21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSaint-Gobain Rigips salută deschiderea Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti

Saint-Gobain Rigips salută deschiderea Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti

Saint-Gobain Rigips, lider al segmentului materialelor de construcții pe bază de ipsos şi unul dintre principalii furnizori de materiale de construcții pentru proiectul de renovare a teatrului, salută deschiderea Sălii Mari a Teatrului Naţional.

De la momentul începerii colaborării la acest proiect şi până în prezent, lucrarea complexă de arhitectură, construcții şi instalații, de la clădirea Teatrului Naţional din București a încorporat diverse soluții şi produse ale Companiei Saint-Gobain Construction Products Romania – Divizia Rigips, cuprinzând: peste 125,000 metri pătraţi de plăci din gips-carton marca Rigips®, printre care şi plăci speciale pentru compartimentări rezistente la foc, plăci rezistente la umiditate extremă, marca Aquaroc, cu o compoziție ce asigură montarea acestora şi la exterior, plăci speciale marca Rigidur, armate cu fibre celulozice şi aditivi minerali, rezistente la impact, plafoane acustice marca Rigiton pentru îmbunătăţirea calităţii acustice în interiorul încăperilor.

Saint-Gobain Rigips priveşte cu mândrie faptul că un edificiu de importanţă culturală majoră pentru Capitală şi pentru întreaga ţară, încorporează soluţii de arhitectură, tehnice şi acustice şi produse purtând marca Rigips, ce contribuie la confortul şi estetica interioarelor:

Ne bucurăm că am putut fi parte dintr-un proiect atât de important. Teatrul Național București este o clădire de referință pentru noi și suntem siguri că noua structură va aduce pasionaților de teatru multe surprize frumoase. Implicarea noastră reprezintă o confirmare a standardelor înalte oferite de Saint-Gobain Rigips prin soluțiile inovatoare, consultanță tehnică la proiectare şi execuţie. Este foarte important pentru noi să susținem astfel de proiecte și a fost o onoare să contribuim la remodelarea unei clădiri emblematice pentru capitala ţării şi pentru România.” a declarat dl. Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Rigips

Clădirea a trecut prin mai multe etape, de la demolări şi reconfigurări până la izolaţii fonice, hidrofuge şi termice. Pe lângă furnizarea de materiale de construcție, implicarea Saint-Gobain Rigips a inclus şi consultanță tehnică, plus asistență în proiectarea soluţiilor care să susţină punerea în practică a unui proiect arhitectural deosebit. Proiectul de renovare a clădirii Teatrului Național Bucureşti a dezvoltat teatrul într-un adevărat complex multicultural, cu şapte săli de spectacole, spaţii comerciale, bibliotecă, muzeu, săli multimedia şi cafenele. Sala Mare și-a recăpătat forma inițială, teatrul dispune acum de o sală unică în Europa, pereții şi gradenele acesteia fiind mobile pentru a putea fi transformată în trei tipuri de sală cu poziţionări diferite ale scenei faţă de spectatori.

Dacă ar fi să apreciem pentru care din lucrări suntem cei mai mândri, cu siguranţă topul ar fi condus de soluţiile acustice oferite. Aş vrea să menţionez importanţa colaborării cu doamna expert acustician, Conferenţiar Universitar Doctor Inginer Mariana Stan. Doamna Stan ne-a fost aproape de-a lungul timpului la diverse obiective culturale, precum: sălile de cinema din Plaza Militari, Bucureşti; studiourile TV Târgu Mureş; studioul de înregistrări muzicale al Teatrului C-tin Tănase, Bucureşti; studiourile TV, amfiteatrele şi sălile de muzică din noua clădire a Fundaţiei România de Mâine…”- spune reprezentantul Companiei Saint-Gobain Rigips, Arhitect. Dan Stănescu, Technical & Developement Manager.

Principalele probleme ce trebuie rezolvate în acustica sălilor de audiţii publice sunt:

– distribuţia cât mai uniformă a sunetului pe toată suprafaţa ocupată de auditori;

– asigurarea inteligibilității emisiei sonore în orice punct din sală;

– reducerea semnificativă a nivelului zgomotului perturbator.

Doamna Conf.Univ.Dr. Ing. Mariana Stan, acustician, ne explică:

Tratamentele acustice din sălile Teatrului Naţional Bucureşti atât la cele existente, la care modificându-se geometria, s-a recalculat tratamentul acustic, precum şi la cele noi – de spectacol şi de repetiţii, au fost prevăzute pentru îndeplinirea cerinţelor de bună audiţie şi confort acustic precizate în legislaţia tehnică în vigoare. Durata timpului de reverberaţie este unul dintre parametrii importanţi pentru audiţie în sălile de teatru. Pentru îndeplinirea acestei condiţii, în sălile de spectacole se utilizează materiale fonoabsorbante şi reflectante; din punct de vedere estetic, pentru a ajunge la forma finală a finisajelor dintr-o sală, aceste materiale pot fi caserate cu ţesături ale căror texturi nu modifică semnificativ parametrii de absorbţie ai tratamentelor acustice.

În ceea ce priveşte izolarea fonică, în cadrul ansamblului „TNB” a trebuit rezolvată situaţia deosebită a două săli suprapuse, mai exact a SĂLII MICI, aflată sub scena SĂLII MARI. Pentru îndeplinirea cerinţei de izolare la zgomot aerian conform reglementărilor tehnice în vigoare, a fost adoptat sistemul “CASĂ ÎN CASĂ“, constând din: pardoseală de tip dală flotantă, tavan fonoizolator, pereţi suplimentari, toate aceste elemente fiind despărţite de straturile suport, prin intermediul unor elemente elastice.”

Saint-Gobain Rigips a fost aproape de cei care au contribuit la proiectarea soluţiilor. Domnul Prof. dr. Ing. Horia ASANACHE povesteşte care au fost provocările în cazul acestui proiect: “Lucrările de readucere a Teatrului Naţional Bucureşti la imaginea proiectului iniţial, asociate cu lucrări de reabilitare, extindere şi reparaţii au implicat rezolvări tehnice şi tehnologice ce depăşesc sfera celor de mare uzualitate, care sunt în general cunoscute de toţi arhitecţii şi constructorii.

Concepţia unor soluţii generale şi de detaliu cu performanţe înalte, sub aspectul acustic dar şi sub cel al reacţiei şi rezistenţei la foc s-a suprapus peste problematica specială a înălţimilor “de nivel” mari şi foarte mari şi cea a unor zone cu geometrii total atipice”.

Ne bucură să primim aprecierea d-lui Prof. dr. Ing. Horia ASANACHE pentru buna colaborare: „Colectivul de proiectare a avut consultări tehnice cu specialişti ai firmelor ce activează în domeniul lucrărilor cu produse de ipsos-carton, principalul loc printre acestea ocupându-l Saint-Gobain Rigips. Ca urmare, în numele echipei de proiectare pe care am coordonat-o ca şi a multor colegi din alte echipe de lucru mulţumesc specialiştilor firmei S.G. RIGIPS şi le doresc multe succese profesionale în viitorii ani.”

Despre Saint-Gobain în România

În România, Grupul Saint-Gobain funcţionează cu patru societăţi comerciale (Saint-Gobain Construction Products cu diviziile Isover, PAM, Rigips şi Weber; Saint-Gobain Glass România cu diviziile Glass şi Abrazivi; MTI Impex Braşov şi Brodrene Dahl) şi operează cu cei circa 1100 de angajaţi douăsprezece unităţi de producţie în opt situri industriale localizate în Braşov, Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Tulcea, Turda şi Suceava.

Despre Saint-Gobain Rigips în România

Prezent de 20 de ani pe piața din România, lider al segmentului materialelor de construcții pe bază de ipsos, Saint-Gobain Rigips a investit continuu în creșterea nivelului de cunoștințe și aptitudini ale celor ce lucrează cu produsele sale, numele companiei devenind un sinonim pentru categoria de gips-carton.

Saint-Gobain Rigips inovează an de an, propunând pieței noi produse ce răspund nevoilor de confort termic, acustic, de protecție la umezeală și la foc, precum și noi soluții pentru pereți, pardoseli, tencuieli și plafoane fixe sau demontabile, apte de a crea forme funcționale și estetice interesante în mall-uri, teatre, spitale și clinici, hoteluri, spații de învâțământ și chiar acasă la noi. Deși nu-l vedem, Rigips® este pretutindeni în viața noastră, zi de zi.

Compania are trei unităţi de producţie: o unitate de procesare a rocii de gips în comuna Mihai Viteazu, judeţul Cluj, o fabrică de plăci de gips-carton, o fabrică de ipsos de construcţii şi ipsos industrial, cu spaţii de depozitare proprii, toate situate în Turda, şi un depozit în Bucureşti. Întreaga echipă este formată din peste 250 de angajaţi, compania fiind prezentă la nivel național prin cei peste 200 de distribuitori. Nivelul investițiilor realizate de companie in unitățile sale industriale si pentru protejarea mediului înconjurător, este de peste 65 milioane euro.

Despre Saint-Gobain la nivel mondial

Cu o îndelungată istorie la nivel internaţional, înfiintată în Franţa, de regele Ludovic al XIV-lea, în anul 1665 si sărbătorind anul acesta 350 de ani de la inaugurare, Grupul Saint-Gobain este liderul mondial în domeniul Habitat-ului şi al materialelor de construcţii, oferind soluţii inovatoare ce raspund provocărilor esentiale ale prezentului: dezvoltare economică durabilă, eficienţă energetică şi protecţia mediului înconjurător.

Grupul operează în 64 de ţări şi numără peste 190.000 de angajaţi la nivel mondial. În 2013 vânzarile Saint-Gobain s-au ridicat la 42 miliarde de Euro. Inovaţia se află în centrul strategiei de dezvoltare a Grupului, care a fost inclus de Thomson Reuters printre cele mai inovatoare 100 de companii din lume. Bugetul destinat cercetării şi dezvoltării a atins în 2013 valoarea de 430 de milioane de euro.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă