14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSub semnul lui BIFE-SIM

Sub semnul lui BIFE-SIM

Mobilierul reprezintă cea mai importantă decoraţiune și, de aceea, întreaga perioadă va fi  dominată  de târgul BIFE-SIM, desfășurat săptămâna trecută, un eveniment de tradiție care își păstrează amplitudinea. Aceasta arată, pe de o parte, că industria autohtonă produce bine și  continuă să exporte la cote apreciabile iar, pe de altă parte, piața rămâne de interes pentru brandurile internaționale și devine interesantă și pentru producătorii locali. Ca deobicei, ediția din acest an a adus în faţa potenţialilor clienţi o paletă bogată de soluţii de mobilier şi accesorii, ca şi tendinţă generală putându-se observa un echilibru între clasic şi modern.

De altfel, merită menționate câteva standuri de mobilier clasic din lemn masiv, remarcate atât prin organizarea standului cât și prin ce au arătat. Ne referim în primul rând la Regallis precum și la Minuzzo. Am mai remarcat deasemenea interesul sporit către amenajarea, mobilarea și accesorizarea funcțiunilor bucătărie și baie, iar aici am remarcat standurile Amplius (bucătării) precum și Delta, care au prezentat standuri frumoase dar și numeroase noutăți și inovații. Ca tendință merită notată și prezența mult mai bogată a designului de obiect, tinerii creatori români dovedind talent și inventivitate, inclusiv pe zona eco. S-a distins în primul rând Dizainăr, care a lansat cu acest prilej Colecția EFdeN.

Deoarece, așa cum am spus, târgul (și piața românească) balansează între clasic și modern, câteva comentarii pe această temă ideea credem că sunt binevenite.

Deşi se practică îmbinarea elementelor clasice cu cele moderne, fiecare dintre cele două stiluri prezintă caracteristici proprii. Cel clasic îmbină armonios linii rotunjite, piesele de mobilier având fiecare în parte propria personalitate. Ambientele clasice sunt mai încărcate decât cele moderne, folosindu-se mobilier  din lemn masiv, uneori cu aspect vechi. De regulă, acesta este şi mai scump decât cel folosit în amenajările moderne. O altă trăsătură a clasicului este prezenţa tapiţeriilor, perdelelor şi draperiilor.

Locuinţele mici prezintă dezavantajul spaţiului redus, ceea ce condiţionează într-o mare măsură alegerea stilului de amenajare. De exemplu, într-un dormitor mic de bloc este de evitat amenajarea acestuia în stil clasic, cu amplasarea unui mobilier masiv deoarece se va crea un spaţiu extrem de aglomerat. Încăperile amenajate în stil modern sunt mobilate fie în culori închise (negru, maron închis, roşu), fie deschise (alb, crem). La fel de mult se utilizează contrastul alb-negru. De regulă, se folosesc puţine decoraţiuni, dar atunci vor fi de mari dimensiuni. Ambientele moderne au multe aspecte în comun cu minimalismul, prin faptul că mobilierul este mult simplificat, cu dimensiuni reduse, extrem de funcţional, cu linii simple şi drepte, redus de multe ori doar la elementele de bază. În ceea ce priveşte materialele din care se confecţionează piesele de mobilier şi accesoriile, se utilizează îndeosebi PAL-ul, sticla şi plasticul. Dacă în casele clasice metalul apare de obicei sub forma fierului forjat, în cele moderne locul este luat de inox şi aluminiu.

Deşi stilul minimalist cu mobilă şi accesorii atrage din ce în ce mai mult atenţia proprietarilor, un decor în stil clasic oferă un avantaj deloc de ignorat: reprezintă o alegere de bun gust şi nu se demodează în timp.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă