14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO: Noul sediu GOLDART Ghildush -un model de reşedinţă pentru marii colecţionari

FOTO: Noul sediu GOLDART Ghildush -un model de reşedinţă pentru marii colecţionari

Casa din strada I.L. Caragiale nr. 7 bis, unde începând cu anul acesta GOLDART Ghildush va oganiza evenimente artistice şi licitaţii, o superbă vilă interbelică în stil Neo-Românesc, varianta modernizată, cu influenţe Art-Deco, a fost proiectată de arhitectul Petre Antonescu şi construită în jurul anului 1930.

Este o clădire remarcabilă, aflată pe lista de patrimoniu a Ministerului Culturii, un spaţiu luminos şi primitor, cu parfum de epocă şi încărcat de istorie şi artă. Deşi nu este de dimensiuni foarte mari, surprinde prin proporţiile echilibrate, prin volumetrii şi finisajele excepţionale.

A fost reşedinţa Primarului Bucureştiului (1922), Matei Gheorghe Corbescu, om politic liberal, ziarist, doctor în drept la Paris, fost Prefect al oraşului Bucureşti (1908-1910). De altminteri, Intrarea I.L. Caragiale, pe care este situată una dintre laturile casei, a purtat mult timp numele “Aleea Corbescu”.

Ulterior, în această casă a locuit fiica fostului primar al Bucureştiului, Marica Munteanu, iar în perioada comunistă, demnitari politici. Nu mai puţin important legat de arhitectura şi modul în care a fost construită casa este şi faptul că Matei Gheorghe Corbescu a fost bun prieten cu arhitectul Petre Antonescu.

Motivul pentru care prezentăm mai pe larg această casă este de a demonstra că renovarea unor astfel de clădiri vechi poate avea un rezultat benefic, care nu îşi găseşte nicidecum corespondentul în clădirile noi.

Vila este situată în plin centrul Bucureştiului şi, după cum ştim, multe astfel de case (chiar de patrimoniu) au cazut în ultimii ani pradă demolărilor, construindu-se în schimb clădiri de birouri din beton şi sticlă, desigur, avantajoase din punct de vedere financiar.

Alt motiv al prezentării este faptul că, întrunind exact condiţiile pentru locuirea de către o familie (aşa cum de fapt a fost şi concepută), vila, mai ales cum se prezintă acum, reprezintă un model de amenajare, decorare şi stil de viaţă pentru reşedinţele de lux, în primul rând pentru colecţionarii de opere de artă.

Aici te simţi confortabil şi relaxat, departe de cel conferit de o casă muzeu, de exemplu. Intrată acum în circuitul artistic, casa asigură ambianţa perfectă promovării artei plastice interbelice şi relaţionării cu arta şi designul contemporane.

Va putea fi vizitată, urmând să adăpostească expoziţii cu opere de artă care urmează să fie licitate, proximul eveniment de acest fel urmând să fie cel de luni, 27 ianuarie, la Intercontinental.

Mansarda casei, amenajată în stil contemporan, este locul de expunere a obiectelor de design unicat promovate de Dizainăr şi care vor participa, la rândul lor, cu o prezenţă constantă, la licitaţiile GOLDART Ghilduş.

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă