18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRelaxaţi-vă pe terasă!

Relaxaţi-vă pe terasă!

Terasa sau balconul, altădată privite ca o simplă extensie a locuinţei, au devenit astăzi locuri predilecte pentru petrecerea timpului. Dar cum se poate face amenajarea acestui spaţiu, astfel ca să asigure relaxarea de care avem tot mai multă nevoie?

Parcă există tot mai mult stres cotidian în ultimul timp. De aceea, avem tot mai multă nevoie de a evada într-un colţişor unde să putem să ne relaxăm în voie. Există şi un termen, şi anume “lounge”, care zugrăveşte extrem de bine o zonă în care putem să ne tolănim, să savurăm în linişte o cafea sau o limonadă, chiar o bere, să avem o discuţie lejeră sau să citim o carte. Este locul pe care şi-l doreşte oricine în locuinţa sa. De obicei, acest deziderat este îndeplinit de amenjarea livingului în acest scop. Dar pe timpul verii, livingul astfel amenajat parcă nu mai are acelaşi farmec. Poţi însă să muţi această ambianţă în grădină, pe terasă sau pe balcon.

Terasa este un loc de relaxare, de savurare a cafelei de dimineaţă înconjurată de parfumul copacilor înfloriţi din faţa casei, de admirare a unui apus de soare în compania celor dragi. De aceea, aici putem crea un spaţiu intim, confortabil şi plăcut, chiar dacă nu neapărat generos, un spaţiu care să fie ca o oază de linişte şi să te ducă cu gândul la casa la curtea mult dorită. Nu ai nevoie în acest scop de o suprafaţă mare, ci de nişte sfaturi şi ponturi.

Terasa este totuşi o extensie a casei. Pentru a putea fi folosită din plin este indicat să folosiţi deshideri/uşi vitrate mari (în prezent există soluţii care ajung până la o lungime de 7 metri!) dinspre living spre terasă astfel încât să se asigure o continuitate din ambele sensuri. Un exemplu în acest sens sunt uşile glisante cu ridicare Trocal PremiDoor88 de la Profine.

Cea mai la îndemână soluţie pentru pardoseală este cea a gresiei, nefiind de înlăturat nici cea de tip “cărămidă” sau cea din piatră naturală, mai cu seamă că acestea oferă acea senzaţie de răcoare, atât de necesară vara când ne petrecem aici timpul. Însă cum relaxarea este pe primul plan, tot mai mult se apelează şi la soluţia unei pardoseli din lemn tratat pentru a rezista lumezeală.

Pentru amenajarea terasei trebuie să te gândeşti şi la cât de practică va fi aceasta. Din acest motiv, alegerea mobilierului trebuie să ne conducă către un stil cât mai simplu, să nu ocupe foarte mult spaţiu, pentru că tot ce este intim, este mai frumos şi mai uşor de întreţinut. Deoarece în timpul iernii nu toate tipurile de mobilier rezistă bine, sfatul nostru este să alegeţi unul din ratan combinat cu o masă din fier forjat. Sunt elemente rezistente şi plăcute ca aspect pentru terasă

Cel mai important este faptul că acum există piese de mobilier şi accesorii care se pretează la mutarea în exterior, adică nu este greu (fiind uşor de transportat), are dimensiuni mici şi este confecţionat din materiale ca bambus, ratan, plastic sau chiar lemn clasic, dar nu masiv. Lemnul, fie el exotic sau clasic, este tratat cu lac pe bază de apă, asigurându-se astfel protecţia la umezeală şi apă. Astfel, acest mobilier (care se mai numeşte in-out, deoarece se poate folosi atât la interior, cât şi la exterior) nu va avea de suferit în cazul unei ploi de vară, de exemplu.

Materiale naturale

Ideală pentru amenajare este folosirea materialelor naturale: lemn, plăci ceramice, fier forjat etc. Terasa este un loc mai rustic, nu trebuie să fie foarte pretenţios. Mobilierul nu trebuie să fie “piesa de rezistenţă” din acest decor, ci florile, cât mai colorate şi variate. O tendinţă la modă este spre ambianţe mediteraneene, iar în acest scop se pot folosi atât materiale naturale, cât şi culori “solare”: galben, portocaliu şi roşu. În sfera materialelor naturale, mobilierul din ratan plastifiat sau altă esenţă (de exemplu mobilier din fibră lemnoasă de bananier) care induc o atmosferă exotică sau o pardoseală din lemn, precum şi textilele din bumbac 100% cu o plăcută senzaţie la atingere pot reprezenta soluţii optime.

Textilele dau căldură

Materialele textile naturale se vor încadra foarte bine în atmosfera creată de un mobilier rustic. O soluţie bună pentru terasă este reprezentată de materiale textile teflonate, tratate special pentru a fi rezistente la apă şi pentru a nu se degrada. Pledurile, pernele, pernuţele şi chiar accesoriile de pasmanterie imprimă un aer romantic şi elegant chiar şi pe terasă.

Culorile

Colorile pot fi nu foarte pastelate, pentru că în acest caz sunt greu de întreţinut şi trebuie curăţate mult mai des. Amenajarea terasei trebuie făcută cu materiale naturale, dar în combinaţie măcar cu puţin poliester pentru a putea fi uşor curăţate. Culoarea acestora se alege şi în funcţie de tonurile în care a fost amenajată terasa sau pereţii laterali.

O soluţie potrivită pentru  culorile pentru terasă sunt cele de pământ: maro, verde, bej. Sunt culori calde şi relaxante care se încadrează perfect şi cu mediul înconjurător. Se poate  opta pentru motiv floral combinat cu material simplu, uni, pentru că toată casa va fi amenajată în acest stil, iar terasa va fi o continuare a spaţiului interior.

Cele mai citite

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă