13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSegmentul rezidențial, în creștere pe piața de pardoseli decorative

Segmentul rezidențial, în creștere pe piața de pardoseli decorative

  • Pardoselile decorative, tot mai cerute de români în detrimentul plăcilor ceramice sau a parchetului

  • 50% din piaţa de profil, reprezentată de segmentul industrial

Potrivit Sika, unul dintre principalii jucători ai pieţei globale de materiale chimice speciale, românii încearcă să se alinieze la trendurile europene în materie de pardoseli alternative, cautând deopotrivă unicitatea unui design personalizat şi diferenţiat, cât şi funcţionalitatea şi modernismul spaţiilor interioare. Astfel, din ce în ce mai mulţi dintre aceştia optează  pentru sisteme decorative de pardoseală în detrimentul variantelor clasice: PVC, parchet sau binecunoscutele placări cermice.

Deși țările vestice sunt recunoscute pentru folosirea sistemelor sintetice decorative, precum cele epoxidice și poliuretanice, pardoselile decorative reprezintă încă o noutate pe piața locală, fiind folosite în mod special în cadrul spațiilor comerciale. În ultimii ani, însă, cererile pentru astfel de amenajări au început să vină și din partea clienților din segmentul rezidențial.

„Chiar dacă aceste sisteme de pardoseli sunt mai puțin cunoscute, deschiderea tinerilor arhitecţi pentru depăşirea convenţionalului, tendinţa firească de maturizare a pieţei susţinută şi de numărul crescător al proprietarilor de vile, case de vacanță, spații de agrement și relaxare care au început să se inspire din locurile pe care le vizitează în străinătate au determinat o uşoară creştere a cererii pentru aceste sisteme de acoperire a pardoselilor. Un segment care prezintă potențial de creștere rapidă este reprezentat de piaţa locuinţelor”, a declarat Aurelian Pascale, Manager Divizie Flooring Sika România.

Pardoselile decorative pentru locuinţe – sub  10% din piaţă

Potrivit reprezentantului companiei, primul loc pe piața locală de pardoseli este ocupat de cele industriale, într-o proporție de 50%. Topul este completat ulterior cu pardoselile comerciale (20%) și cele pentru parcări auto (20%). Restul, de 10%, este atribuit segmentului rezidențial.

„În ultimii ani am observat o cerere în creştere pe segmentul rezidenţial şi estimăm că, în 3 ani, procentul din piaţă ce revine acestuia va ajunga la cca. 15%”, a menționat Aurelian Pascale.

În ceea ce priveşte piaţa de profil, acesta a subliniat că, în următoarea perioadă, se va observa un avans cu 5% al valorii şi volumelor determinat, cu precădere, de reluarea proiectelor imobiliare, atât rezidenţiale, cât şi comerciale, dar şi a celor industriale de mari proporţii.

Avantajele pardoselilor decorative

Reprezentantul companiei este de părere că tendința românilor de a apela la pardoseli decorative este puternic influențată de sugestiile arhitecților și proiectanților locali, care mizează pe decorațiuni inovatoare și proiecte cât mai atractive.

În ceea ce privește produsele propriu-zise, pentru clienții rezidențiali, specialiștii Sika recomandă sisteme de pardoseli de bază de rășini (sintetice, epoxidice sau poliuretanice) sau care se pot aplica în locuințe în diferite combinații decorative precum Sika ComfortFloor, CompactFloor, DecoFloor, DecoFlake, DecoQuartz, Sika Balcony sau Sika EmotionFloor.

Dincolo de aspectul inovator și modern pe care îl oferă prin cele mai diverse combinații de culori și materiale, pardoselile decorative sunt sisteme care nu afectează mediul, bunurile și persoanele în zonele în care sunt expuse, prezintă continuitate în aplicare, duritate, rezistență la impact şi chiar izolare fonică, aducând un plus de igienă şi confort spaţiilor interioare. În plus, în funcție de preferințele clientului și pentru un decor unic, acestea pot fi ușor îmbinate cu alte straturi, precum lemn sau piatră.

# # #

Despre Sika

Sika AG cu sediul în Baar, Elveţia, este o companie activă la nivel global în domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria construcţiilor şi industriile producătoare de componente auto, autobuze, camioane, trenuri, faţade, parcuri solare şi eoliene. Compania elveţiană este lider în domeniul soluţiilor utilizate în procesele de sigilare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie a structurilor portante.

Gama de produse Sika include aditivi de înaltă calitate pentru betoane, mortare speciale, adezivi şi sigilanţi, materiale de amortizare, consolidări structurale, pardoseli industriale, acoperiri pentru metale, protecţii la betoane şi sisteme de acoperişuri şi impermeabilizări.

În prezent, Sika numără subsidiare în 91 de ţări şi mai mult de 17.000 de angajaţi la nivel global, care asigură o legătură stabilă între clienţi şi companie, garantând succesul tuturor partenerilor. În 2014 Sika a generat vânzări de 5,6 miliarde CHF.

Sika România, subsidiară a concernului elveţian, a fost înfiinţată în 2002, iar incepând cu luna iunie 2008 a dat în folosinţă fabrica de aditivi de la Braşov – prima unitate de producţie Sika din România. În plus, Sika a inaugurat în 2014 şi cea de-a doua fabrică din România, la Căpuşu Mare, judeţul Cluj, unde va produce atât mortare speciale, cât şi mortare folosite ca adezivi.

Compania este lider de piaţă în domeniul impermeabilizărilor, aaditivilor pentru betoane, a pardoselilor industriale, sistemelor de membrane pentru acoperişuri, a consolidărilor cu fibre de carbon, dar şi a mortarelor speciale.

Sika România a fost implicată în proiecte locale importante printre care se numără Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea reţelelor Dedeman şi Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Băile Herculane, turnul de răcire Paroşeni, loturile de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighişoara – Atel şi multe altele.

# # #

Cele mai citite

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă