16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPavează singur cu piatră!

Pavează singur cu piatră!

Ecriză, vrei să faci economii şi, în acelaşi timp, să mai schimbi ceva prin curte şi să sporeşti valoarea proprietăţii tale. Cum faci să cheltuieşti cât mai puţin? Simplu, renunţi la manoperă şi faci treaba singur. Eu te învăţ, de pildă, să pavezi o zonă din curte.

PAS 1: Ia o sfoară, încadrează terenul pe care vrei să pavezi (verifică unghiurile drepte cu un echer), trasează dungi cu praf de cretă şi decopertează solul la 15 cm. Apoi treci la fabricarea scheletului din lemn, dacă vrei ca aleea să fie în pavele. Întinde un strat de pietriş mic, gros de 1-2 cm.

PAS 2: Pune ciment în cofrag. Atât de gros, încât, când aşezi piatra, aceasta să ajungă la marginea de sus a cofragului, nici mai sus şi nici mai jos. Trebuie să ai alături o cantitate suplimentară de ciment, pentru cazurile în care stratul deja turnat e prea subţire. Ai grijă să aibă consistenţa potrivită!

PAS 3: Începe placarea dintr-o latură, cea mai îndepărtată de tine, continuă cu cele două perpendiculare pe ea, abia apoi ocupă-te de mijloc. Ai grijă să nu laşi mai mult de 2 cm între pietre. Verifică mereu, cu o scândură dreaptă, nivelul pietrelor; dacă sunt prea ridicate, bate uşor cu un ciocan.

PAS 4: Primul finisaj: umple rosturile cu beton şi finisează-le cu mistria. Următorul finisaj se poate face 2 ore mai târziu, între timp treci la placarea cofragului următor, de preferinţă în acelaşi rând cu primul. Urmează întocmai etapele stabilite; dacă piatra e prea coborâtă, dă-o afară şi mai pune ciment.

PAS 5: După două ore, finisează plăcile cu o drişcă cu burete, având grijă ca rosturile să se niveleze cât mai bine. Spală des drişca, pentru a nu se încărca cu ciment. După drişcuire, curăţă pavelele cu un mop de care nu ţi-e milă, şi ai grijă să-l speli şi să-l storci cât mai des, ca să munceşti cu spor.

PAS 6: După cinci zile poţi spăla şi cu detartrant. Apoi, mai aşteaptă alte cinci zile, ca să fii sigur că betonul s-a uscat bine, şi treci la decofrare. Umple rosturile goale cu un chit de rosturi elastic, cu bitum sau cu un alt produs asemănător, având grijă să fie sigur fabricat pentru exterior.

Articol realizat cu sprijinul d-lui Nicolae Helerea, http://piatrasilemn.ro/

Cele mai citite

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă