13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIzolaţia cu fibre de celuloză, o soluţie cu adevărat ecologică

Izolaţia cu fibre de celuloză, o soluţie cu adevărat ecologică

Sistemul de izolație cu celuloză este o soluție modernă și performantă de izolare termică și fonică, realizată prin injectarea sub presiune în spațiul de izolat a fibrei de celuloză.

Materia primă este compusă din material organic obținut prin reciclarea hârtiei, ignifugat, aditivat cu soluție antiseptică pentru prevenirea apariției fungilor și tratat împotriva dăunătorilor (ex. rozătoare, insecte).

 Este de menţionat că izolaţia cu fibre de celuloză prezintă performanţe termice deosebite: conductivitatea termică a fibrelor de celuloză este de 0.037 kW/mk, mai bună decât cea a izolațiilor clasice cu vată minerală sau polistiren (vata minerală din fibră de sticlă: 0.044 W/mk;  vata minerală bazaltică: 0.042 W/mk; polistiren expandat: 0.045 W/mk).

De asemenea, proprietățile fizice ale celulozei îi permit să ajungă în spații sau zone înguste din jurul instalațiilor aflate în pereți, cum ar fi țevi și conductori electrici, nelăsând zone de aer libere care ar putea reduce eficienţa izolației termice. Prin etanșarea pereților și şarpantelor cu sistemul de izolaţie cu celuloză Termocel se elimină infiltrațiile de aer, curenții de convecție şi, în consecință, se creează o barieră termică eficientă.

 Adițional, celuloza acționează în distribuiţia uniformă a umezelii prin cavitățile unde este folosită, prevenind acumularea ei într-o zonă și ajutând la o uscare mai rapidă.

Proprietăți ecologice

Materialul folosit are un conținut reciclabil, impactul faţă  de mediu fiind deosebit de scăzut şi nu conţine substanţe toxice. Alte avantaje constau în costurile mai mici de fabricație per kilogram față de alte materiale convenționale iar  calitățile și proprietățile izolației cu celuloză pot scuti cu 20 – 50% facturile la utilități.

Poate cea mai importantă calitate este aceea că izolaţia este „verde“: spre deosebire de alte materiale de izolaţie, celuloza nu reţine apa sau umiditatea şi se usucă, comportându-se la fel ca şi lemnul (din care provine).

Nu sunt folosiţi poluanţi la fabricarea materialului, iar acesta nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor de companie.

Izolarea fonică

Celuloza umple complet cavitățile, lăsând foarte puține zone cu aer. prin care poate trece sunetul, asigurând reducerea zgomotelor din interior. De asemenea, are abilitatea de a bloca aerul în interiorul ei.  Este de menţionat că densitatea pe metru cub a celulozei instalate în izolații este de 2-3 ori mai mare în comparativ cu alte materiale.

Aplicaţii

Sistemul de izolaţie cu celuloză Termocel este folosit pentru izolarea clădirilor vechi și noi, pe structură de lemn sau fier și zidărie, a podurilor, şarpantelor etc. Cele două procedee tehnologice folosite sunt izolarea gravitațională și izolarea (injectare) sub presiune. Instalarea sistemului de izolaţie interior se face cu ajutorul pompelor de injectare de către lucrători specializați, urmând proceduri specifice izolării cu celuloză.

Între aplicaţiile sistemului de izolaţie cu celuloză se numără: izolări interioare,  izolarea acoperișului, izolarea termică a mansardei, izolarea podurilor nelocuite, izolarea caselor din  lemn, izolarea caselor de metal sau din zidărie, izolarea termică a spațiilor industriale (ex. depozite, hale), izolarea construcțiilor anexe (ex. garaje).

Celuloza se poate folosi pe toate suprafeţele, se aplică fără mai multe straturi, fără rebuturi şi fără a necesita manipularea materialelor de izolaţie la locul de montaj. Se prelucrează rapid şi nu necesită loc de depozitare.

Avantaje

Instalarea rapidă  şi faptul că este un produs ecologic reprezintă avantajele principale. Procesul de aplicare se face direct din maşina de transport prin intermediul furtunului spre tavan, perete sau acoperişul care trebuie izolat. Furtunul se trece prin deschideri (ferestre), operaţia de injectare a materialului putând dura doar câteva ore pentru întregul pod, de exemplu. 

Nu mai puţin important este faptul că este vorba despre un material cu proprietăți termo și fonoizolatoare superioare celor tradiționale şi care oferă soluții tehnice performante, densitatea instalată pe metru cub a celulozei fiind  aproximativ de trei ori mai mare decât a celorlalte materiale existente.

Tratarea celulozei cu săruri borice asigură un control superior împotriva mucegaiului, insectelor și a rozătoarelor. S-a demonstrat că după o perioadă de timp de câteva luni de saturare cu apă a zonei izolate cu celuloză, nu s-a remarcat prezența mucegaiului, izolațiile cu celuloză neformând deci mucegai. Celuloza nu cauzează nici coroziunea metalelor şi, deasemenea, poate fi aplicată şi pe lemnul umed.

De asemenea, tratamentul celulozei cu Bor îi conferă un loc în clasa superioară de protecție a materialelor rezistente la foc (clasa B-s2).

 Economii şi preţuri

Alegerea celulozei ca material de izolaţie conduce la realizarea de economii ale energiei de încălzire de până la 50% față de izolațiile obișnuite.

Preţurile diferă în funcţie de grosimea stratului ce urmează a fi izolat şi densitatea la care este injectată celuloza, preţurile începând de la 8 euro/mp.

Informaţii suplimentare: www.termocel.ro, Alexandru Stoica, tel.: 0733 988 956, alexandru.stoica@termocel.ro

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă