15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIdei şi soluţii pentru zugrăvitul la interior: Soluția simplă pentru a...

Idei şi soluţii pentru zugrăvitul la interior: Soluția simplă pentru a schimba look-ul casei

Culorile sunt foarte importante în amenajarea casei, iar zugrăvitul este cea mai la îndemână soluţie pentru amenajarea şi (re)decorarea interiorului.

Pentru alegerea şi dozarea culorilor într-o încăpere se pot folosi mai multe reguli. În primul rând, alegerea culorilor se face în funcţie de destinaţia încăperii. Astfel, în spaţiile de zi se pretează culorile calde şi soft, iar în dormitor, mai degrabă cele reci.

O altă regulă foarte importantă se referă la „proporţia de aur“, potrivit căreia trebuie să vă concentraţi pe trei culori, pe care să le folosiţi în proporţiile 60/30/10. Dacă o aplicaţi corect, veţi găsi imediat răspunsul la întrebări de genul: cum să zugrăvesc pereţii? în ce nuanţă să fie draperiile sau ce esenţă de parchet să aleg?

Înainte de aplicarea vopselei pereţii trebuie pregătiţi, iar pentru aceasta mai întâi eliminaţi vechile finisaje. Mai exact, curăţaţi pereţii cu apă şi un burete, iar apoi lăsaţi-i să se usuce. Înainte de a trece la următoarea operaţiune, verificaţi cu atenţie suprafaţa, ca să vedeţi dacă există găuri sau fisuri. În cazul în care ele există, umpleţi-le cu mortar sau ipsos.

Urmează amorsarea pereţilor, necesară atunci când substratul este foarte absorbant. În plus, prin amorsare, veţi economisi o cantitate importantă de vopsea. Ultimul pas este vopsirea propriu-zisă a pereţilor.

Sfaturi utile pentru decorare

Citiţi întotdeauna indicaţiile de pe cutia de vopsea. Acolo găsiţi informaţii despre numărul necesar de straturi de vopsea, despre timpul de uscare şi eficienţă.

Întotdeauna zugrăviţi mai întâi tavanele şi abia apoi pereţii. Astfel, orice picătură de vopsea care va cădea nu va murdări o suprafaţă proaspăt vopsită. Nu începeţi vopsirea nici din partea de sus, nici din partea de jos a peretelui, ci din interior. În felul acesta evitaţi imperfecţiunile, care apar atunci când vopseaua nu poate fi distribuită cum trebuie înspre tavan sau podea.

Nu uitaţi să acoperiţi bine pardoseala înainte de a vă apuca de treabă şi demontaţi caloriferele, pentru a zugrăvi şi suprafaţa din spatele acestora.

Protejaţi prizele şi întrerupătoarele de urmele de vopsea cu scotch de hârtie sau folosiţi o pensulă mică şi plată pentru a vopsi în jurul lor fără a le murdări.

Odată ce ați stabilit zona din care începeți vopsirea peretelui, nu întrerupeți lucrul la jumătatea acestuia, ci continuați până la celălalt colț fără să reveniți la porțiunile pe care s-a aplicat deja vopseaua.

Dacă pe porțiunile înguste, vopsite cu pensula, se remarcă diferențe de aspect față de fondul peretelui, se recomandă să reveniți la vopsirea cu mini-trafaletul fără montură la un capăt, ce permite vopsirea în colțuri.

Alegerea şi testarea vopselei lavabile

De obicei, vânzătorul pune la dispoziţie o multitudine de cartonaşe colorate, de la diverşi producători de vopsea lavabilă. Dar dacă v-aţi hotărât la o culoare, ce nuanţă să alegeţi din numeroasele variante?

Cel mai bine este să puteţi lua câteva mostre de vopsea, să le aplicaţi acasă pe o suprafaţă mică şi să alegeți nuanţele care v-au plăcut cel mai mult. Trebuie de asemenea să urmăriţi cum se comportă vopseaua pe parcursul unei zile în funcţie de lumina naturală care pătrunde în cameră, dar şi în contact cu lumina artificială.

Trebuie să ştiţi că vopseaua lavabilă colorată se mixează pe loc în magazine, printr-un sistem computerizat, combinând nuanţatorul ales cu vopseaua albă.

Tips&Tricks: Vopsea simplă sau decorativă

 Anamaria Căpățineanu, Designer de interior, gavia concept, anamaria@gaviaconcept.com

Dacă vreţi un look nou pentru casă, schimbarea paletei cromatice este probabil cea mai accesibilă soluție. Cu ajutorul vopselelor puteţi schimba starea de spirit a casei salvând timp și bani.

Ideal ar fi ca înainte de a opta pentru o culoare sau alta să vă puneţi câteva întrebări cu privire la efectul pe care vreţi să îl obțineţi. Vreţi să dați adâncime încăperii, vreţi să reduceţi din înălțimea ei, vreţi să obțineţi mai multă lumină, vreţi să creaţi o anumită zonă de interes?

Culorile reci crează senzația de depărtare, așa că pentru a conferi adâncime unei încăperi, tonurile reci pot fi cele mai potrivite. Pentru a reduce distanța, ideale sunt nuanțele calde. Sfatul nostru este să vă creeaţi un moodboard – puneţi pe hârtie ceea ce vă inspiră!

Găsim inspiraţie în tot ce ne înconjoară, iar natura are un dar de a crea combinația perfectă de culori. Dacă acest lucru este prea artistic, atunci cereţi sfatul specialiștilor. Companiile de design interior vă pot ajuta să luaţi deciziile potrivite, pe baza unui proiect de design sau a unei consultanțe.

În ceea ce privește textura, dacă pentru anumite încăperi, ca dormitorul sau livingul, sunt recomandate culorile mate, pentru cele cu un grad mai mare de expunere la schimbări de temperatură, la aburi și umiditate în general, așa cum sunt baia și bucătăria, sunt mai potrivite vopselele mai rezistente și cu un aspect lăcuit.

Un alt aspect important de avut în vedere este optarea pentru vopsea lavabila simplă sau decorativă. Vopseaua decorativă de interior fascinează prin intensitatea culorilor, eleganţă, cromatică, accentele deosebite, volumul şi ambianţa efectelor finale obţinute.

Acest tip de vopsea poate fi aplicată pe toți pereții unei încăperi, inclusiv pe tavan dacă efectul ales nu este unul prea dramatic, sau puteți alege să o aplicaţi doar în zonele pe care doriţi să le puneţi în valoare, ca de exemplu să încadraţi canapeaua din living sau să o aplicaţi pe peretele pe care este suspendat televizorul. Pot fi create efecte de „marmură“, de catifea, de beton sau metalizate.

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă