13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRenovarea termică a unui acoperiş mansardat

Renovarea termică a unui acoperiş mansardat

Eficienţa energetică a clădirilor este o preocupare de mare actualitate, România trebuind să transpună în cel mai scurt timp în legislaţia naţională, precum şi să implementeze cele două directive ale UE şi anume Directiva Europeană 31/2010/UE referitoare la eficienţa energetică a clădirilor şi Directiva 2012/27/UE pentru eficienţă energetică (DEE). Trebuiesc adoptate deci soluţii potrivite atât în cazul clădirilor noi cât şi a renovării celor vechi care nu mai corespund criteriilor de performanţă energetică.

Directiva 31/2010 precizează că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor şi să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor, mai ales că acestea sunt  responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie din UE. Una dintre cerinţele acestei directive este ca orice clădire nou construită începând cu 2020 să aibă un consum de energie aproape zero, respectiv o performanţă energetică foarte ridicată. De aceea preocupările pentru realizarea de soluţii de locuire cu consum energetic scăzut sunt acum în centrul preocupărilor atât pentru companii cât şi pentru proprietari.

În ultimii ani s-au construit în România câteva sute de mii de case unifamiliale și de clădiri cu scop turistic, cea mai mare parte dintre ele având un acoperiș mansardat. Pe de altă parte, în cazul multor case şi vile vechi,  proprietarii au amenajat podurile în spaţii mansardate locuite extrem de apreciate în special datorită designului special de care beneficiază. După ce au început să  exploateze aceste spaţii, în ambele cazuri, foarte mulți dintre proprietari au constatat că facturile plătite pentru încălzirea pe timpul iernii sunt foarte oneroase. Acest inconvenient se va accentua considerabil în viitorul apropiat, în special pentru clădirile care sunt încălzite cu centrale termice care consumă gaz deoarece, în următorii ani, prețul gazului natural pentru consumatorii casnici va crește cu câteva zeci de procente. 

Una dintre explicațiile consumului de energie pentru încălzire prea mare al acestor clădiri este insuficiența izolare termică a acoperișului mansardat. La multe dintre ele s-au instalat, în momentul construcției, numai 10-15 cm de vată minerală (de sticlă, sau bazaltică), sau de polistiren expandat. În plus, uneori, acest strat a fost montat numai între căpriorii șarpantei, sau cu discontinuități, ceea ce i-a redus și mai mult performanța termoizolantă. Acest gen de proiecte nu ar mai primi în ziua de astăzi autorizația de construire, deoarece, conform legislației în vigoare (Normativul C 107 / 2005, revizuit în 2010), rezistenţa termică corectată a acoperișului trebuie să fie mai mare sau egală cu 5 m2 K/W. Realizarea acestei cerințe ar fi posibilă, numai dacă grosimea stratului termoizolant ar fi, în cele mai multe cazuri, de 25 – 30 cm (ținând cont de performanțele produselor din vată minerală, sau din polistiren folosite).

În toate cazurile de mai sus, este necesară o mărire a stratului de material termoizolant, printr-o lucrare de renovare termică. În general, atunci când factura de gaz pentru o casă de 100 m2 utili depășește 3000 lei/an (ceea ce corespunde unui consum de energie pentru încălzire și apă caldă de 220 kwh/(m2 an)), o astfel de renovare termică ar fi eficientă.

O primă variantă ar fi cea care presupune înlăturarea placării interioare, de obicei din gips-carton, adăugarea de termoizolație suplimentară, montarea unei membrane barieră de vapori și instalarea unei placări noi. De multe ori această variantă are costuri ridicate, pentru că presupune eliminarea finisajelor din interiorul camerelor din mansardă. În plus, aduce mult disconfort pentru cei care locuiesc în acest spațiu.

 Varianta ISOVER

ISOVER propune o  altă variantă de renovare termică, care constă numai în intervenții realizate la exteriorul casei și nu este însoţită de distrugerea vreunui material deja instalat. 

 În urmă renovării se poate ajunge la valori ale rezistenței termice corectate de 6 – 7 m2 K/W, ceea ce asigură reduceri substanțiale ale costurilor de energie pentru încălzirea casei. Pentru o mansardă cu o suprafață utilă de 100 m2, aparținând unei case situată în zonă Bucureștilor se pot reduce cheltuielile cu gazul cu 1500-2000 lei/an.

