţie are acum tapetul în decorările de interior?

Tapetul reprezintă cel mai la îndemână element pentru a reda prospeţime unei locuinţe sau a-i schimba pur şi simplu aspectul. Este mult mai dificil să schimbi piesele de mobilier sau să rezugrăveşti pereţii… În două ore tapetul se aplică pe perete, fără muncă multă, fără mizerie, iar locuinţa capătă un aer nou. 

Ce stil se poartă?

Sunt în fashion modelele de tapet cu aplicaţii metalice şi combinaţiile vii de culori tari şi forme geometrice.

Cum se alege în zone ca baia şi bucătăria?

Pentru baie şi bucătărie tapetul trebuie să fie foarte rezistent la umiditate şi la contactul cu apa. În general, în băi nu este atât de indicat a se aplica, decât pe grinzi sau pereţi mici, pentru a crea doar un efect, un element decorativ. În bucătărie sunt pretabile fie modele în ton sau în contrast cu mobilierul, fie cele fine şi cu texturi mai naturale. 

Cum se potriveşte cu stilul?

Pentru adepţii pieselor de mobilier modern, minimalist, sunt de recomandat modelele viu colorate, eventual formele geometrice sau texturile în relief.  Pentru casa de la munte sau casa de vacanţă, tapetul rustic, realizat din fibre naturale, este cea mai bună alegere.

Cum se aplică? Este indicat să se apeleze la un specialist sau se poate bricola? Dar dacă se renunţă la el, cum se scoate?

Procedeul nu este atât de uşor şi, în general, este preferabil să fie chemat un specialist pentru montarea lui. Peretele trebuie pregătit înainte de lipirea tapetului, prin aplicarea unei amorse speciale. Aceasta are rolul de a uniformiza peretele şi va face mult mai bine contact cu adezivul tapetului. Adezivul trebuie să fie cel recomandat tipului de tapet (pentru tapetul din vinil se foloseşte un adeziv mai puternic, nediluat; pentru cel din hârtie se foloseşte alt tip de adeziv, mult mai diluat, pentru a nu pătrunde prin foaia de tapet). 

În cazul în care vă plictisiţi de el, la fel de indicat este să chemaţi un specialist. Există modalităţi şi ustensile care pot face mult mai uşoară desprinderea lui de pe perete, fără a se deslipi cu tot cu tencuială.

Vopseaua decorativă specială pe bază de apă, ENCANTO, propusă de Decora House, oferă, prin accentele sale cromatice metalizate şi prin nuanţele care au diverse efecte în funcţie de lumină, senzaţia unor pereţi din catifea.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă