17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialÎntâlnire de lucru CE, DG Afaceri generale si ARACO privind măsurile...

Întâlnire de lucru CE, DG Afaceri generale si ARACO privind măsurile necesare pentru imbunătățirea activității sectorului de constructii din ROMANIA

In ziua de 29.01.2015 au avut loc la sediul Reprezentei CE la Bucuresti, la invitatia acesteia, discuții cu reprezentanții ARACO privind măsurile necesare relansării activității de constructii in Romania. Întâlnirea a debutat cu o descriere a principalelor amenințări si vulnerabilități cu care sectorul se confrunta in ultimii ani.

Principalele măsuri necesare propuse pentru a fi preluate de CE in discuțiile cu Guvernul in exercițiu al Romaniei au fost următoarele :

Susținerea cu resurse financiare din buget, Programele operaționale sectoriale si noul Plan de investiții strategice comunitare a relansării investițiilor in ROMANIA.
Executarea unui program pe termen scurt de achitare a creanțelor catre societățile de constructii.
Adoptarea  Master Planului General de Transport cât mai rapid cu putința, transpartinic si in baza consultărilor cu reprezentanții mediului de afaceri organizat.
Implementarea cât mai rapida in legislația interna a pachetului de Directive comunitare privind achizițiile publice si concesiunile.
Convenirea unei secvențe cronologice noi de licitare a serviciilor de consultanta si de execuție la proiectele de infrastructura.
Reimplementarea Condițiilor contractuale FIDIC in legislația naționala in formatul agreat de MFE, FIDIC, ARACO si ARIC.
Promovarea  si susținerea financiară a unor  programe speciale ( eficientizare energetică, structuri critice, protecție antiseismica, dezazbestizare etc) fie cu bani de la buget fie cu bani din Programul de investiții strategice europene.
Promovarea prin act normativ a obligativității certificării profesionale in activitățile din sectorul de constructii.
Relansarea promovării unor soluții de management privat pentu principalele entități achizitoare cu capital de stat.
Finanțarea unor programe de pregătire a echipelor tehnice de la entitățile achizitoare si societățile de constructii pentru procedurile de lucru care vor deriva din modificarea legislației achizițiilor publice.
Atragerea de experți tehnici neutri in comisiile de licitații la entitățile achizitoare cu capital de stat.

S-a convenit ca discuțiile la nivel de consultări între reprezentanta CE la Bucuresti si ARACO vor continua pentru a identifica măsurile oportune si necesare relansării activității de constructii in România..

 

 

Cele mai citite

Stațiunea MAMAIA, cea mai bună stațiune de pe litoral. Premiu special la Gala Destinația Anului 2024

Stațiunea MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral, distincție care a fost oferită de Mihai Barsan, Președintele Consiliului...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

O comună bogată din Teleorman toacă banii pe pavele, garduri, gratare în curtea școlii și studii de fezabilitate inutile

Suntem în 2024: campanie electorală, alegeri locale și parlamentare. Val de promisiuni electorale, efervescență, polemici și dezbateri.   Ne-am hotărât să facem un reportaj la...
Ultima oră
Pe aceeași temă