Produse ISOVER necesare

 1.         Vată minerală de sticlă ISOVER UNIROLL PLUS

 2.         Membrană climatică ISOVER VARIO KM DUPLEX

 3.         Accesoriile membranei VARIO -€“ benzile VARIO KB1, VARIO MULTITAPE, etanşantul VARIO DOUBLEFIT

 4.         Suportul INTEGRA RENO

 

Etapele principale ale procesului de renovare

 1.         Înlăturarea elementelor învelitorii acoperișului (de exemplu, țigle), a șipcilor, contra-șipcilor, a foliei de difuzie, a asterelii, urmată de depozitarea acestora în vederea reinstalării

 2.         Înlăturarea stratului de material termoizolant dintre căpriorii existenți (9), care poate fi reinstalat, sau nu, în funcție de starea sa

 3.         Instalarea membranei ISOVER VARIO KM DUPLEX UV (5), cu accesoriile corespunzătoare (6), peste placarea interioară (10) și peste căpriori (9)

 4.         Instalarea primului strat de material termoizolant (4), ISOVER UNIROLL PLUS, între căpriori, peste membrana ISOVER VARIO KM DUPLEX UV, sau a stratului de termoizolație anterior existent

 5.         Instalarea pe căpriori a suporților INTEGRA RENO (8)

 6.         Instalarea celui de-al doilea strat de material termoizolant (3), ISOVER UNIROLL PLUS, peste căpriori, prin străpungerea sa cu suporții INTEGRA RENO 

 7.         Instalarea celui de-al doilea rând de căpriori (7)

 8.         Instalarea celui de-al treilea strat de material termoizolant (2), ISOVER UNIROLL PLUS, între căpriorii din al doilea rând de căpriori 

 9.         Instalarea foliei de difuzie (1), a șipcilor (12), contra-șipcilor (11), asterelii (opțional) și a învelitorii (anterior existente)  

 La sfârșitul procesului, acoperișul va avea alcătuirea de mai jos :

Avantajele obtinute

În urma efectuării renovării, proprietarul obţine mai multe avantaje. Printre acestea se numără în primul rând  reducerea substanţială a consumului de gaz pentru încălzire. Ca exemplu, în cazul unei mansarde de 100 de metri pătraţi utili, în urma renovării acoperişului prin soluţia propusă de ISOVER şi implicit a consumului de gaz pentru încălzire se poate obţine o economie de 1500 – 2000 lei pe an.  Costul lucrărilor urmează a fi recuperat pe o perioadă de 4 – 6 ani.

Un alt avantaj major constă în  reducerea riscului apariţiei condensului pe faţa interioară a placării, prin eliminarea punţii termice iniţiale constituite de căpriori. Legat de acest aspect, obţinerea unui mediu sănătos la interior este la rândul său un avantaj deloc de neglijat.

Mărirea duratei de viaţă a tuturor elementelor din lemn, în urma funcţionării membranei VARIO KM DUPLEX, este un alt beneficiu demn de menţionat.

Nu în ultimul rând, aceată intervenţie aduce cu sine şi mărirea etanşeităţii acoperişului la trecerea aerului.

Marea majoritate a podurilor caselor vechi prezintă un “tavan” din lemn. În plus, pot fi la vedere şi căpriorii sau alte grinzi masive. În cazul în care proprietarii decid să îşi amenajeze podul casei vechi şi să îl transforme în mansardă, acest lemn care este foarte bine uscat şi antic poate fi curăţat şi fasonat, oferind întregului spaţiu un design special şi o căldură pe care numai lemnul natural o poate oferi.  Adoptarea soluţiei propusă de ISOVER aduce cu sine în astfel de cazuri marele avantaj al “salvării” decorului interior din lemn, întrucât izolarea şi practic toate intervenţiile se fac în exterior.

Mai multe detalii despre acest sistem se pot obţine contactând Saint-Gobain Construction Products Romania, Business Unit ISOVER, la isover@isover.ro.

 

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă