10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum alegem patul şi accesoriile

FOTO: Cum alegem patul şi accesoriile

Odihna din timpul nopţii este esenţială pentru relaxarea organismului şi pentru recăpătarea energiei pentru a doua zi. Un somn de calitate depinde însă de mai mulţi factori, în primul rând de patul pe care dormiţi, de accesoriile sale – salteaua, perna, plapuma, dar şi de felul în care este .ambientat dormitorul.

Designul camerei, culorile acesteia, calitatea aerului, zgomotele dar şi caracteristicile saltelei şi ale pernei influenţează considerabil odihna. Iată ce spun specialiştii despre cum ar trebui să fie patul dumneavoastră pentru a avea confortul dorit.

Prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este legată de dimensiunea patului. Un pat prea mic va crea agitaţie în timpul somnului, iar dimineaţa nu e exclus să vă treziţi obosit. Dacă dormiţi singur, dimensiunea optimă este de 180×200 cm.

În general pentru un pat dublu dimensiunile pornesc de la cele ale saltelei. Aici există nişte dimensiuni standard, de la 140 -160 – 180 -200/200 cm.

Marea majoritate a oamenilor se va putea cu uşurinţă mulţumi cu unul dintre modelele standardizate însă pentru unii vor fi necesare dimensiuni speciale (de exemplu pentru persoanele foarte înalte sau foarte solide se pot confecţiona saltele cu dimensiuni speciale). 

Tetiera patului este un element important pentru aspectul acestuia. Aceasta va avea o notă caracteristică asupra stilului acestuia. Ea va face legătura cu restul mobilierului din încăpere dar şi cu culorile alese pentru pereţi sau pentru perdele şi draperii.

Ea va atrage cel mai mult privirea. Deşi aparent neimportantă, estetic vorbind este cea mai interesantă parte a patului. Tapiţată, poate avea un aer clasic sau glamour; iar din lemn va avea un aspect minimalist sau retro; din fier forjat poate fi romantică sau vintage. Alegeţi cu atenţie acest aspect, în corelaţie cu stilul propriu şi aspectul pe care vreţi să îl daţi încăperii. 

Salteaua

Pe lângă formă, există nenumărate modele de ales pentru saltea după textură, materiale şi duritate. Moale, tare, cu memory foam sau cu păr de cal,  fiecare model are adepţii săi, cu motive foarte bine susţinute.

Pentru a lua o decizie în privinţa asta este bine să ştim ce ne place şi cum dormim. În funcţie de poziţia în somn se poate alege tipul saltelei şi al pernei.

Din punct de vedere al poziţiei coloanei în timpul somnului mulţi susţin saltelele ortopedice. Pe de altă parte, pentru un somn liniştit fără schimbări dese de poziţie se zice că se recomandă cele cu memorie.

Lungimea saltelei trebuie să fie cu cel puţin 20 de cm mai mare decât înălţimea ta. O saltea pentru o singură persoană trebuie să aibă o lăţime de cel puţin 90 de cm, iar cele duble de cel puţin 140 de cm.

Pernele

O pernă bună umple spaţiul liber dintre gât şi umăr. Pernele umplute cu fulgi sau cu puf sunt mai indicate deoarece menţin poziţia corectă a coloanei vertebrale, ajută corpul să se detensioneze şi îmbunătăţesc circulaţia facială. O înălţime optimă a pernei este între 10 şi 15 cm.

Perna trebuie să fie ajustabilă pentru a se plia variatelor poziţii de somn, să elimine orice punct de disconfort. În funcţie de poziţia în care dormiţi (pe burtă, pe spate, pe o parte), e bine să alegeţi perne cu diferite variante de înălţime: joase, înalte, foarte înalte.

Dacă dormiţi pe o parte sau pe spate, aveţi nevoie de o pernă înaltă, dacă dormiţi pe burtă, cea mai bună alegere este o pernă joasă. Pernele ergonomice au o formă specială, care urmează conturul capului şi gâtului, pentru a vă sprijini uniform toţi muşchii.

Perna pentru genunchi este recomandată persoanelor care suferă de leziuni ale genunchiului şi şoldului, de dureri cronice de spate sau de sciatică. O astfel de pernă atenuează forţa de suprasolicitare a articulaţiilor.

Pernele relaxante pentru gât sunt ideale pentru persoanele care suferă de spondiloză cervicală şi alte afecţiuni osoase sau articulare ale gâtului. Acestea îndepărtează tensiunea de la nivelul muşchilor.

Pentru a preveni umflarea picioarelor pe timpul nopţii, se poate adăuga un suport confortabil care să ridice gleznele şi gambele. Este benefică utilizarea unor perne cu conformaţie reglabilă, din materiale moi.

Pilotele

Sunt realizate din fibre sintetice, puf de gâscă, microfibre şi lână prelucrată industrial. Este de preferat ca feţele acestora să fie din bumbac, un material moale şi apreciat.

Pilotele realizate din microfibre sunt cele mai uşoare, tratate septic şi cu preţ accesibil, Pilotele din puf de gâscă sunt considerate cele mai călduroase.

Cele din fibre sintetice prezintă avantajul de a se întreţine uşor, au greutate redusă şi asigură o bună aerisire. Sunt mai puţin rezistente în timp.

La cumpărarea unei pilote trebuie să luaţi în calcul următoarele: anotimpul pentru care vreţi să o cumperaţi, dimensiunile pe care doriţi să le aibă, materialul din care să fie realizată. Pilotele confecţionate din microfibră pot fi folosite în orice anotimp,  iar cele din lână şi puf, doar iarna.

Sfaturi practice pentru cumpărarea de pilote, pături şi pleduri

Unele cuverturi, pături şi pleduri ies la spălat. Evitaţi-le pe cele din materiale vopsite strident, precum şi produsele de curăţat care decolorează. Există soluţii speciale pentru spălarea lor, astfel încât culorile să se menţină mai mult timp.

Luaţi în calcul şi faptul că unele materiale intră la apă. În acest caz, este bine să optaţi pentru dimensiuni mai mari decât cele necesare.

Cuverturile sau pledurile cu broderii sau volane riscă să se deterioreze la maşina de spălat. Apelaţi la o curăţătorie.

Alegeţi pilote tratate antialergic şi antiseptic în special pentru camera copiilor. Pilotele care au feţele casetate sunt mai bune deoarece umplutura nu se strânge într-un singur loc, rămânând într-un strat uniform pe toată suprafaţa acesteia.

 

Cele mai citite

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...
Ultima oră
Pe aceeași temă