10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: 27 idei pentru amenajarea unei bucătării mici

FOTO: 27 idei pentru amenajarea unei bucătării mici

Bucătăria este un spaţiu multifuncţional, de aceea o suprafaţă generoasă a acesteia este cât se poate de avantajoasă. Cum cei mai mulţi dintre noi locuim în apartamente de bloc, cu bucătării de dimensiuni reduse, suntem nevoiţi să apelăm la diverse trucuri care să creeze impresia de spaţiu larg şi confortabil.

Bucătăriile mici par neprimitoare şi mai puţin practice. Însă, există nenumărate modalităţi prin care se poate crea impresia de spaţiu larg şi luminos. La aceasta contribuie lumina, culorile, finisajele şi nu numai.

Tipul de mobilier şi felul în care este amplasat contribuie în mare măsură la crearea unei bucătării spaţioase sau înghesuite. Este indicat să vă orientaţi spre un mobilier cu cât mai multe corpuri suspendate dacă bucătăria este lungă şi îngustă.

Dacă aveţi nevoie de mai mult spaţiu atunci când gătiţi, comandaţi un mobilier cu dublu blat, care poate îndeplini şi rolul de loc pentru servit masa. Pentru amplificarea spaţiului, alegeţi o mobilă scundă, care să nu depăşească nivelul ochilor.

Un efect similar veţi obţine cumpărând sau comandând corpuri de mobilier din aceeaşi gamă sau cu aceleaşi finisaje. Este recomandat ca mobilierul să îl montaţi pe pereţi opuşi şi să lăsaţi centrul bucătăriei liber, chiar dacă v-ar plăcea să amplasaţi o masă acolo.

Optaţi pentru scaune şi masă pliante deoarece ocupă puţin spaţiu şi pot fi extinse doar atunci când este necesar. Oricum, este bine ca scaunele să fie cât mai simple, exclus să aibă braţe, în caz extrem folosiţi scaune fără spătar.

Dacă locuiţi singur sau sunteţi un cuplu, masa care se poate plia pe perete poate fi soluţia optimă. Când comandaţi mobila luaţi în calcul şi faptul că dulapurile cu uşi de sticlă mată sau oglindă amplifică spaţiul.

Culorile contribuie semnificativ la crearea impresiei de spaţiu larg şi aerisit. Aşadar, zugrăviţi tavanul în alb deoarece albul ajută la amplificarea spaţiului şi dă senzaţia că încăperea este mai mare.

Pentru pereţi alegeţi culori neutre sau pastelate. Acelaşi lucru este valabil şi dacă optaţi pentru plăci ceramice. Este indicat ca acestea să aibă dimensiuni mici şi modele orizontale.

Renunţaţi la ideea cumpărării unui mobilier masiv şi în nuanţe închise deoarece creează impresia de spaţiu strâmt şi încărcat. Dacă optaţi pentru furnir de lemn, orientaţi-vă spre nuanţe ca fag, păr sau stejar deschis.

Orientaţi-vă să achiziţionaţi electrocasnice cu suprafeţe metalizate întrucât acestea reflectă lumina şi astfel contribuie la efectul optic de mărire a bucătăriei.

Pentru a salva din spaţiu, mascaţi electrocasnicele în piesele de mobilier. Dacă nu este posibilă această variantă pentru toate electrocasnicele, apelaţi la această opţiune pentru cuptor şi plită.

Mutaţi în debara electrocasnicele de care nu aveţi nevoie zilnic: robot de bucătărie, storcător de fructe etc.

Pentru a avea mai multă lumină naturală în bucătărie, nu blocaţi ferestrele cu storuri sau jaluzele groase.

Modul în care iluminaţi bucătăria este la fel de important. Mai multă lumină veţi obţine prin folosirea unei lămpi pe tavan, situată în centru. De asemenea, vă puteţi folosi de iluminatul zonal, cum ar fi spoturile montate în dulapurile suspendate.

Modificări de structură

Bucătăriile mici prezintă mai multe dezavantaje, dar o parte din acestea se pot remedia printr-o amenajare iscusită. Mai mult chiar, puteţi recurge la modificări substanţiale care să creeze impresia de spaţiu larg şi aerisit.

– Dărâmaţi total sau parţial un perete şi veţi obţine un efect de mărire a spaţiului. Peretele cu pricina poate fi cel care desparte bucătăria de living sau cel care o desparte de hol.

– Înlocuiţi vechea uşă cu una glisantă din sticlă care permite pătrunderea luminii dintr-o cameră în alta. Această variantă este cu atât mai bună cu cât gătiţi zilnic şi nu doriţi să aveţi o bucătărie deschisă.

– Dacă bucătăria deţine şi un mic balcon, acesta poate deveni o parte a bucătăriei prin renunţarea la peretele care le desparte.

Pentru modificări de structură cel mai bine întreabă un specialist! Iată ce ne spune în acest sens designer Irina Constantin, tel.: 0744.679.455, irina@knoxdesign.ro :

Nu recomandăm dărâmarea unui perete de rezistenţă, cu sau fără acordul autorităţilor. Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales în cazul unui cutremur.

De exemplu, dacă şi alţi vecini dărâmă câte un perete, rezistenţa clădirii va fi complet afectată. În al doilea rând, amenzile sunt foarte mari.

Ambientarea spaţiului prin iluminat va spori impresia de volum. Mobilierul degajat, care să nu sufoce încăperea, va ajuta la crearea senzaţiei de spaţiu liber.

Oglinzile sunt de mare ajutor, însă folosirea lor nu este oportună în orice spaţiu deoarece depinde de cameră şi de stilul amenajării.

În schimb, se pot folosi alte obiecte cu efect similar, de exemplu, uşi glisante sau dulapuri cu faţadele lucioase.

În bucătăriile mici se poate opta pentru mobilier care să integreze cât mai bine electrocasnicele şi care să ascundă perfect vasele şi utilităţile. Astfel, spaţiul va părea aerisit şi ordonat. De asemenea, culorile deschise sunt de un real ajutor în această situaţie.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă