20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: 12 idei de a face curăţenia mai rapid şi mai eficient

FOTO: 12 idei de a face curăţenia mai rapid şi mai eficient

Cei care doresc să aibă un cămin îngrijit, frumos şi confortabil, vor fi interesaţi de cele mai eficiente metode de curăţare şi întreţinere a casei. Casa trebuie să fie pregătită din timp de sărbători, astfel încât să arate “lună”.

Pentru interior sunt de rezolvat nenumărate probleme, între acestea intrând şi spălarea şi curăţarea diverselor lucruri existente în locuinţă. Pentru cei care stau la casă nu mai puţin important este exteriorul deoarece acesta creează prima şi poate cea mai puternică impresie.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceţi înainte de a vă apuca de curăţenie este să vă informaţi cu privire la produsele de curăţare existente pe piaţă, la aparatele performante menite să rezolve problemele delicate ale murdăriei, la soluţiile practice şi eficiente de spălare a diverselor lucruri din casă (covoare, ţesături, perdele, broderii).

Al doilea pas îl constituie alegerea acelor produse şi aparate care sunt cele mai potrivite nevoilor dumneavoastră de curăţare.

Una dintre cele mai minuţioase activităţi este îndepărtarea prafului de pe diversele suprafeţe. Acesta se depune oriunde, pe parchet, mobilier sau aparatele electronice şi electrocasnice, iar pe lângă inconvenientul de ordin estetic, poate afecta sănătatea familiei dvs.

În timpul aspirării, cea mai mare parte rămâne în sacul aspiratorului. Însă acarienii şi praful fin (care nu se văd cu ochiul liber) nu sunt înlăturaţi în timpul curăţeniei, ci doar împrăştiaţi în încăpere prin ventilaţia aspiratorului. Astfel, după câteva minute de la aspirare, veţi observa că praful s-a aşezat din nou pe mobilă.

Particulele rămase în atmosferă ajung, prin respiraţie, în mucoasa nazală, iar apoi direct în plămâni. În cazul persoanelor alergice, apar neplăceri majore, precum: migrene, ameţeli, iritabilitate, nervozitate, depresie, strănut, indigestie, dureri în piept, dificultăţi de respiraţie, creşterea tensiunii arteriale şi chiar boli astmatice.

Aşadar, decât să căutaţi tot felul de tratamente pentru vindecare, mai bine descoperiţi măsurile de eliminare a prafului! Printre cele mai eficiente este utilizarea aspiratorului cu filtru Hepa. Acesta garantează cea mai eficientă purificare a aerului, de 99,98% prin reţinerea particolelor de praf.

Printre cele mai rapide modalităţi de a realiza o curăţenie eficientă se numără aparatul de curăţat scame, aparatul de spălat-aspirat, curăţitorul cu aburi, robotul pentru curăţat, mătura electrică etc. Iată la ce pot fi utilizate:

Vă enervează să vedeţi mereu scame pe hainele şi aşternuturi? Aţi încercat să scăpaţi de ele scuturându-le în zadar? O modalitate simplă de curăţare este folosirea aparatului de curăţat scame, ce poate îndepărta scamele de pe ţesături, perne, haine, aşternuturi şi chiar covoare.

Aparatele de spălat-aspirat sunt extrem de utile pentru spaţiile cu foarte mult praf. Pe lângă capacitatea de aspirare, aceste aparate pot spăla pardoseli, mochete şi covoare.

Curăţitoarele cu aburi au multiple utilizări, putându-se folosi pentru: băi, WC-uri, suprafeţe dure, suprafeţe din sticlă, oglindă sau pe suprafaţa mobilei, în bucătării, holuri, obiecte din inox, zone placate cu gresie etc.

Printr-o curăţare obişnuită murdăria este îndepărtată doar la suprafaţă. Curăţarea cu abur se dovedeşte a fi extrem de eficientă întrucât îndepărtează cele mai mici particule de mizerie şi necesită efort minim. În plus, aburul nu lasă dungi sau urme de calcar.

Curăţitoarele cu aburi se dovedesc a fi eficiente şi la curăţarea aragazului, mobilierului, ferestrelor, dar şi pentru îndepărtarea tapetului şi pentru curăţarea tapiţeriilor, a caloriferului. În felul acesta veţi fi scutiţi de frecarea manuală, obositoare şi consumatoare de timp.

Alegând această varianta robotului pentru curăţat, veţi putea folosi timpul pentru alte lucruri deoarece implicarea voastră este aproape minimă. Robotul curăţă diverse tipuri de pardoseală din locuinţă şi se poate deplasa uşor printre corpurile de mobilier, cabluri sau alte obiecte.

O soluţie eficientă de a curăţa rapid pardoseala din casă o reprezintă folosirea măturii electrice. Manevrarea necesită efort minim, iar capacităţile sale sunt cât se poate de mntivante: poate pătrunde în toate colţurile casei, curăţă rapid praful, firimiturile, părul de animale etc. şi este uşor de întreţinut. Se poate utiliza pentru covoare, parchet, pavaje de piatră şi nu numai.

Maşinile de spălat rufe, un ajutor incontestabil

Dacă în trecut apelaţi la o curăţătorie pentru spălarea diverselor textile din casă, în prezent o mare parte dintre ele pot fi spălate la maşina de spălat rufe. Dintre acestea, pot fi menţionate perdelele, draperiile, pilotele, cuverturile, lenjeriile de pat, husele, pernuţele decorative etc.

La ora actuală, există maşini cu o capacitate de încărcare de 8 kg, ceea ce vă permite să spălaţi ţesături voluminoase. De asemenea, programele şi funcţiile speciale vă permit să spălaţi o gamă largă de materiale: mătase (spălare delicată şi ciclu de centrifugare adaptat), bumbac, lână, pluş, materiale sintetice etc.

Esenţial este să urmaţi corect instrucţiunile de utilizare a maşinii şi să folosiţi temperatura adecvată pentru fiecare tip de material. De exemplu, cuverturile din lână vopsie (dar nu numai) necesită o temperatură de spălare mai scăzută (maxim 30 de grade). În caz contrar, îşi vor pierde din calitate şi culoare.

Geamurile, uşa, pereţii, trotuarul, aleile, mobilierul de grădină sunt doar câteva zone spre care trebuie să vă îndreptaţi atenţia la curăţenie.

Dacă pentru geamuri, uşi şi tocurile acestora folosiţi aceleaşi metode şi soluţii ca pentru cele de interior, pereţii, trotuarul şi grădina impun folosirea de procedee şi unelte speciale.

Murdăriile ca funinginea sau stropii de noroi, de pe pereţi se curăţă prin stropirea cu apă. Pentru aceasta aveţi nevoie de un dispozitiv de apă care se găseşte în magazinele de ustensile casnice sau se poate închiria de la firmele de închirieri de echipamente.

Vopseaua şi alte pete dificile pot fi îndepărtate folosind un spaclu sau o perie de sârmă. Petele de mucegai le puteţi îndepărta prin folosiera unei soluţii speciale contra mucegaiului.

Soluţii şi ustensile pentru curăţat

Solicitarile de serviciu tot mai mari fac ca timpul acordat activităţilor casnice să se reducă pe zi ce trece. Acest lucru este valabil şi în cazul uneia dintre cele mai minuţioase activităţi: curăţeania.

Deoarece într-o locuinţă există multe tipuri de suprafeţe, este recomandat ca pentru fiecare dintre acestea să folosiţi produse de curăţat destinate lor.

Întreţinerea parchetului se face prin aspirarea periodică şi prin spălarea cu mopul sau laveta umedă. Petele de orice fel trebuie înlăturate imediat ce au apărut, cu soluţii speciale de curăţare. Evitaţi întreţinerea acestuia cu produse de curăţat destinate plăcilor ceramice sau pardoselilor din vinilin. La fel, renunţaţi la utilizarea produselor de întreţinere care conţin detergenţi, solvenţi sau alte substanţe chimice care pot deteriora suprafeţele din parchet.

Ceramica este mai puţin pretenţioasă decât parchetul, iar întreţinerea sa este foarte simplă. Este suficient să aveţi la îndemână detergenţi speciali pentru plăci ceramice, pe care îi găsiţi în orice supermarket.

Produsele de curăţat inoxul sunt de mai multe tipuri: lichid, sub formă de cremă sau spray. Cel mai blând este cel sub formă de cremă şi de aceea şi cel mai indicat. Apa foarte dură lasă pete vizibile pe suprafeţele din inox, care se îndepărtează cu o lavetă uscată.

Pentru curăţarea inoxului, folosiţi burete din poliuretan, acoperit cu ţesătură din poliester. Nu utilizaţi niciodată bureţi cu inserţii metalice pentru acest tip de suprafeţe.

În cazul în care geamurile nu sunt foarte murdare, este suficient să le spălaţi cu o lavetă şi o soluţie specială. Dacă însă aţi renovat casa şi vă confruntaţi cu pete de var şi vopsea sau cu resturi de ciment, va trebui să le îndepărtaţi mai întâi cu un răzuitor. Acesta poate fi din metal, cu lamă şlefuită şi mâner din lemn, sau din plastic, cu lame care se pot înlocui.

O altă problemă pe care o puteţi întâmpina este înălţimea ferestrelor. Renunţaţi la metoda incomodă şi chiar periculosă a urcatului pe scaun, scară sau pervaz şi cumpăraţi o racletă cu ştergător. Aveţi grijă ca aceasta să permită conectarea unui prelungitor, pentru a putea curăţa şi jumătatea de sus a ferestrei. De regulă, racletele au mâner din oţel îmbrăcat în cauciuc, pentru o ergonomie sporită.

Curăţenia la exterior

Pentru curăţarea trotuarului şi aleilor, clasica mătură se poate înlocui cu un aparat de măturat sau aparat măturat-aspirat. Pentru un aspect mai evident de curat, este indicat ca aleile să fie spălate cu apă şi detergent.

Nu uitaţi de zonele verzi! Gunoaiele şi alte bălării nu au ce căuta în acest spaţiu menit să ofere o privelişte frumoasă. Pietrele decorative din curte le puteţi curăţa de praful depus cu aspiratorul şi apoi să le spălaţi.

Mobilierul îşi poate pierde aspectul estetic datorită condiţiilor climatice (temperaturi, ploaie), dar şi atacurilor insectelor.

Dacă deja a fost atacat de insecte xilofage, mobilierul (din răchită, pai, rafie etc.) se tratează prin badijonare cu un insecticid fungicid. Înainte de tratare, suprafaţa trebuie curăţată de orice fel de finisaj. Pentru a da mobilierului de grădină un aspect natural, foloseşte un lac incolor.

Pentru curte şi grădină, un tocător este binevenit, mai ales că frunzele continuă să cadă în această perioadă a anului.

O alternativă deosebit de comodă la clasica mătură pentru îndepărtarea zăpezii proaspăt aşternute este suflanta cu aer, cum este Suflanta BG 86, STIHL (cu catalizator).

Pentru îndepărtarea zăpezii, cea mai folosită unealtă este lopata. Deoarece operaţia este una grea şi repetitivă, care provoacă dureri musculare, este recomandat să se folosească o unealtă uşoară. Un înlocuitor excelent pentru lopată este împingătorul sanie.

 

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă