12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialLa Moşie chirpiciul devine nobil

La Moşie chirpiciul devine nobil

Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din România, a proiectat o casă care demonstreaza că, departe de a fi depasite sau derizorii, materialele si elementele arhitectonice traditionale pot fi un reper valid pentru arhitectura contemporana.

3800 mp de teren, 400 mp amprenta la sol, 10 camere dispuse la parter si etaj plus un pod „open space”, pretabil la conferinte sau alt soi de activitati extinse, la care se adauga spatii de depozitare si centrala termica. Acestea sunt, in date sumare, caracteristicile tehnice ale casei care a fost inaugurată ca pensiune in 2013, la trei ani de la inceperea proiectarii.

Scopul declarat al pensiunii este acela de a promova o buna calitate a arhitecturii rurale destinate turismului sau traiului curent. Cei care aleg La Mosie ca destinatie turistica pot vedea, pe viu, ca PVC-ul la usa sau fereastra, ori tabla ondulata pe acoperis nu sunt neaparat cele mai bune solutii pentru mediul rural, a carui specificitate ar trebui promovata mai insistent, atat in beneficiul vizitatorilor, cat si al localnicilor.

La Mosie sunt inglobate grinzi, plansee si tamplarie din lemn, inchideri cu caramizi din chirpici, tencuieli cu pamant, iar la decorarea ei s-au folosit elemente de ceramica traditionala, mobilier din lemn, tesaturi manuale realizate de mesteri populari, precum si elemente de port traditional. E un fel de reverenta, in registru modern, fata de viziunea si tehnologia populara – camerele sunt cu intrare de pe terase, streasina e ampla, cerdacul e adanc.

Casa mare se multiplica printr-o casa a lemnelor, o casa a animalelor si pasarilor (rate, gaini, vaca, cal, iepurasi…) si o casa a… masinilor, adica o parcare de 10 locuri. Iazul nu e de neglijat!

Merita spuse cateva vorbe si despre Bolovani, locul in care s-a ridicat pensiunea. Este atestat inca de la 1632 (la vremea aceea era un antroponim raspandit). In acest moment, in proximitatea locului se afla o rezervatie naturala de 4 stele cu profil cinegetic (sunt mistreti, cerbi, iepuri, fazani), dar si rezervatia de zimbri de la Bucsani, la doar 20 de km.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...
Ultima oră
Pe aceeași temă