13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialLa orizont târgul SPOGA+GAFA ne dezvăluie tendinţele anului 2014 pentru grădină: retro,...

La orizont târgul SPOGA+GAFA ne dezvăluie tendinţele anului 2014 pentru grădină: retro, scaune de regizor şi picnic de lux

Ne dorim să petrecem tot mai mult timp liber în grădină, departe de lume şi de stresul cotidian.  La o cafea, stând relaxaţi cu familia sau cu prietenii, la un barbeque, ocupându-ne de gazon, plante sau flori, regândind decorul sau pur şi simplu zăcând pe o confortabilă sofa, lista activităţilor în grădină sau pe terasă poate continua la nesfârşit, iar din acest motiv grădinile personale trec printr-o etapă de renaştere.

Pentru a avea grădina ideală, aceasta trebuie să fie în acelaşi timp confortabilă şi funcţională, ambientală şi accesorizată, nostalgică şi energizantă, cu alte cuvinte, să fie în pas cu moda iar de aceea avem nevoie de inspiraţie. O sursă excelentă o reprezintă târgul spoga+gafa iar noi vă dezvăluim în avanpremieră cele mai calde noutăţi care se prefigurează la acest eveniment.

Bucuria grădinăritului în loc de frustrare – aceasta este părerea unanimă despre unul dintre cele mai importante hobby-uri de outdoor. Conform acestei atitudini referitoare la tema grădină, amatorii de outdoor se pot bucura  de numeroase noutăţi.

Trei zile de grădină pură sunt aşteptate  între 31 august şi 2 septembrie la Köln la târgul spoga+gafa. Pe o suprafaţă de 241.000 mp se vor prezenta noutăţile în materie de grădină de la peste 2.000 de ofertanţi provenind din peste 50 de ţări.

Numai din aria de mobilier şi lifestyle vor fi prezenţi 700 de ofertanţi, iar segmentele prezentate vor cuprinde o arie extrem de largă, de la mobilier, la plante, materiale şi diferite aparate, unelte şi accesorii.

Universul grădinii este împărţit pe mai multe  tematici: viaţa în grădină, îngrijirea şi  amenajarea grădinii, grădina unică şi grădina obişnuită.

Conform tradiţiei, cel mai mare segment este compus din domeniul garden living. Acesta include printre altele mobilier pentru grădină şi terasă, decoraţiuni, camping şi timp liber, precum şi sport şi jocuri şi prezintă produse care transformă grădina, balconul sau terasa în spaţii verzi de trai.

Sunt prezentate nenumărate soluţii privind accesoriile, echipamentele, iluminatul, piscinele etc. Cei mici nu sunt uitaţi, acesta fiind la rândul său argumentul ca multe dintre accesorii şi decoraţii să capete un aer nostim, de multe ori glumeţ. Animăluţe simpatice, dar şi decoraţii sofisticate se pot întâlni deseori.

Sunt anunţate în continuare canapele cu look indoor, modele din lemn de tec şi lounge-uri. Cuvintele-cheie care reprezintă tendinţele de ultimă oră sunt: retro, scaunele de regizor şi picnicul de lux.

Vine valul retro

Cu cât ritmul vieţii este mai alert şi cu cât suntem înconjuraţi de mai mult hightech, cu atât mai mult ne este dor de lucrurile cunoscute în trecut. La stilul retro actual designul nu este însă pur şi simplu copiat, ci combinat cu un look modern. În centrul atenţiei se află bucuria nostalgiei. Şi astfel vom avea parte în sezonul următor de mobilier outdoor care ne întoarce privirea spre trecut într-un mod fermecător

Paleta cuprinde de la măsuţe mici ovale şi balansoare până la variante moderne ale modelelor din fier forjat şi mobile în culori pastelate sau în culorile aprinse ale anilor ‘70. Pe lângă acestea un „must have“ îl reprezintă balansoare în stilul Hollywood şi fotoliile cu spătare înalte ca ale bunicii, bineînţeles reinterpretate. Pentru balcoane, unde spaţiul este mai redus, se recomandă soluţia balansoarelor care se atârnă, în dungi şi culori foarte vii inspirate din stilul etnic columbian (de unde provin).

Modele relaxate, cool, cu structură simplă, realizate deseori dintr-o combinaţie din lemn (de preferinţă tec) şi fibre, disponibile în multe culori, deosebit de practice având un cadru pliabil, putându-se transporta şi depozita fără probleme, scaunele de regizor reprezintă ultima găselniţă a designerilor în materie de amenajare a grădinii şi terasei, conferind un sentiment de Hollywood .

Tendinţe de top

Locşorul propriu din grădină este amenajat la o valoare din ce în ce mai mare şi este asortat până la cele mai mici detalii. Pe vremuri, picnicul se petrecea pe o pătură iar între ingredientele speciale se numărau coşurile împletite, şervetele apretate şi… nelipsita sticlă de vin roşu. Aceste vremuri au trecut. Din ce în ce mai mult întâlnirea între prieteni în natură se transformă într-un picnic de lux cu scaune scunde şi perne relaxante, taburete stil şi scaune cu spătar, precum şi măsuţe mici cu mâner ce pot fi transportate fără probleme. Sub cerul liber este o adevărată atmosferă de lounge.

Lila în toate variaţiunile

În continuare nu se poate concepe domeniul outdoor fără alb şi nuanţe stinse cum ar fi maro, bej şi nisipiu. Pe lângă acestea, o altă culoare mai mobilează grădina contemporană: lila, culoarea inspiraţiei. De când experţii de la Pantone au ales „Radiant Orchid“, un amestec între fucsia, violet şi roz, ca şi culoarea tendinţelor anului 2014, aceasta dă tonul în domeniul modei şi al produselor cosmetice iar actualmente nu se poate concepe nici o grădină fără lila viu şi energic, atât în variante puternice, cât şi delicate.

Bucătărie Gourmet pentru fani Outdoor

Sfârâitul pe grilajul fierbinte al grătarelor devine din ce mai sofisticat. Astfel, de exemplu este posibil să faci un grătar pe mai multe nivele. În timp ce pe cel de jos se prepară friptura, pe cel mijlociu sunt pregătite legumele şi pe cel de sus se menţine caldă pâinea.  Smoker-ul trece şi el printr-un proces de renaştere, carnea şi peştele capătând astfel o aromă deosebită.

Calitatea şi transportabilitatea grătarelor nu se mai află în contradicţie. Pentru fanii cărbunelui de lemn există mici grătare, în care cărbunii devin singuri incandescenţi şi nu mai trebuie decât să fie turnaţi în grătar. Tot în tendinţe se regăsesc şi variantele portabile, care sunt mici, compacte şi pot fi puse în funcţiune printr-o simplă mişcare. Nu mai au nimic de-a face cu grătarele clasice de unică folosinţă. Dimpotrivă, modelele au stil, sunt şic şi conving prin caracteristicile practice. Fie că este vorba de un look crom mai cool, de o rafinată suprafaţă neagră mată sau de culori îndrăzneţe (lila, verde, chili), efectul optic al grătarelor nu mai este nici el neglijat.

 Din ce în ce mai sofisticate sunt şi accesoriile. Fie că este vorba despre tacâmurile de grătar de calitate, presa pentru mini-hamburgeri, dispozitivul de afumare sau piatra pentru Pizza – pentru fiecare fan al sfârâielilor se găseşte câte ceva. Deosebit de practice se dovedesc a fi şorţurile cu buzunare potrivite pentru cleşte, furculiţă şi pensulă.

Uneltele pentru grădinărit: durabilitatea se întâlneşte cu high-tech-ul

În domeniul tehnicii de îngrijire a grădinii şi în special a gazonului, maşinile de tuns iarba şi aparatele cu acumulator sunt în continuare produsele. Ele conving utilizatorii,  prin combinaţia excelentă dintre performaţă şi uşurinţa de folosire. În acest context, prezervarea resurselor este o problemă de interes major. Modele economicoase din punct de vedere al energiei şi diminuarea emisiei de CO2 sunt aspectele cele mai importante. Pe lângă acestea, privirile sunt îndreptate şi către confort în utilizare iar mai nou acesta este înţeles inclusiv ca şi câştig de timp. Astfel un new-entry este reprezentat de robotul de tuns iarba care poate fi programat şi controlat prin telecomandă în timp ce aplicaţiile sale pentru grădină oferă foarte rapid indicaţii utile în ceea ce priveşte plantarea sau semănarea.

Este de menţionat că pe piaţa românească se găseşte din luna tecută la distribuitorii STIHL-VIKING robotul inteligent de tuns iarba iMow, lansat de compania Viking cu puţin timp în urmă.

O altă noutate este reprezentată de senzorii din răsaduri, care pot, de exemplu, recunoaşte de ce au nevoie plantele şi transmite informaţiile mai departe către un smartphone.

Pentru că din ce în ce mai mulţi tineri se interesează de lucrul în grădină, lopeţile, fierăstraiele şi găleţile se transformă în obiecte şic, atrăgând privirile prin culori aprinse, design jucăuş sau mesaje inscripţionate.

Mai multe informaţii pentru participare la târg sau vizitare: Roberta Moldoveanu, reprezentanta Kölnmesse în România şi Republica Moldova, tel.: +40 722.238.214, roberta.moldoveanu@koelnmesse.ro,  info@koelnmesse.ro, www.koelnmesse.ro

 

 

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă